Kako izbjeljivati ​​odjeću Bijela

Lako je izbijeliti odjeću bijelom, ali prije nego što počnete, postoji nekoliko stvari koje trebate znati. Korištenje izbjeljivača koji olakšava ili uklanja boju iz tkanine je idealan način za obojenu boju ili obojenu određene materijale. Ali nikada ne zaboravite da je klorbudni val za izbjeljivanje vrlo snažna kemikalija i morate biti pažljivi kada ga koristite, čak iu malim količinama.

Upozorenje: Prekomjerno izbjeljivanje znatno će oslabiti bilo koju tkaninu.

Kada koristite izbjeljivač, razmislite više o osvjetljavanju tamne odjeće, a ne u potpunosti izbjeljivanje. Mnoge boja zapravo postaju dio molekula tkanine, tako da je možda nemoguće ukloniti sve boje iz određenih predmeta odjeće zajedno.

Poduzmite mjere predostrožnosti kod izbjeljivanja odjeće Bijela

Bjelilo klora je vrlo moćna kemikalija s otrovnim dimovima koji mogu zamaziti drvene podove i tepih, tako da radite na otvorenom ako je to moguće. Ako vanjski radni prostor nije dostupan, barem radite na dobro prozračenom prostoru. Nosite gumene rukavice i pregaču; dodir s kožom s izbjeljivačem može uzrokovati kemijske opekline.

Pokušajte prvo bojati dezinfekciju

Možda ćete morati eksperimentirati s snagom izbjeljivača koji najbolje odgovara vašim ciljevima. Pokušajte upotrijebiti jedan dio izbjeljivača na četiri ili pet dijelova vode. Uvijek razrijedite izbjeljivač jer ravno sredstvo za izbjeljivanje može oštetiti odjeću, iritirati kožu i uništiti drugu odjeću u sljedećih nekoliko ciklusa pranja.

Ostavite svoju odjeću uronjenu u otopinu izbjeljivača najmanje pet minuta.

Provjerite je svake minute da vidite je li se olakšala prema vašim željama. Imajte na umu da će boja biti sjena ili dva lakša kada je suha.

Bojanje bijelom putem spreja

Izbjeljivanje za uklanjanje boje najbolje je obaviti u malim dijelovima odjeće gdje želite da se olakšano područje istakne. Za traperice, koristite bočicu za prskanje da biste dobili prljavi izgled koji neće uništiti traper.

Pokušajte vezati odjeću za spuštanje izbjeljivača s obojanim bojama ili postavljanje predmeta poput lišća ili matrica na tkaninu za učinak protiv izbjeljivanja.

Pokušajte izraditi dizajn na odjeći pomoću olovke za izbjeljivanje. Obavezno stavite komad kartona između slojeva odjeće i brzo i potpuno isperite višak izbjeljivača.

Neutralizirajući izbjeljivač nakon bojenja

Nakon završetka bojenja morate zaustaviti kemijski proces klora. Isprati tkaninu vodom. Možete koristiti profesionalne glatke, ali najčešće rješenje za kućanstvo je vodikov peroksid. Namočite svoj projekt u dva dijela vodikovog peroksida na 10 dijelova vode najmanje 10 minuta.

Nikada nemojte koristiti ocat ili amonijak za neutralizaciju izbjeljivača jer miješanje bilo koje od ovih kemikalija s izbjeljivačem može stvoriti otrovni plin.

Dodatni savjeti za uspješno izbjeljivanje

  • Bjelilo najbolje djeluje na pamuku, rayonu i lanenu. Također će raditi na sintetici poput poliestera.
  • Koristite sobnu temperaturu, svježi izbjeljivač (iz novootvorene boce) za najbolje rezultate. Korišteni i hladni izbjeljivači su mnogo manje učinkoviti.
  • Nisu sve tkanine stvorene jednake, a ne sve su prikladne za bušilicu koja izbjeljivač donosi. Čak i najmanji iznos izbjeljivača uzrokuje raspadanje vune i svilenih vlakana.

Gledaj video: Kako da izbelite garderobu pomoću limuna (Travanj 2020).