Načine trudnice donose manje rizike za poremećaje u rađanju

Nedostaci rođenja su najgora noćna mora svake majke, no centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) tvrde da oko 3 posto svih beba rođenih u SAD-u ima nedostatke u porođaju. CDC također primjećuje da su defekti porođaja vodeći uzrok smrti kod djece, što čini 20 posto smrti u ovoj populacijskoj skupini. Iako ne možete uvijek spriječiti oštećenja rođenja, postoje načini za smanjenje rizika.

1. Izbjegavajte nedostatke hranjivih tvari

Nedostatak hranjivih tvari tijekom trudnoće može uzrokovati razvojne kašnjenja, nedostatke kod porođaja, niže IQ, mentalnu retardaciju i druge zdravstvene probleme kod beba. Trudnice imaju povećane rizike za određene nedostatke hranjivih tvari jednostavno zato što su zahtjevi vitamina i minerala mnogo veći od onih koje nisu trudne. Važne hranjive tvari za dobivanje puno tijekom trudnoće uključuju omega-3 masne kiseline, bjelančevine, željezo, jod, kalcij, folat (folnu kiselinu) i vitamin D. Da biste smanjili rizik od nedostataka u ovim ključnim hranjivim tvarima, budite sigurni da su prisutni u vašem prenatalni vitamin.

2. Odstrani jasno od visoke žive ribe

Smetnje velikih količina visoke žive ribe mogu uzrokovati neurološke probleme i porođajne nedostatke u bebama, prema jednoj studiji 2011. Dakle, izbjegavajte visoke žive ribe - poput morskog psa, mačevima, tilefish i slanica - i jedite do 12 unci ribe niske količine žive u trudnoći, sugerira američko tijelo za hranu i lijekove (FDA). Primjeri niže žive ribe uključuju losos, konzerviranu svjetlosnu tune, Pollock, škampi i som.

3. Imajte bebe ranije

Općenito, ranije u životu imate bebe manji je rizik od grešaka u porodu. Američki kongres opstetričara i ginekologa kaže da je vaš rizik za oštećenja porođaja uzrokovan oštećenim, nestalim ili dodatnim kromosomima povećan s dobi - osobito nakon 35. godine života. Starija dob povećava rizik od visokog krvnog tlaka i dijabetesa, što također može biti problematično bebe.

4. Izbjegavajte Zika virus

Zika virus je još jedan uzrok nedostataka kod porođaja, uključujući mikrocefalije (mali mozak i veličina glave). Stoga je važno poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo ugovaranje virusa - kao što je uporaba odbojnih sredstava za kukce pri vani, izbjegavanje nezaštićenog seksa s novim partnerima i usmjeravanje prema Zika hotbedsu tijekom putovanja.

5. Vidi redovito liječnika

Redoviti pregledi sa svojim liječnikom mogu vam pomoći da sve dobro ide s vašom trudnoćom. Vaš liječnik dovršava redovne sonografe kako bi se osiguralo da beba raste i razvija se ispravno, uzima krvne pretrage kako bi provjerila i spriječila nedostatke hranjivih tvari, te provjerava određene zdravstvene uvjete - poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i bolesti štitnjače - što, ako se ne liječi može dovesti do oštećenja porođaja.

6. Izbjegavajte alkohol, pušenje, droge i određene lijekove

Trudnoća nije vrijeme za pušenje, pijenje alkohola ili droga za ulicu. Ta ponašanja mogu sve dovesti do oštećenja porođaja u bebama, prema Texas Department of State Health Services. Određeni lijekovi također mogu biti problematični za bebe tijekom trudnoće, stoga uvijek provjeravajte sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da lijek koji uzimate siguran za vas i vaše bebe.

7. Održavajte zdravu težinu

Američki kongres opstetričara i ginekologa kaže da je pretilo povećava rizik od pobačaja, mrtvorođenog poroda, prijevremenog poroda, poremećaja u porođaju i velikog djeteta. Dakle, ako želite zadržati niske rizike od porođaja, postići ćete i održavati zdravu težinu prije nego što biste zatrudnili jedući ispravno, uzimajući dovoljno spavanja i redovito vježbate.

8. Izbjegavajte infekcije

Iako ne možete uvijek izbjeći infekcije koje uzrokuju poremećaj rađanja, nekoliko strategija olakšava smanjivanje rizika. To uključuje stalno ažuriranje cijepljenja, održavanje dobre osobne higijene i izbjegavanje nezasluženih mesa, peradi, riba i školjaka. Također izbjegavati jela od mesa, meso, sirove jajne stanice, meke sireve i nepasterizirano mlijeko kako bi se izbjegle infekcije uzrokovane hranom, sugerira američka udruga za trudnoću.

Poanta

Nema šanse da izbjegnete šanse za porođajne greške u potpunosti, ali nakon ovih nekoliko jednostavnih savjeta znatno ćete smanjiti rizik.

[Slika putem usluge Getty]

Gledaj video: Semena smrti - prevod (Travanj 2020).