4 stvari koje niste znali o dezodoranu

Za većinu nas, deodorant je mali, ali ključan, dio naše svakodnevne rutine. Zahtjev je potrebno samo nekoliko sekundi, ali zaboravljanje može dovesti do neugodno smrdljivog dana. Unatoč svojoj maloj (ali ipak važnoj!) Ulozi u našem životu, deodorant ima neke zanimljive znatiželje iza nje.

Prvi deodorant nazvan je "mama"

Dok je povijest duga i pun napora da prikrije prirodni ljudski smrad, prvi službeni - tj. Patentirani - deodorant je bio mama, kao u "mama je riječ". Stvorila Philadelphian Edna Murphy 1888., mama nije izgledala suhe štapove koje imamo danas. Umjesto toga, to je vrhnje u staklenku, koje je trebalo primijeniti prstima. Zanimljivo je da je to bila ista grupa koja je kasnije došla do prvog deblokirajućeg štapića.

Nije znoja koja smrdi

Možda ste pod dojmom da deodorant pokriva miris vašeg znoj. To je gotovo istina, osim jedne male činjenice - znoj zapravo nema puno mirisa. Umjesto toga, smrad koji ste navikli na miris ne dolazi samo iz svog znoja, već od bakterija koje napreduju u vrućem, vlažnom okruženju koje ste stvorili pod vašim rukama. Bruto! Deodorant ubija ove bakterije, au nekim slučajevima i parfem maskira miris. S druge strane, antiperspirant sprječava vas da se znojite na prvom mjestu.

Neki ljudi ne trebaju deodorant

Zar ne bi volio nikada više morati staviti na deodorant opet? Za neke ljude ovo nije zabrinutost, jer nikad prije nisu trebali. Doista, procjenjuje se da do 2 posto svjetske populacije dobro ide bez deodoranta. To je zbog određenog gena koji ta osoba nosi koja utječe na razinu kiseline u njihovom znoju. Zanimljivo je da možete testirati da ste jedan od sretnika. Ako je vaš vosak za prigušeno bijelo, a ne tamno smeđe boje, postoji šansa da nosite taj gen.

Nema razlike između muških i ženskih deodoranta

Nazovite ga kao nepotrebnu bitku spolova. Ispada da nije važno kolika je boja vaš deodorantni štapić, jer vjerojatno će imati isti učinak. Dezodoranci koji se prodaju ljudima i muškarcima sadrže iste sastojke, a jedine razlike leže u načinu pakiranja i načina na koji oni mirisaju. Dakle, ako ste ikad povezani, ne brinite previše o korištenju deodoranta koji je namijenjen suprotnom spolu.

[Slika putem usluge Getty]