Vrste penjajućih vina

Twiners, kao što su kozja krv, uspinju se vijuganjem oko nosača.

U mojem dvorištu pokraj imovinske linije umire jedan pilić. Moji bližnji pronalaze da je gotovo mrtva stabla potiskuju, ali zbog nekog neobjašnjivog razloga, sve dok se potpuno ne odmakne, ne želim ga odrezati. Jedne večeri, preko čaše vina, pojavila se otopina koja bi zadovoljila oboje. Pustili bismo da se uskrsnu. Do trenutka kada se vinova loza vrti na vrh, stablo će se razviti u malo više od nežive podrške.

Postoji više od dvadesetak načina na koje se vinove loze, no većina ih je u osnovi varijacije na četiri teme: blizanaca i vinove loze koji se penju viticama, zračnim korijenima ili nekom vrstom kuke. Wisteria je lako shvatiti. Kandidat moj susjed i ja odabrali smo kineska sorta, Wisteria sinensis, što znači da će poslati dugačke izbojke koji će se vrtjeti suprotno od suprotnog od kazaljke na satu, a potom se otvrdnu u upletenim, drvenim debelama promjera nekoliko inča. Japanska gutljaj, W. floribunda, vjetar u smjeru kazaljke na satu.

Twining vinove loze kao što je to potrebno samo čvrstoću (za gorku, vrlo čvrsto). Potrebno je malo koaxinga. Zelena grah ili lablab (Lablab purpur-eus), losion (Lonicera spp.) i vina od čokolade (Akebia quinata) su sve twiners. Svaki od njih obuhvaća svoju potporu u smjeru koji je unaprijed određen njegovim genima. U nekim slučajevima, urođena sklonost vinove loze je uskrsnuti slučajno. No, prvo, vrh novog mladog pijeska baca se u širokom luku sve dok ne nađe objekt na koji se zalazi. Takvo učinkovito penjanje vam omogućuje da potrošite energiju drugdje, jer često je lako reći hoće li izbojke krenuti tamo gdje se trebaju.

Neke vinove loze, poput slatkih grašaka, imaju vitice koje se okreću oko potpore.

To nije uvijek slučaj vinove loze koje se penju pomoću vitica-angelhair-like antene koje bič oko oko dok ne pronađu podršku, a zatim vjetar oko njega. Ovisno o nasljeđivanju biljaka, vitice tih "prianjajućih" vinova loza mogu se pojaviti iz bilo kojeg stabljike, lišća ili lišća. Članovi obitelji grožđa - (Vitis spp.), passionflowers (Passiflora spp.) i višegodišnjih slatkih grašaka (Lathyrus latifolius) uspon na ovaj način.

Malo je pažnje na vrstu i položaj nosača važno kod pelenskih penjača, posebno u početku. Tendrils su kratki i bogati, erupting ovdje i yon. Dakle, nekoliko dana odsutnosti iz krzna krzno, nemaju dovoljno nosača pri ruci, a možda i vjetrovit dan za dizanje, može značiti da ćete se susresti s neprobojnom masom zapetljanih lišća kad se vratite. Tendrili koji nisu uspjeli pronaći potporu mogu se jednostavno pričvrstiti na susjedni stablo ili jedni druge. Umjesto naivno korištenog niza koji je bio razmaknut nekoliko stopa, kao što sam učinio u mojim mladim danima koji su uzgajali grašak, otkad sam otkrio zasluge žičane ograde ili mreže za kontrolu tih vinove loze.

Zraka korijena na biljkama kao što su engleska bršljanica zasun na njihovim nosačima.

Ostale biljke - kao što je engleski bršljan (Hedera helix) i zimski radnik euonymus (Euonymus fortunei)-popeti se antenskih korijena i stoga ne treba pomoć, osim u početku. Mora se podsjetiti samo da oni nemaju vlast nad zemljom. Željeli biste ih spriječiti da ugušaju trajnice, i ako su uhvaćeni na stranu kuće, iscijedi ih s prozora i kanalića i izvlače ih iz pukotina. Mnogi od tih istinitih klinkera drže na dragom životu, toliko da uklanjanje stabljike kasnije ostavlja korijene - ili njihove vlaknaste otiske - iza njih.

Neke biljke podsjećaju na planinare, pomoću kukica da biste uhvatili točke na potporu i uspon na nebo. Trnje ruže za penjanje pomažu nabavku u deblu ili drvenoj oplati, ali štap i dalje treba malo treninga. Te htijenje ištanje to tkati ih kroz trellu povremeno ili ih vezati na potporu.

Trnje na ruži su poput kuka, koje pomažu u penjanju, ali biljka također može trebati obuku.

Postoje mnoge varijacije na tim temama. Virginia puzavac (Parthen-o-cissus quinquefolia) tvori vitice, ali oni završiti u malim pločicama, Isto vrijedi i za Boston bršljan (P. tricuspidata), bliski rođak, a ne pravi bršljan. Clematis (pavit spp.) može oblikovati vitice ili kuka za stablo listova oko potpore.

Ono što sve zajedničke vina ima, međutim, je rasprostranjen rast i meka priroda. Prostor lišća proizlazi iz opsežnih sustava korijena koji omogućuju skladište ugljikohidrata s puno energije, od čega malo od toga ulazi u izradu celuloze radi strukturne cjelovitosti - stoga njihovu potrebu za podrškom. Dok drveće i grmlje troše energiju stvarajući snažne stanične zidove, vinova loza koristi svoju energiju za uspon.

A tu je i prijetnja o uzgoju vinove loze: možda se ne žele zaustaviti. Snaga određene vrste može zahtijevati više od povremenog obrezivanja. Dakle, ako ste ga dobro kultivirali, zanemarili je neko vrijeme, a biljka se osjeća posebno svrsishodno, možda ćete imati džunglu na rukama. Prijatelj je postavio strastvenu struju nad trijemom tri kata kuće. Mora da je dobro zasađeno, jer svake godine mora ukloniti vinove loze od kablovskih žica. Drugi prijatelj koji je kupio staru kuću za restauraciju najprije se morao boriti s gisterijem koja je izazvala pustoš na drvenom trijemu. Barem gorkuća koju sam posadio daleko je od kuće.