Kako rastu maline

Morate često odabrati kako bi držali korak s dosadnim malinama, iako je to dobrodošla zadaća. Autorske nožice svake godine rastu visine više od 7 stopa.

Možda mislite da je običan užitak vukovače dolje zrelih, sočnih malina, čiji okus eksplodira u ustima, dovoljno razloga da ih rastu. Pa, ponovno razmisli. Maline nisu samo još jedna ukusna bobica; oni su naprćen sa zdravim atributima. Visoka su vlakna i sadrže vitamin A, folat, antioksidante i brojne minerale; sok sadrži vitamin C; i one ponekad neugodno malo sjemena sadrže vitamin E. I, naravno, ako imate malu krpicu, imate beskrajne mogućnosti za desert.

Ključni elementi uspjeha maline su pažljivi odabir tipa biljke, dobar sustav čvrstog podrezivanja i tehnike uzgoja koje odgovaraju potrebama postrojenja. Nakon što je sve na mjestu, vaš patch malina će vam pružiti mnogo godina zadovoljstva.

Pretplatite se na časopis Fine Gardening kako biste saznali više o uzgoju vlastitog voća. U stvari, naći ćete instrukcije i nadahnuće za vrtlare svake razine vještina.

Zašto odabrati uvijek prisutnu raznolikost?

Odabrali smo klasično crvenu, uvijek prisutnu raznolikost zvanu 'Summit', nakon što smo pitali našu lokalnu agenciju za poljoprivredu da se maline preporučaju za naše područje. Također smo probali bobice s lokalnih bobica (važan korak) kako bismo odredili našu omiljenu. Zatim smo se okupili za ukorijenjene limenke koje su bile certificirane bez bolesti.

Raznolike sorte malina cvjetat će od zone 3 do 10. Mala domaća zadaća će vas dobiti, također, pravo maline za vašu lokaciju. Uzmite si vremena za izbor, jer maline dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama - crvene, ljubičaste, zlatne, bijele.

Pa zašto smo odabrali uvijek prisutnu raznolikost? Volimo maline. Svakodnevno smo spremni pokupiti voće sve do mraza kako bismo mogli jesti naše napuniti, dati nekim susjedima, zamrznuti ih za zimu i ostaviti ostatak pticama. Ljeto donosi maline za oko mjesec dana, a zatim sve više (plod i posao) do sljedeće godine. Svježe raspoložive maline, koje se dobro tretiraju, samo su to. Jedna blaga zima našli smo nekoliko zrelih bobica koje još uvijek vise u prosincu. Jednom utemeljena, uvijek prisutna malina - zvan padajući pad nekom-počeo proizvodnju na našem području u srpnju. Štapovi su obično toliko napunjeni dolje, da se savijaju daleko iznad njihovih žica za podršku. Ljeto noseći sorte uglavnom su voće ranije, obično za nekoliko tjedana, tako da smo također zasadili nekoliko grmova crvenog vina "Brandywine" da uživamo dok čekamo teži proizvodni glavni usjev. Za raznolikost, dodali smo žuto-tinged 'Zlatni', koji je uvijek nastupaju. Ostale slične vrste su "Jesen Gold", "Zlatni Summit" i "Zlatni Harvest".

Tri suvremene sorte malina

Klasično crvena svestrana sorta 'Summit' donijela je od srpnja do prosinca u autorskom vrtu Pacific Northwest.
Fotografija / ilustracija: Darlene White "Brandywine" proizvodi plod nekoliko tjedana prije nego što se vrši "Summit".
Fotografija / ilustracija: Darlene White "Zlatni" je žuto-tonirano trajno malina.
Fotografija / ilustracija: Darlene White

Koliko biljaka i koliko velika krpa?

Maline se umnožavaju prekomjerno, čudesno i prolično. Ako ove godine posadite jedan trsku, imat ćete desetak ili više na istom mjestu sljedeće godine. Maline su radosno bujne zbog stvaranja podzemnih trkača, pokrećući impresivan broj zdravih novih biljaka oko vašeg izvornog zakrpa. Ipak, ovo ne smatram problemom, jer se jedan zupčanik kopa brine za njih. Možete ih predstaviti prijateljima ili ih upotrijebiti kako biste produžili zakrpu.

Naš dvobojni zakuski malina je 7 stopa širine 33 metara dug. Da sam to ponovo učinio, bilo bi širine 9 ili 10 stopa kako bi se omogućilo više elbowroom za odabir između redaka. Imamo 3 noge između redaka, što je tek jedva dovoljno. Četiri do šest stopa bi bilo bolje.

Podignute krevete uklanjaju korijen korijena

Matične biljke mrze mokre noge, a one su brze hranilice. Ove dvije kritične točke smo se obratili izgradnjom kreveta podignutog od 20 inča i punjenjem mješavine četiri petine dobre vrtne površine, pomiješano s otprilike jednom petom pijeskom, tresetom i dobro trulim gnojem. Ako, poput nas, imate kiseli tlo, morat ćete dodati i malo vapna jer maline preferiraju pH tla od oko 6,0. Ostavili smo jedan kraj kutije kako bi omogućili jednostavan pristup našim kolicima, a zatim je zatvorio kad je kutiju pun. Ovaj posao se može obaviti u jesen, tako da ste spremni za biljke, dođite proljeće.

Ako imate bogatu, duboku zemlju koja se dobro izlučuje tijekom cijele godine, možete jednostavno posaditi svoje maline u stalni vrtni prostor. Ne nas. Pješčani sjeverozapad dobiva kišu cijelu zimu, a mnogi vrtlari gube maline u korijenu korijena, jer pogrešno postavljaju sitne nožne prste svoje maline izravno u zemlju, što je često mračna glina prekrivena uklonjenim površinskim slojem. Također doživljavamo dva mjeseca suše većinu ljeta. Povišeni kreveti omogućuju nam da imamo duboku tlo koja ravnomjerno zadržava vlagu, ali dobro isušuje.

Važno je da ne uspostavite malu kupu u području gdje ste nedavno uzgajali rajčicu, papriku ili krumpir, kako biste izbjegli verticillium žudnja koju ova povrća može nositi, a malina može uhvatiti.

Više na podignutim krevetima

Na web stranici sestara, VegetableGardener.com, imamo mnogo članaka i videozapisa o izgradnji podignutih kreveta. Imamo i galeriju s krevetom s krevetom, s većinom fotografija objavljenih od strane članova web mjesta. Provjerite ih za dizajn i ideje za izgradnju.

Proljeće je najbolje vrijeme za sadnju

Najbolje vrijeme za pronalaženje biljaka, ranog proljeća, također je najbolje vrijeme da ih posadite, iako možete staviti maline u bilo koje vrijeme u ljeto ako dođete u neke zdrave poklon biljke. Proljeće biljke će se uspostaviti bolje, iako, i možda će vam dati nekoliko bobica njihov prvi ljeto.

Potopi biljke zelenog korijena u otopini stimulacije rasta vitamina B1 (1/2 čajna žličica po četvrtini vode) oko šest sati (pogledajte Podijeli početak zdravog starta). Ne odgađajte sadnju. Mala biljka neće stajati da bi potopila više od jednog dana u otopini B1 i brzo će umrijeti suhim korijenjem. Ako primate neaktivne biljke zelenog korijena poštom prije nego što budete spremni za biljke, stavite ih u frižider da ih ne biste spavali.

1. Za sijanje malina u rano proljeće, provjerite biljke zelenog korijena za znakove života. Proklet na ovom korijenu osigurava vjerojatnost uzimanja. 2. Potopite biljke bez korova u pola snage Vitamin B1 stimulans rasta oko šest sati. 3. Posadite u dubini od 1 stopala, širine 1 stopa s pregršt trulog gnojiva i organskog gnojiva. 4. Voda dobro. 5. Mulch za zadržavanje vlage.

Imajte na raspolaganju neke dobro pokvarene stajnjake, gljive ili komposta; organsko gnojivo (vidi mješavinu organskog gnojiva za maline), ili 4-20-20; izvor vode; i neka mulch. Koristimo slamu za mulch, ali drugi materijali će učiniti sasvim u redu. Poznajem čovjeka koji koristi raširene novine.

Dig rupa 1 stopalo duboko i široko po biljci. U našem slučaju postavili smo biljke u stopu od 3 metra. Stavite pregršt trulih gnojiva i gnojiva u rupu. Dodajte malo vode, posadite biljku, pa pažljivo uvucite tlo oko i preko svojih raširenih korijena kako biste stvorili malu depresiju ili bazen na površini, mjesto gdje bi se kiše trebale nakupiti. Posipajte još neku truliranu gnojivo u ovoj depresiji da biste omogućili početak rasta za rast, a zatim pokrijte zemlju oko biljaka sa svojom mulchom - ne više od 3 inča dubine. Postavili smo pejzažnu tkaninu preko našeg puta između redaka i pokrili ga drvenim čipovima. Navodnjavanje kapljica idealno je za vodu s malinama, a to je najlakše vrijeme za instalaciju.

Organska gnojiva mješavina za maline

Svake godine to napravim u velikom gumenom konjskom hranom. Ako koristite ovu mješavinu neposredno prije cvjetanja malina, smanjite količinu kanolom / riblji obrok za pola (do 2 dijela), budući da biljke trebaju manje dušika.

  • 4 dijela kvasca sjemena ili obrok
  • 1 dio dolomitnog vapna (nadoknađuje kiselost sjemenskog brašna)
  • 1 dio rock fosfata ili 1/2 dijela kostiju
  • 1 dio jela od mostića

T-šipka za bušenje daje potrebnu podršku

Mala biljka natovarena voćem je vrhunska i treba podršku kako bi se spriječilo pada. Budući da smo željeli da naš maloprodajni krpati dugo traju, počeli smo s formalnim sustavom podrške. Na kraju svakog reda malina, zakopali smo 1 stopalo duboko u zemlju. Preko vrhu i sredini svakog postova pričvrstili smo 30-inčne prečke s čvrstim vijcima. Tada smo ispružili duljinu od 16 gauge žice sa kraja svake poprečne šipke. U početku koristili smo samo gornju žicu, ali otkrili smo da će neke od biljaka koje su nosile plod padale prije nego što su ikada stigli do vrha žice, tako da smo dodali drugi niz žica oko 2 metra od zemlje. Ponekad se žice protežu od težine biljaka i voća, stoga ih stisnemo u rano proljeće kada se obrezujemo.

Obrezivanje za dugu sezonu žetve

Glatki zeleni 1-year-old kantice i grublje smeđe dvogodišnje limenke lako se razlikuju. Svako proljeće, 1-godišnji štapići su obrubljeni natrag ispod plodnog područja, a 2-year-old canes su uklonjeni u potpunosti.

Glavna svrha obrezivanja je uklanjanje starijih limenki u korist novijih limenki koje će proizvoditi plodove. Krajem ljeta, neki od vaših novo usađenih limenki počet će voće na vrhu štapa i nastaviti padati. U rano proljeće sljedeće godine, dok su biljke još uvijek uspavane, vrijeme je da se orašaste ove sada 1-year-old canes, a ovdje je gdje radimo nešto posebno.

Uobičajena metoda obrezivanja svježih malina je jednostavno smanjiti sve štapove do oko 1 centimetar od tla. Iako je to jednostavan način za izlazak, ova metoda uklanja srpanjski usjev. Voćarstvo ne počinje do ranog jeseni, razlog zašto neki vinogradari nazivaju svagdašnjim malinama koje "padaju". (Ova metoda je korisna, međutim, ako se u vašem krilu razvila neka bolest.)

Umjesto toga, prvo proljeće, izrezali smo 1-godišnje limenke natrag ispod plodnog područja, na razini s gornjom žicom za potporu. Ove skraćene štapiće počinju plodati u srpnju. U međuvremenu, lisnato novčiće, zvane primokane, brzo rastu iz starih limenki. Ove nove štapiće će cvjetati i plod kasnije u ljeto. Ispričavamo ih i očistimo one dojke koje su se pojavile oko krpe. Sljedećeg proljeća uklanjaju se 2-godišnjaci u potpunosti kako bismo ostavili mjesta za novi rast, odrežući ih na terenu, i uklonimo 1-godišnje limenke. U rano proljeće obično vršimo gornju odjeću našu malu krpicu s dobro trulim gnojem i gnojivom bobica. Ovom metodom možete izrezati i sorte ljetne plodove.

Vlažite ljeti, osušite zimi

Kako bi vaše biljke bile zdrave i produktivne, pazite da se ne isušuju ljeti. Zapamtite: vlažite ljeti, suho zimi. Prosijite slamku ili drugu mulch oko korijena kako biste zadržali dovoljnu količinu vlage. Ako nemate sustav kapanja, crijevo za mlaznicu koja se koristi za sat ili dva tjedno treba napraviti trik. U narednim godinama, ne zaboravite da gornje haljine svježe obrezane biljke s nekoliko centimetara dobro rotted gnoj ili komposta, gnojiva, i, ako je potrebno, prskanje vapna.

Matičaste biljke trebaju značajnu količinu dušika kako bi rasle do svojih 6 ili 7 stopa, ali trebali biste prestati gurati gnojivo s visokim sadržajem dušika na njih kao približavanje plodnom vremenu. U ovom trenutku, biljke se moraju koncentrirati na proizvodnju ploda umjesto lišća. Korištenje domaćeg organskog gnojiva na stranicama, omogućava biljkama da dobiju hranjive tvari potrebne kada im je potrebna.

Pronašli smo naše maline izvanredno bez štetnika i bolesti. Ovo je dobra stvar, jer mi ne volimo pesticide (ili bugove). Neki od critters koji mogu napadati maline su nematode, korijena ili pupoljci, lisne uši, voćni crvi i krunice. Ovaj posljednji problem uključuje krhotine koje se pojave u nastajanju limenki, koje se mogu potom razbiti na razini tla ili proizvesti lošu usjev. Ako izrežete limenke na tlo, možete poremetiti bušilice i izbjegavati namočenje korijenske zone s insekticidom.

Da biste osigurali oprašivanje malina, izgradite jednostavnu pčelinjsku kućicu za zidarsku voćnju bušenjem rupa u 4 × 4 i dajući mu šupljinu krova. Osigurajte kuću na sunčanom trbušnom polu, a pčele će doći.

Nekoliko bolesti koje možete naići su drobljenje voća, korijen korijena i poticanje mokraćom. Plod voća je gljivica koja postavlja kućanstvo kad su štapići pretjerani. Lijek je usitnjavanje otvorenosti i često skidanje na mokrim vremenima. Izbjegavajte navodnjavanje iznad glave i izrezivanje plodnih limenki nakon žetve. Root rot uzrokuje iznenadnu smrt biljke odmah nakon cvatnje, kada vrijeme postaje toplo. Jedini pravni lijek je da biljke otporne sorte rastu u lomljivom, dobro dreniranom i bogatom tlu. Spur blight se pojavljuje kao tamne čokolade blotches na primocanes sredinom ljeta pada kada je vlažnost visoka. Zaražene površine na overwintered canes su srebrno sive i proizvode milijune spora. Lime-sumporna otopina koja se primjenjuje kao mirna sprej i dobra cirkulacija zraka osiguravaju odgovarajuću prevenciju.

Na flip strani kontrole štetnika, potaknuli smo zdravi oprašivanje u našoj kupelji malina izgradnjom jednostavnog doma za pčele od zelenog bilja, koje smo pričvrstili na jedan od krila trbuha. To je samo duljina od 4 × 4 s 5/16-inčnim rupama bušenih u njoj i nadvisujući šindra za krov; pčele voćnjaka zauzimaju prebivalište u rupama i nastavljaju raditi svoj posao.

Više o uzgoju bobica ...

Maline nisu jedine plodine koje možete rasti u kućnom vrtu. Za informacije o uzgoju i korištenju svih vrsta bobica pogledajte VegetableGardener.com.

Što učiniti sa svim tim bobicama?

Stekao sam rane sposobnosti branja. Najstarija od pet prairijskih farmi, imala sam mnoge domaće dužnosti, uključujući branje divljih plodova. "Nikad ih nemojte jesti sve dok ne završite branje", bila je stroga vladavina moje majke i još je uvijek dobra.

Jedemo ih kao deserte svih vrsta, od sladoleda do bobica ili bobica na vrhu sladoleda i lista od metvice, do slasnih kolača slojevitih pire od bobica i čokolade i ukrašene divljim napuštanjem. Izrađujemo pite od bumbleberry iz mješavine vlastitih ljetnih voća. Također zamrzavamo velike količine malina koje nas podsjećaju na zimu, da je ljeto postojalo i da će ponovno.

Recepti:

  • Berry Trifle
  • Chalet Hot umak od malina

Kako zamrzavati maline
Zamrzavanje malina je jednostavno. Jednostavno raširite čiste, čvrste bobice na listi kolačića i stavite je u zamrzivač. Kada se smrznu, plodovi se lijepo ulijevaju u vrećice ziplocka. Najslađi plodovi su od vrućine ljeta. Zadržat će ih do sljedećeg ljeta i biti će ambrozna na palačinke ili vafle. I sve opcije koje su bile otvorene za vas kada su bile svježe su još uvijek tu. Još uvijek možete, na primjer, napraviti malina ocat s smrznutim malinama, a možete širiti zobene plodine preko salate kako biste mu pružili poseban zing, sigurni da biste donjeli rave.

Maline se dobro drže u frižideru nekoliko dana, pogotovo ako ste ih jasno uklonili i odbacili one koji su bili grickajući. Slatkovoda ili bilo koji drugi plastični spremnik s poklopcem je sve što trebate.

Ne mogu maline, ali neki ljudi to rade. Umjesto toga, pomiješam ih s pulpom od zlatnih šljiva koje rastu na našim prastarim stablima da bi napravili žele-tonirana žele. Maline također čine veliki umak, koji se može zamrznuti i koristiti vruće kao kruna dodir na jednostavan desert, ili hladno kao coulis. Sok od malina može se pomiješati s natrijevim soda kako bi osvježio piće. Mogućnosti su beskrajne. Možete čak i zanemariti pravilu moje majke i popiti ih u usta dok ih odaberete.

Više o uzgoju malih malina ...

Kako podrezati maline

Maline: Povoljan luksuz

Gledaj video: Rezidba maline i kupine (Travanj 2020).