Jesu li više šalica kave na dan loš za vaše zdravlje?

Je li previše šalica kave dnevno loše za vaše zdravlje? Ovaj je problem pregledao mnoge studije. Istraživači su zaključili da ako pijete nekoliko šalica kave dnevno, rezultat je bezopasan. Pijenje 10 šalica kave dnevno, međutim, smatra se ekstremnim i navika je koja se bolje izbjegava. Važno je prepoznati simptome pretjerane konzumacije kave, kao i razviti svijest o simptomima povlačenja koje biste mogli doživjeti tijekom rada kako biste smanjili unos kofeina.

Utjecaj kave na tijelo

Kofein je diuretik koji stimulira vaš živčani sustav. Kada pijete kavu, kofein brzo apsorbira vaše tijelo i prolazi u vaš mozak. Vaše tijelo ne pohranjuje kofein i uklanja ga u roku od nekoliko sati pijenja kave.

Za neke ljude, pio kavu može pomoći smanjiti glavobolje migrene. Kofein je također korišten kao način ublažavanja pospanosti, niske energije ili umora. Zajednička povezanost s kavom je u odnosu na njegov utjecaj na opojne ljude. Kava ne utječe na razinu alkohola u tijelu, i stoga ne ubrzava oporavak od opijenosti, suprotno popularnom uvjerenju.

Nuspojave previše sokova kave

Pijenje nekoliko šalica kave dnevno smatra se umjerenim unosom. Ako pijete 10 ili više 8 oz. šalice kave svaki dan, vjerojatno ćete patiti od niza nuspojava. Dehidracija, mučnina, ubrzani otkucaji srca, tresti i poteškoće s spavanjem samo su neki od nuspojava pijenja previše kave.

Ako svakodnevno pijete umjerene količine kave, vjerojatno nećete patiti od ekstremnih simptoma. Umjereno unos kave također je proučavan u odnosu na srčane bolesti, poremećaje u rodu i reproduktivna pitanja; nisu pronađeni nikakvi negativni učinci. Ako imate srčano stanje, ulkus ili trudni, vaš liječnik može preporučiti ograničavanje ili uklanjanje kave iz prehrane. Kofein u kavi također može imati negativne interakcije s bilo kojim lijekovima koje svibanj uzimati. Provjerite kod svog liječnika ili ljekarnika kako ne biste imali nikakvih problema.

Suočavanje s povlačenjem kofeina

Ako svakodnevno pijete prekomjernu količinu kave i želite se vratiti natrag, najbolji je pristup početi polako smanjivati ​​broj šalica kave koju svakodnevno pijete. Povlačenje kofeina može imati svoje simptome. Uznemirenost, glavobolje i pospanost su neki od simptoma koji bi mogli doživjeti ako odjednom izrežete sav kofein iz svoje prehrane. Polako možete smanjiti unos na umjerene razine. Ili, ako vam je liječnik preporučio potpuno uklanjanje kofeina iz prehrane, umjesto toga možete piti kavu bez kofeina, prebaciti se na druge vruće napitke, poput biljnih čajeva ili pronaći hranjivije piće, kao što su svježi sokovi.

U cjelini, nekoliko šalica kave svaki dan neće vam naštetiti. Budite sigurni, međutim, da provjerite kod liječnika ako osjetite neobične simptome.

Gledaj video: Are You Above Or Below Average? (Ožujak 2020).