Razvijajte vlastiti češnjak

Češnjak nije teško rasti. U stvari, raste češnjak biljke je gotovo smiješno lako. Ima nekoliko važnih zahtjeva koji se lako mogu susresti: pristojna tla, adekvatna vlaga i, naravno, sadnja i žetva u pravom trenutku.

Kada je pravo vrijeme za sadnju češnjaka? Stavite češnjak četiri do šest tjedana prije nego se tlo zamrzne u vašem području. Možete zasititi vrijeme sadnje malo. Posadio sam već rujan (pogrešno) i sve do zahvalnosti (do eksperimenta) i imam pristojne usjeve. Korijeni će početi rasti uskoro nakon što posadite. Vaš cilj je da dobijete dobar razvoj korijena prije nego li biljke nestanu. Zimski izbojci mogu se pojaviti u jesen, što je u redu.


Više o češnjaku

Kako posaditi češnjak
Češnjak počinje češnjaka
Korištenje češnjaka za bebe
Češnjak kao biljna medicina

Razvijaš li se češnjak ove godine? Provjerite Sve o češnjak na sestru stranice, VegetableGardener.com!

6 jednostavnih koraka za branik češnjaka

1. Pripremite tlo

Da biste izrasli lijepe, velike glave češnjaka, trebate labavo, plodno tlo. Otpustite tlo s kopnom za iskapanje, širite 2 do 3 inča duboki sloj organske tvari preko tog područja i iskopajte ga. Za organsku tvar koristim dobro staru smjesu komposta, plijesni listova i starih gnijezdo kunića. Da biste izbjegli probleme s bolestima, nemojte zasaditi češnjak na istom mjestu dvije godine. Pripremite nekoliko plitkih brazdi u tlu koje su udaljene 6 centimetara.

Češnjak Hardneck
Fotografija / ilustracija: Ruth Lively Češnjak Softneck
Fotografija / ilustracija: Ruth Lively

2. Odaberite svoje sorte

Postoje dvije glavne vrste češnjaka: hardneck i softneck. Hardnecks imaju klinčiće koji rastu oko tvrde središnje stabljike. Ova stabljica na vrhu čini curling scape (ili cvjetni stabljika), kojeg mnogi uzgajivači odsječe kako bi preusmjerili energiju na žarulju. Čajevi od mekih češnjaka čine više klinčića, s velikim oko vanjske strane glave i brojnim malim u sredini. Softnecks također imaju tendenciju zadržati dulje nakon što se dobije od tvrdih komada. Odvojite veliku glavicu češnjaka i posadite samo najveće češnjake. Što je veći klinčić, to je veća vjerojatnost da će dati lijepu, veliku glavu češnjaka. Spremite manje češnjake da ih koristite u kuhinji.

3. Stavite jedan klinčić, dobiti glavu

Za biljke, stavite klinove od 4 inča u brazdi. Držite svako kljun ušiljeni kraj i gurajte ga u tlo duboko oko 2 cm. Nakon što su svi klinovi u zemlji, glatkom površine zemlje koristite prste ili rake za popunjavanje rupa i vode. Ako sadi više od jedne vrste, svakako označite svaku od njih. Također izrađujem kartu svoje sadnje, u slučaju da naljepnice prođu. Čekam da se mulch za mjesec ili više nakon sadnje dati zemljište priliku da se ohladi. Kad je sezonsko vrijeme, stavio sam nekoliko centimetara sjeckani lišće preko kreveta.

Fotografija / ilustracija: Melissa Lucas

4. Gnojidba i voda

Najveći rast počinje ozbiljno u proljeće, kada se vrijeme grije i dani se produžuju. Dvaput mi oplodim otopinom tekućeg morskog trave i riblje emulzije: jednom kad se češnjak počeo snažno razvijati - oko sredine travnja u mom području - i opet, mjesec dana kasnije. Češnjak nije pohlepan za vodu, ali i ne želi se isušiti. Kad se tlo osjeti suhom centimetar ispod površine, vrijeme je za vodu. Sredinom i krajem lipnja prestajem zalijevati. Do tada se češnjak veličine i glave počinju stvarati klinčiće.

Fotografija / ilustracija: Michelle Gervais

5. Pažljivo sakupite vrijeme

Žetva u kasno proljeće ili rano ljeto, kada biljke imaju pet ili šest zelenih lišća, a ne više od jednog ili dva počinju smeđe. Svaki zeleni list predstavlja omotni sloj koji okružuje glavu. Tijekom žetve, vi ste dužni oštetiti vanjski sloj. Kasnije, čišćenje glava možete izgubiti još jedan ili dva sloja. Vaš cilj je završiti s dva ili tri uska, papirna sloja koja okružuju svaku žarulju. Za žetvu, pogonite viljušku vilicu ispod biljaka (pazite da ne oštetite žarulje), nježno ih lupkajte, a zatim ih izvucite. Otresite svu suvišnu zemlju i položite biljke u gomilu. Čim završite berbu, premjestite biljke na prozračnu lokaciju koja je zaštićena od sunca i kiše. Ako rastu više od jedne sorte, držite svaku sortu odijeljenu i dobro označenu tako da znate što je to.

Fotografija / ilustracija: Michelle Gervais

6. Očistite, čistite i pohranite glave

Da biste izliječili češnjak u pripremi za pohranu, objesite gole žarulje sa svojim lišćem u snopovima ili ih širite na stol ili stalak. Možete odmah početi jesti ih, ali žarulje namijenjene skladištenju moraju se izliječiti.

Nakon nekoliko tjedana ozdravljenja, to je vrijeme čišćenja žarulja. Obrezujte stabljike do 12 inča iznad žarulje i obrežite korijenje u blizini žarulje. Uklonite vanjski sloj kože oko žarulje i koristite četkicu za zube ili četkicu za zube kako biste lagano uklonili bilo koji tlo koji se približava bazi. Pokušajte ne ukloniti više slojeva omotača nego što morate. Spremite žarulje na dobro prozračenom, tamnom mjestu. Ako želite, stavite na stranu najveće žarulje za sadnju u jesen.

Ruthove omiljene češnjake

•  'Gruzijski kristal' hardneck; četiri do šest ogromnih češnjaka po glavi; glatki, blagi okus
•  'Ciganski Crveni' hardneck; pet do šest velikih klinčića; vruće okus
•  'Inchelium Red' softneck; 10 do 20 cloves; dobro pohranjuje; vrhovi za okus, nisu previše jaki
•  „Sibirska” hardneck; pet do sedam velikih klinčića s lijepim ružičastim smeđim kožama; bogat okus

Titta på videon: Odla Din Egen Vitlök (Ožujak 2020).