Caffeinated vs Decaf: Koji je bolji?

Bilo da odaberete ili ne odaberete kofeinirane ili kofeinirane proizvode kao što su kava ili čaj često je stvar preferencije. Istraživanja su pokazala da kofein, kada se koristi u umjerenosti, može pružiti brojne zdravstvene beneficije. Međutim, deka može biti bolji izbor za određene skupine stanovništva.

Prednosti kofeina

Vi svibanj žeti nekoliko zdravstvenih prednosti od pijenja kave caffeinated ili čaj. Na primjer, pregled objavljen u 2010. u časopisu ishrana otkrili su da pijenje umjerene količine kofeina pojačava razinu energije, povećava broj kalorija koje opekline tijekom dana, smanjuje umor, poboljšava performanse tijekom tjelesne aktivnosti, jača mentalnu učinkovitost i budnost, povećava koncentraciju i rješava probleme, poboljšava neuromuskularnu koordinaciju, ubrzava reakcijskog vremena i povećava ukupnu funkciju mozga.

Nedostaci kofeina

Dok kofein nudi brojne potencijalne zdravstvene prednosti, postoje nedostaci. MedlinePlus primjećuje da prekomjerno konzumiranje kofeina može izazvati povišenu brzinu otkucaja srca, tjeskobu, depresiju, povećanu mokrenost, mučninu, nemir i poteškoće s noćenjem. Pregled objavljen u 2009 Polski Merkcuriusz Lekarski izvještava da u visokim dozama, kofein može povećati rizik za pobačaj i spor fetalni razvoj u trudnica. Nadalje, kofein može biti ovisnik i iznenada ga izrezivanje iz prehrane može uzrokovati simptome povlačenja - kao što su glavobolje, razdražljivost, mučnina i pospanost.

Koliko je kofein siguran?

Pijenje caffeinated pića u umjerenim količinama - oko 300 miligrama kofeina ili 3 šalice caffeinated dnevno - siguran je za većinu odraslih osoba, prema University of Illinois. Jedna šalica kave daje oko 100 miligrama kofeina, a čaj obično sadrži 14 i 60 miligrama kofeina po šalici, napominje MedlinePlus. Ako ste trudni ili dojite, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kolika je količina kofeina (ako postoji) sigurna za vas i vaše bebe. Američka udruga za trudnoću izvješćuje da je manje kofein vaše piće tijekom trudnoće, a neki stručnjaci preporučuju ograničavanje unosa kofeina na samo 150 miligrama dnevno tijekom trudnoće.

Koji je bolji izbor?

Za mnoge odrasle osobe, profesionalci prevagnuti od nedostataka kada je u pitanju pio kofeinirana pića. Vi svibanj biti u mogućnosti da žele više zdravstvene beneficije odabirom kofeiniranih proizvoda preko deka dok dugo ste pili kofein umjereno. Međutim, konzumiranje više od 300 miligrama kofeina dnevno može biti problematično.

Decaf svibanj biti bolji izbor za ljude koji piju više od tri šalice kave dnevno i skloni anksioznosti, stresa, depresije, problema sa spavanjem, nepravilnih otkucaja srca, kroničnih glavobolja i žgaravice, napominje MedlinePlus. Odaberite decaf ako vaš liječnik preporučuje da izbjegavate kofein zbog medicinskih stanja ili zato što uzimate određene lijekove.

Ako ste trudni, dojenje ili pokušavate postati trudni, kuhalo je idealan izbor. Američka udruga za trudnoću primjećuje da je pokazalo da kofein smanjuje plodnost u studijama na životinjama. Međutim, ako ste trudni ili dojite i ne možete odustati od kofeina, razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste utvrdili koliko je kofein siguran iznos za vas.

Gledaj video: Red Tea Detox (Travanj 2020).