8 Zdravih načina da se nositi s PMS žudnja

Oko 80% žena nailazi na najmanje jedan ili dva simptoma predmenstrualnog sindroma ili PMS. Mnogi često pate od nesanice, nadutosti, razdražljivosti, raspoloženja, zamora, žudnje za hranom i sl. PMS bavi se ometnim emocionalnim i fizičkim promjenama koje se mogu dogoditi bilo kada u posljednja dva tjedna menstrualnog ciklusa. U početku doživljavate određenu žudnju za slatkim poslasticama poput sladoleda od čokolade i kolača. Sljedeće što znate, izgubite tu snagu da kažete 'ne' i pustite kontrolu nad onim što jedete.
Krivi ga na hormone estrogena
Glavni krivci za PMS cravings i druge simptome su vaše hormonalne ebbs i spikes tijekom menstrualnog ciklusa. Nagli porast i pada razine estrogena u tijelu također potiče otpuštanje kortizola, hormona stresa. Kada postoji povećana razina kortizola u krvi, šanse su, tijelo prilagođava tu reakciju "borbi ili bijega" gdje je pojedinac metabolički napunjen i apetit se stimulira. Ova situacija zauzvrat uzrokuje da osoba traži više ugljikohidrata i masne hrane - gorivo za ovu "borbu ili let" okolnost. Žudnja za hranom također ovisi o serotoninu, neurotransmiteru koji se nalazi u mozgu. Kad god su razine serotonina niske, žene imaju tendenciju da imaju ugljikohidrate za sintezom serotonina.

Borite se protiv želja PMS-a

Bez obzira na to jesu li razina šećera u krvi, serotonina ili kortizola iznenadna, jedući veliku količinu čokolade, čips i sladoled nije jedini način da se stabiliziraju ti elementi. Zapravo, smatraju se najgore. Lifestyle navike i odgovarajuća prehrana ključni su čimbenici u borbi protiv tih žudnji s dugoročnim rezultatima. Evo zdravih načina da se nosite s PMS cravings na pravi način.

  • Držite se hrane bogate složenim ugljikohidratima. Dosegnite za užinu napunjenu složenim ugljikohidratima kad se osjećate kao da ste dobili one grubljive napade. Uključite visoke složene ugljikohidrate u obroke kao što su kruh od cjelovitog zrna, žitarice i tjestenine. Kad god jedete na prazan želudac, pečeni krumpir, cijeli zrnasti bagel ili niske žitarice mogu povećati razinu serotonina u sat vremena.
  • Ne zaboravite svakodnevno piti oko osam do deset čaša vode. To će vam pomoći zadržati hidrataciju i smanjiti nadutost.
  • Suzdržite se od jesti hranu bogatu u prerađenim šećerima. Jednostavni šećeri (npr., Prerađeni šećeri) mogu potencijalno povećati izlučivanje inzulina u tijelu, potičući apetit za masti i ugljikohidrate.
  • Izbjegavajte slanu i natrijevu obrađenu hranu. Dijeta koja sadrži nisku razinu natrija pomoći će smanjiti zadržavanje tekućine i nadutost. Također smanjuje rizik od razvoja visokog krvnog tlaka.
  • Jedite hranu koja sadrži esencijalne masne kiseline. Hrana kao što su canola oil mayo, šafran i losos mogu pomoći u polaganju apsorbiranja ugljikohidrata, stabiliziranju razina šećera u krvi i borbi protiv tih PMS žudnji.
  • Ograničite unos cola i kofeina. Pokušajte smanjiti unos kofeina kako biste se osjećali manje razdražljivima i istodobno ublažavate boli grudi.
  • Dobijte odgovarajući san i izbjegavajte naglađivanje. Dobijte najmanje šest do osam sati spavanja i odmarajte se svakodnevno kako biste mogli kontrolirati stvari koje jedete.
  • Izrežite jela u polovicu. Umjesto da jedete 3 ogromne obroke dnevno, pokušajte jesti šest malih. To može pomoći u održavanju razine šećera u krvi i smanjiti potrebu za tim žudnjama.

Gledaj video: The Great Gildersleeve: Gildy's New Car / Leroy Has the Flu / Gildy Needs a Hobby (Veljača 2020).