Tajna uspjeha s tikvicama

Tucucini su jedno od najjednostavnijih povrća za nove vrtlarije da rastu iz sjemena - jednostavni za brigu, brzo rastu, pouzdano plodni i beskrajno korisni u kuhinji.

Zuccini nisu teško rasti, ali trebalo mi je neko vrijeme da dobijem stvarno dobru usjev, stoga vrijedi uzeti vremena kako bi se osiguralo da su uzgojeni uvjeti. Vjerujte mi, to može biti frustrirajuće ako svaki vrtlar kojeg poznajete oplakuje njihovu tvrdoglavu tikvicu kad ste tek kasnije u ljeti uspjeli proizvesti nekoliko voća! Evo mojih savjeta kako bi se osigurala stalna opskrba tikvica.

Sjetva tikvica

Posolite sjemenke tikvica na njihovu stranu tako da se voda lako ispire kako bi se izbjegao rizik od truljenja. Nakon klijanja (obično traje otprilike tjedan dana, dajte ili uzmite dan ili dva), zadržite sadnice u sunčanom položaju dok se ne prođe sve opasnosti od smrzavanja, a zatim ih očvrsne kako bi ih navikli na vanjske uvjete. Alternativno, sijati ih van pod cloches ili hortikulturne runo (pokriva redak), ako je vrijeme toplo dovoljno. Zuccini se ne mogu nositi s hladnim temperaturama, stoga ih nemojte prekinuti - provjerite preporučenu sjetvu i postavljanje vremena za vašu lokaciju u našem vrtnom planeru.

Da bi tikvice bile visoko produktivne, trebaju puno goriva u obliku hranjivih tvari iz tla i sunčeve svjetlosti kako bi im pomogla učinkovito fotosintezu. Najbolje je da ih posadite u sunčanom dijelu vrta, gdje ih neće zasjeniti druge biljke, u tlu koja je imala kompost za vrtove ili dodano dobro trulo gnojivo.

Osobno nikada ne činim da dobivam dobar obrok kada se uzgajaju u kontejnerima, iako mnogi ljudi na ovaj način uspješno proizvode tikvice (posebno kompaktne sorte). Moram priznati da malo zanemarih u posudama! Vrlo je važno zadržati na vrhu zalijevanje i hranjenje kada raste u loncima.

Držite se cloches ili fleece na spreman za cool noći. Voda redovito, ako je tlo suho i mulch kako bi se smanjila konkurencija od korova i kako bi se zadržala vlažnost tla.

Muški i ženski tikvini cvijeće

Kad cvjetanje počne, tvoje biljke tikvice će najprije proizvesti muški cvjetovi. Zašto muški cvjetovi bez ženskog cvijeća oprašuju? Moja je teorija da se ovo odnosi na insekte kao što su pčele koje će se vratiti biljkama nakon što se proizvedu ženske cvjetnice i to će poboljšati uspješno oprašivanje.

Možete upotrijebiti neke od tih muških cvjetova dubokim prženjem, iako pazite da ostavite dovoljno na biljci kako biste osigurali uspješno oprašivanje. Znat ćete kada vaše biljke počinju proizvoditi ženske cvjetnice, jer ženske cvjetove imaju nezrele plodove tikvica, dok muški cvjetovi nastaju na dugim tankim stablima bez takvog oticanja.

Počnite hraniti svoje biljke tekućim hranom rajčice ili domaćim gnojivom domaće hrane dvaput mjesečno čim cvjetanje počne, i nastaviti dobro zalijevati tlo.

Problemi s tikvicama

Jedno od važnih pitanja je loša oprašivanja. Tucukini trebaju biti posjećeni od strane mnogih pčela ili drugih oprašivača za uspješno oprašivanje, inače će plodovi prekinuti. Kada se to dogodi, plodovi će se zaustaviti, žuti i mogu početi truljeti. Da biste to izbjegli, provjerite jeste li uključili obilje cvjetova koji opuštaju oprašivače ui oko vašeg povrtnog vrta i izbjegavajte korištenje pesticida. Osim toga, možete ručno oploditi cvjetove - to može biti potrebno u vlažnim ljetima kad je oprašivanje insekata slabo.

Stresirane biljke također mogu obustaviti svoje plodove, stoga ih držite dobro zalijevati i zaštitite ih s runo ili slično ako vrijeme postane hladno.

Virus mozaika mišića (CMV) utječe na tikvice, kao i krastavce, tikvice, bundeve i neke druge neusklađene biljke. Tikvice na koje utječe CMV pokazat će ispresjecane lišća, a plodovi će biti iskrivljeni i gorko degustirani. Vuče prenose bolest, pa zadržite populaciju rastućim količinama cvjetova koji proizvode nektar, koji će privući grabežljivce kao što su čipke, gospođice i hoverflies. Također možete odstraniti biljke s jakim mlazom vode kad god ih uočite.

Zucchini također može biti pod utjecajem praškastih plijesni na vrućem i suhom vremenu, što je, na sreću, jednostavno spriječiti pomoću razrijeđenog mlijeka.

Izbjegavanje nereda tikvica

Zaliha tikvica je poznata ne samo za povrtlarke nego i za njihove obitelji, prijatelje, susjede i povremene poznanike! Prevelik broj povrća nije loš problem, ali postoje granice ...

Trik izbjegavanja zasićenosti tikvica je da pokupite plodove dok su još uvijek male - sve do oko 20 cm (8 inča) - i da ih redovito uzimaju. Branje i jesti neke od muških cvjetova također će pomoći usporavanju proizvodnje.

Ipak, vjerojatno ćete imati stalnu opskrbu tikvica pa je dobra stvar da su tako svestrani. Volim ih najbolje pržiti zajedno s drugim povrćem i dodati u tjesteninu, ali oni također mogu biti na žaru, pržena, pečena, punjena, rešetana u umacima kao zgušnjavac, tanko rezati u salate, ili napravio u fritters ili tikvice kruh. Za razliku od onoga što neki hamburgeri kažu, možete zamrznuti tikvice - samo su malo mekani, pa ako se smrznete najbolje koriste u posudama gdje tekstura zapravo ne vrijedi, na primjer juhu od tikvica.

Ako imate bilo kakvih savjeta za uzgoj velikog obrezivanja tikvica, ili za upotrebu glut, voljeli bismo ih čuti - podijelite ih u komentarima u nastavku.

Gledaj video: Recept za uspjeh: Uspješna priča iz Kluba za traženje posla Sarajevo (Travanj 2020).