Mikrogrevi: Nova superfood

Microgreens, jestive sadnice zelenog povrća i bilja uživaju svoje vrijeme u središtu pozornosti, kao što novo istraživanje otkriva da ti sićušni listovi - manje od 14 dana starosti - sadrže više korisnih hranjivih tvari nego njihov punoljetni, zreliji kolege. Microgrevi su stalno u popularnosti posljednjih godina, osobito u skupim restoranima s finim blagom. Budući da se ove kulinarske dragulje počele pojavljivati ​​na više ploča u šarolikim restoranima, istraživači su se počeli čuditi kako se hranjive tvari u mikrogrešama nakupljaju na zrelim biljkama s kojima smo upoznati, samo da shvatimo da nema znanstvenih podataka koji uspoređuju dva , Znanstvenici su znali da moraju nešto iskopavati.
Studija
Istraživanje je uključivalo znanstvenu analizu vitamina i fitokemijskog sadržaja 25 vrsta mikrogranata. Rezultati analize pokazali su da su mikrogrevi sadržavali veće koncentracije vitamina i karotenoida (prekursora vitamina A) od običnih verzija biljaka.
Nutrijentni sadržaj mikrogranata
Istraživanje je pokazalo da lišće za gotovo sve vrste mikrogrutova sadrži četiri do šest puta korisne hranjive tvari - uključujući antioksidante poput vitamina C, vitamina E i beta karotena - zrelog lišća istog povrća. Istraživači su zabilježili da razina hranjivih tvari među pojedinim biljkama varira vrlo malo. Na primjer, istraživači su otkrili da su mikroglobovi crvenog kupusa sadržavali najviše vitamina C, dok su mikroglobovi zelenog dnevnog retka smjestili najviše vitamina E.
Kako razviti mikrogreve
Vjerojatno nećete naći mikrografe koji se prodaju u većini trgovina prehrambenim proizvodima već sada, ali svakako možete rasti vlastito kod kuće. Možete kupiti kit za uzgoj mikrogranata online ili u nekim trgovinama za opskrbu vrtom. Ona dolazi s propagatorom koji ispunjavate sa sjemenom starter tla, vrh s sjemenkama, i maglicu lagano s vodom. Stavit ćete propagator blizu prozora ili pod svjetlost, ali ne izravno na suncu. Svakog dana zalijevajte s malo vode, a uskoro ćete imati mikroćute od dva do tri inča, spremne za jelo.
Oni su ekonomični, brzi i lako rastu. Ja ih rastu na mom konobu. Mogu se uzgajati u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine. Za razliku od klice, mikrogrevi trebaju i tlo i sunčevo svjetlo kako bi mogli rasti. Najčešći tipovi mikrogreena su amaranth, rucula, repe, bosiljak, kupus, celer, chard, chervil, cilantro, krema, koromač, kelj, senf, peršin i rotkvica.
Načini da uživate u mikrosvijetima
Microgreens može pojačati teksturu, okus i boju brojnih jela. Oni su manji i nježniji od lišća lišća. Dodaju plamenu juhama, salate, sendviče i oblozi, a često se koriste kao zamršeni ukrasi za glavna jela. Njihova osjetljiva pojava može povećati svaki obrok. Microgreens proizvode snažne, složene profile okusa.

Budućnost ove nove super hrane

Dr. Lester i Dr. Wang, istraživači koji stoje iza ove analize, nastavljaju s proučavanjem mikrogranata. Trenutačno istražuju kako se sadržaj hranjivih sastojaka mikrogranata mijenja kada su male jestive biljke izložene svjetlosti. Znanstvenici preporučuju da, iako ova studija daje dobar početak, potrebno je više studija koje bi usporedile mikrogreme i zrele biljke paralelno jer se sadržaj hranjivih sastojaka može mijenjati mnogo, ovisno o tlu, gdje se uzgaja i kada je to bere. Radujemo se što ćemo čuti o njihovim istraživanjima.