Prehrana jabuka

Iako bi moglo izgledati kao jednostavan komad voća, postoji mnogo više od jabuke nego što se susreće s okom. Jabuke su dobar izvor raznih vitamina i minerala. Istraživanja su također uspostavila povezanost između potrošnje jabuka i brojnih zdravstvenih prednosti. Jabuka dnevno će učiniti mnogo više nego samo zadržati liječnika daleko.

Vitamini i minerali u jabukama

Jabuke su pune zdravih antioksidansa, vlakana, vitamina i minerala. Jedna srednja jabuka sadrži 95 kalorija i 4,4 g dijetalnih vlakana. Osim toga, jabuka je dobar izvor kalij, fosfor, kalcij, mangan, magnezij, željezo i cink. Jabuke također sadrže vitamine A, B1, B2, B6, C, E, K, folat i niacin. Jabuke dolaze u različitim oblicima i veličinama pa količina kalorija i vitamina u 1 jabuke varira. Najbolje od svega, jabuke ne sadrže masti, natrij ili kolesterol.

Anti-kancerogene svojstva

Studije pokazuju da jabuke mogu raditi i za borbu protiv raka. Zapravo, prosječna srednja jabuka sadrži više antioksidansa protiv raka nego velika doza vitamina C. Osim toga, jabuke sadrže i druga sredstva za borbu protiv raka, uključujući fitokemikalije i fitonutrijense. Fitonutrijenti pomažu u smanjenju LDL ili lošeg kolesterola. Smanjenjem LDL kolesterola smanjujete vjerojatnost razvoja bolesti srca. Antioksidansi se bore protiv raka uzrokujući slobodne radikale koji oštećuju zdrave stanice i potiču rast kancerogenih stanica.

Jabuke i kontrolu apetita

Svaki dijeter svakako treba jesti dovoljno vlakana. Vlakna vam pomažu kontrolirati apetit tako što ćete se osjećati punim i zadovoljni. Ako ne jedete dovoljno vlakana, možda ćete se osjećati gladni između obroka i konzumiranja visoke kalorijske hrane tijekom dana. Jabuke sadrže pektin, koji je oblik vlakana. Kada mislite o vlaknima, odmah se možete sjetiti klice i mekinje. Ali ne podcjenjujte količinu vlakana u jabuli. Možda ćete se iznenaditi kada naučite da jabuka sadrži istu količinu dijetalnih vlakana kao posluživanje žitarice mekinje! Mnogi zdravstveni stručnjaci preporučuju onima koji se bore s pretilošću da svakodnevno jedu jabuku kao jednostavan i praktičan način za kontrolu apetita i gubitak težine. Pektin također pomaže u održavanju vašeg probavnog sustava uklanjanjem toksina i drugih štetnih tvari iz vašeg tijela.

Šećer Sadržaj jabuka

Iako slatke jabuke sadrže šećer, postoji razlika između šećera koji se nalazi u jabukama i šećera koji se nalazi u prerađenim bombonima. Energija koju dobivate od jesti jabuke je viši od energije koju dobijete od jela od bijelog stola. To je zato što jabuke sadrže složene ugljikohidrate, koji ne uzrokuju dramatičan šminker šećera u krvi.

Ako tražite slatki obrok koji neće uništiti vašu prehranu, jabuka bi mogla biti upravo ono što tražite. Jabuke bi mogle napraviti savršenu zamjenu za slatkiše ili soda. Da biste se borili protiv podnevnih bolova u glavi, mogli biste uživati ​​u jabuli s visokom čašicom vode.

Gledaj video: Pravilna folijarna prihrana jabuka za visok prinos, Timac Agro U nasem ataru 535 (Ožujak 2020).