Tajna velikim domaćim lukovima

Zdravi listovi proizvode zdravu žarulju. Idealan luk je rezultat 13 velikih zdravih listova koji prenose svoju energiju na 13 savršenih prstenova.
Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry

Luk ima tendenciju da se zbunjuju domaći vrtići vrtlara. Biljke često ne uspijevaju proizvesti velike žarulje za koje svi želimo, a one su osjetljive na niz bolesti. Ali poznavanje nekoliko jednostavnih činjenica moglo bi napraviti veliku razliku u vašoj žetvi. Sve počinje od mjesta gdje živite; koji, zauzvrat, određuje vrste koje trebate rasti i trebate li započeti sjetvu sa sjemenkama, skupinama ili presađivanjem.

Vaša zemljopisna širina diktira vrste koje možete rasti

Fotografija / ilustracija: Abigail Lupoff

Postoje dva uzgojna razdoblja u životu luka. Prvo uzgojno razdoblje je rast lišća. Svaki list eventualno proizvodi jedan luk ili sloj; Što je veći list, veći će prsten biti. Savršeni luk ima 13 prstena, pa je cilj stvoriti 13 listova prije nego što luk početi drugu fazu ciklusa uzgoja prenoseći ugljikohidrate koji su u lišću na prstenove luka (žarulja). Nakon što započne proces žarenja, nema više listova. Budući da je ključ za proizvodnju velike žarulje od luka uzgoj zdravih i velikih lišća, postoje kritični koraci koje treba slijediti kako bi se postigli brojni, zdravi i veliki listovi. Prvi je odabir odgovarajuće vrste luka za vašu zonu.

Luk je klasificiran kao kratkotrajna, srednja ili dugodna vrsta prema dužini dnevnih sati potrebnih za polaganje. Cilj je odabrati raznolikost koja vam daje što je duže moguće rasti većoliko listića prije žarenja. Raznolikost, međutim, ne smije zahtijevati toliko dugo vremena dnevno da vaše područje neće doseći prag žaruljice koji je potreban za pokretanje postupka žarenja. Na sjevernoj hemisferi, što se više nalazite od ekvatora, to će dani biti dulji tijekom ljeta i, dakle, dulje razdoblje koje morate stvoriti lišće.

Kratkoročni luk početi proces žarenja kada duljina dana doseže 10 do 12 sati. U južnim državama, kratkotrajni luk raste tijekom zime i ranog proljeća mjeseci. Komercijalni uzgajivači u Georgiji i Južnom Teksasu sagrade luk u studenom, a luk rastu lišće tijekom kraćih dana zimskih mjeseci. Uzgajivači u sjevernim državama ne mogu biljke u jesen ili ranu zimu jer je tlo previše hladno da bi se stvorio rast. Kad bi mogli u proljeće staviti biljke, kratkotrajni luk neće imati dovoljno vremena za generiranje dovoljno lišća prije nego što se okidač od 10 do 12 sati dnevno ispuni.

Mesni dan luk su neke od najraširenijih onions jer oni početi žarulja kada duljina dana doseže 12 do 14 sati. Gotovo sva područja zemlje dosežu taj raspon duljine dana. Na jugu, medu dana luk su sadili oko mjesec dana kasnije od kratkotrajnih sorti i bere oko mjesec dana kasnije. U sjevernim državama, postoji dovoljno vremena za srednjeg dana luk za proizvodnju najmanje 10 do 12 lišća prije početka procesa žarenja. Dugotrajne vrste luka počnu gorjeti kada duljina dana dosegne 14 do 16 sati. Ako zasadite dugogodišnji luk na jugu, samo će se zadržati
lišće i nikad ne započinju proces žarenja.

Trebate li uzgajati sjeme, skupove ili transplantacije?

Fotografija / ilustracija: Michelle Gervais Fotografija / ilustracija: Michelle Gervais Fotografija / ilustracija: Michelle Gervais

Uzgoj luk od sjemena je najjeftiniji način i nudi najrazličitije mogućnosti. Da bi se postigle velike žarulje, ove sjemenke obično su zasađene u stakleniku u zimskim mjesecima za proizvodnju transplantata koji se mogu postaviti na otvorenom u proljeće.

Setove lukova proizvode komercijalni uzgajivači sadnjom sjemena i ostavljajući luk stvoriti malu žarulju. Žarulje su pohranjene tijekom zime i prodane vrtlarima kako bi biljke u svojim vrtovima u proljeće. Gotovo svi lukovi koji se prodaju kao setovi su ekstremno dugogodišnji sorti, a kada ih posadi u kratkotrajne ili srednje dane, proizvest će samo zeleni luk. Setovi imaju prednost da budu jednostavni za postavljanje i uspostavljanje jer žarulje imaju veliki spremnik ugljikohidrata koji će se koristiti za početak rada.

Sirupni transplantati su biljke koje zimi počinju komercijalni uzgajivači kao sjemenke, izvlače se kada imaju četiri ili pet lišća, a otpremaju u odgovarajuće vrijeme za sadnju. Sjemenke se mogu započeti u stakleniku ili su uzgajali vinogradari u južnim državama.

Svaka vrsta luka koja se uzgaja iz sjemena, seta ili transplantacije započinje postupak žarenja približno istovremeno. Za proizvodnju luka u područjima kratkog i srednjeg vremenskog razdoblja, dva su opcija iz sjemena ili transplantata, jer dugoročni setovi općenito neće proizvesti velike žarulje. Budući da možete posaditi transplantate koji imaju četiri ili pet listova glave početi preko sjemena u isto vrijeme kada možete sjetiti sjemenje, transplantacije obično započinju proces žarenja s četiri ili pet lišća više od sjemenki uzgajah lukova. Transplanti, dakle, imat će još četiri do pet dodatnih prstenova, što znači do veće žarulje promjera većeg od 2 inča. Za dugotrajna područja, setovi ili presadnice će proizvoditi velike žarulje
sve dok je postavljena točna sorta.

Kupnja pravog luka sorte na vašem području najvažniji je dio uzgoja lukova. Ako vaš izvor nudi pogrešne vrste za vašu zonu, prebacite se na trgovca koji je zabrinut zbog vaših rezultata, a ne samo o prodaji proizvoda. Pomažući ljudima da rastu svoje najbolje žetve luk je najudobniji dio mom poslu. Ne mogu jamčiti njihov uspjeh, ali mogu se pobrinuti da ne dobiju proizvod koji će im jamčiti neuspjeh.

Osnove: Spremni za početak?

Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry

Nakon što odaberete sorta luk koja vam odgovara i kupili sjeme, skupove ili transplantacije, vrijeme je da ih unesete u zemlju. luk može biti posijan, postavljen ili transplantiran otprilike šest tjedana prije posljednjeg prosječnog datuma zamrzavanja u vašem području. Evo što trebate znati o brizi za budućnost:

oplodni

Luk treba fosfor i kalij za razvoj korijena tijekom prva dva do tri tjedna nakon sadnje. Neposredno prije sadnje, nanesite uravnoteženo gnojivo, kao što je 10-20-10, blizu mjesta gdje će se saditi luk. Tri tjedna nakon sadnje uspostavit će se korijenski sustav, a dvotjedno hranjenje gnojiva dušikom, poput 21-0-0, zadržat će lišće i duboko zelenu boju. u ovom trenutku, novi list pojavit će se svaka dva do tri tjedna. Jednom kada se prenese ugljikohidrati ili žarulje (vidjet ćete da se tlo počinje pucati oko mjesta gdje se žarulja oblikuje), ciklus raste. nije potrebna daljnja primjena gnojiva.

ZALIJEVANJE

Jednom kada lišće raste, mora se održati zdrava i bez bolesti. Gotovo sve bolesti lišća uzrokovane su vlažnosti listova. nadzemno zalijevanje najgori je način navodnjavanja jer, svaki put kada lišće padne, gljivične i bakterijske spore privlače lišće; umjesto toga upotrijebite kapljice crijeva za navodnjavanje ili crijeva. Luk dobro radi s dosljednom vlagom, ali je sklon truljenju ako je tlo pretjerano vlažno. Važno je da vaš sustav za navodnjavanje primjenjuje vodu ravnomjerno, poželjno na dubini od 1 do 2 inča vode tjedno, dok se žarulja, a zatim 3 do 4 inča tjedno tijekom žarulje. mulch za održavanje vlage i za kontrolu korova, ali ukloniti mulch kada žarulja počinje pomoći liječiti žarulje.

SPREČAVANJE BOLESTI

Šanse su da će u nekom trenutku tijekom uzgojnog ciklusa pojaviti bakterijske i gljivične spore, posebno tijekom osobito kišne sezone. Ključ je držati spore od množenja i širenja. Budite proaktivni primjenom dvotjednog zaštitnog fungicidnog spreja na lišće tijekom cijelog ciklusa uzgoja luk. Ako ne želite koristiti sintetičke fungicide, razmotrite organske mogućnosti, poput oksidacije i bakra. Ako ne prskate i ako se bolest ne pojavi, ona će se prenijeti na prstene na unutrašnjosti luka i uzrokovati propadanje u skladištenju.

OBAVLJANJE I CURING

Kada vrat luk ne može više podupirati težinu lišća, vrh će pasti, pokazujući da je luk dostizanja zrelosti. Sada je vrijeme za žetvu i izliječiti luk. Pravilno iscijepljeni luk počinje sa suhim korijenskim sustavom. Izvadite žarulje iz tla i položite ih u redove da se osujete na mjestu izloženom povjetarcu. Ako je to mjesto u punom suncu, pokrijte svaku od žarulja od luka s sljedećim grahoricom lukova kako biste spriječili opekline dok se luk nema lijepog suhog vanjskog lišća. nakon što je vrat posve suh (kao što je otkriveno kada se utrlja između palca i kažiprsta), isječak s vrha lišća oko 1 inča iznad žarulje i obrezivanje korijena. To će spriječiti propadanje žarulja ili proklizavanje tijekom skladištenja.

Gledaj video: Rick Steves' Andalucía: The Best of Southern Spain (Travanj 2020).