Razumijevanje koncentrirane sok

Sokovi koncentrirani, inače poznati kao koncentrati soka, široko su dostupni i nutricionistički su slični redovitom soku kada se pravilno pripremaju. Međutim, svi koncentrirani sokovi nisu stvoreni jednaki. Baš kao i redoviti sokovi, neki koncentrati soka su za vas zdraviji od drugih.

Što su sokovi koncentrirani?

Sokovi koncentrati su uglavnom zamrznuti, koncentrirani oblici sokova i mješavine sokova s ​​sokom. Da biste pravilno pripremili koncentrirani sok, jednostavno dodajte količinu vode koja je navedena na naljepnici s nalozom koncentrata. Sokovi koncentrata mogu biti smrznuti sve dok ih ne budete spremni koristiti, što povećava količinu vremena kada će sok ostati svjež nakon kupnje. Koncentri s sokovima lako se pripremaju, ali mogu biti nešto manje prikladni od kupnje regularnog sokova spremnog za piće.

Koje su zdrave?

Da biste izbjegli dodane šećere, koji su često prisutni u mješovitim mješavinama sokova, potražite koncentrate soka koji kažu da su 100% soka na naljepnici. Pročitajte popis sastojaka kako biste bili sigurni da je na njemu voćni sok, ali šećer i sirup visokog fruktoza nisu. Koncentri soka koji se nazivaju sokovim koktelima ili sokovim napitcima općenito sadrže dodano šećer i nisu 100% -tni voćni sok.

Sadržaj kalorija

Kada se pripremaju s vodom, 100-postotni koncentrati soka sadrže isti broj kalorija kao i redoviti sokovi. Na primjer, Welchov 100-postotni koncentrat slada od soka od grožđa sadrži 140 kalorija po čaši kada se pripremi. Međutim, u svom koncentriranom obliku isti sok od grožđa sadrži 140 kalorija u jednom dijelu šalice. Ako želite dodatno smanjiti sadržaj kalorija pripremljenog sokovog koncentrata, dodajte više vode nego što je preporučeno na naljepnici koncentrata soka.

Potencijalne zabrinutosti

Dok je 100-postotni koncentrat za voćni sok koji je ispravno pripremljen općenito je bogat vitaminom C i može se smatrati posluživanjem iz skupine voćnih prehrambenih proizvoda, prekomjerno konzumiranje sokova može biti problematično. Sok, čak 100 posto voćnog soka, sadrži prirodni šećer, ali osim nekoliko vitamina C pruža i nekoliko drugih esencijalnih hranjivih tvari. Sok ne sadrži vlakna i druge vitaminima koji se nalaze u svježem voću. Djeca koja piju previše sok mogu propustiti važne hranjive tvari poput kalcija, proteina i vlakana. Stoga, smjernice o prehrani za Amerikance 2010 preporučuju dobivanje 2 šalice voća, voćnog soka ili kombinaciju dviju dnevno pri jedenju 2.000 kalorija dnevno.

Gledaj video: Top 10 Reasons the Universe is Electric #7: Charged Planets (Outer Solar System) | Space News (Travanj 2020).