Fitosomi: Herbalni spojevi koji mogu izliječiti ono što vam pali

Jeste li ikada čuli za fitosom? Znanstvenici su formulirali te kemikalije, a novi proizvodi sada udaraju na police. Fitosom je kemijski spoj koji kombinira biljne ekstrakte sa sastojkom koji ga čini učinkovitijim.
Otvaraju se nova vrata za istraživanje područja poput raka, bolesti srca, upalne bolesti i još mnogo toga. U mogućnosti smo napraviti razne fitosome iz različitih biljaka. To znači da možemo pobliže pogledati kako ove biljke sprečavaju i liječe bolesti.

Evo nekih primjera fitosoma na tržištu:
Sjeme grožđa ekstrakt phytosome
Sva prekrasna svojstva ekstrakta sjemenki grožđa danas su divnija kad su napravljena u fitosomu. Najpoznatiji antioksidans u ekstraktu sjemenki grožđa naziva se proantocijanidin. Istraživači o bolesti srca istražuju potencijalne prednosti ovog spoja za jačanje krvnih žila i sprečavanje oštećenja slobodnih radikala.
Zeleni čaj ekstrahira fitosom
Istraživači razmatraju kako ekstrakt zelenog čaja može spriječiti rak. Također je zbog svoje sposobnosti da snižava kolesterol, štiti srce i smanjuje agregaciju trombocita. Dok pijenje zelenog čaja ima blagotvoran učinak na cjelokupno zdravlje, učinkovitiji oblik dodataka zelenog čaja jest fitosanni ekstrakt.
Meriva® - ekstrakt kurkuma Phytosome
Dobra fotokemikalija u kurkuma zajednički se nazivaju "kurkuminoidi". Istraživanje u kurkumin kao antioksidans otkriva da radi samo u megalnim dozama. Sada kada je dostupan ekstrakt fitokomskog kurkuma, prednosti su mnogo vidljiviji s manje dopunjavanja. Ovo je otvorilo istraživanje o mogućnosti da se može koristiti za liječenje osteoartritisa. U nedavnom kliničkom ispitivanju, ovaj fitosom je pokazao da poboljšava pokretljivost, bol reljef i ukupnu kvalitetu života kada se koristi u kombinaciji s lijekovima na recept. (1)
Fitosomi poboljšavaju apsorpciju
Fitosomni spoj jednostavno poboljšava učinkovitost određenih biljnih ekstrakata. Oni to čine poboljšavajući apsorpciju. Apsorbiramo više fitosoma od izvornog biljnog ekstrakta. Dobivamo više lijekova u krvotok i na dijelove tijela koji ga najviše trebaju.
Najbolje tek dolazi
Budući da su fitosomi relativno novi znanost, trebat će vremena za potpuno istraživanje prednosti ovih spojeva. U međuvremenu, dodatke su dostupne u trgovini zdrave hrane koja sadrži ekstrakte fitosoma mnogih uobičajenih biljaka. Mliječni čičak, Gingko i Hawthorn su drugi primjeri dodataka fitosoma već dostupni. ali na moćniji način.
Što je biljni ekstrakt?
Biljni ekstrakti su formule koje su izrađene od biljke. Oni obično sadrže najmanje aktivni sastojak. Na primjer, aktivni sastojak u Ginkgo pod nazivom "flavonol glikozidi" bit će ekstrahiran. Tada je gotov proizvod zajamčen da ima minimalnu količinu ovog ekstrakta (standardizirani ekstrakt). Biljni ekstrakti su način za uzimanje bilja za terapijske svrhe i jamstvo kvalitete. Oni su također obično obrasci koje istraživači koriste u kliničkim ispitivanjima.
(1) Belcaro G., Cesarone MR, Dugall M. i sur., Registar procjene proizvoda Meriva®, kompleksa kurkumin-fosfadidilkolina, komplementarno upravljanje osteoartritisom, Panminerva Medica 2010 Giugno, 52 (2 Suppl 1). 55-62.