Sve utjecaje onečišćenja zraka na vašem tijelu

Svi znamo da je onečišćenje zraka loše, ali to predstavlja poseban opasni rizik jer to nije uvijek lako vidjeti. Zapravo, možda ćete patiti od posljedica onečišćenja zraka, a da to zapravo ne znate. Naravno, učinci onečišćenja zraka će se mijenjati ovisno o tome gdje se nalazite, vrsta onečišćenja zraka i vašoj razini izloženosti. Međutim, to su obično najčešći simptomi.

Kratkoročni učinci

Tipično, kratkotrajno izlaganje visokoj razini onečišćenja zraka neće uzrokovati dugoročne učinke. Uzimajući vikend izlet u veliki grad, na primjer, neće vas ubiti, iako bi se moglo učiniti da se osjećate malo bolestan. Kratkoročno izlaganje zagađenju zraka može dovesti do takvih simptoma kao što su grubo grlo, poteškoće s disanjem, glavobolje i mučninu. Iako, u ekstremnim slučajevima akutnog onečišćenja zraka, moguće je razviti neugodne bolesti poput respiratorne infekcije.

Dugoročna bolest

Jedno je vrijeme provesti kratko vrijeme u jako zagađenoj površini, ali drugo je živjeti u jednom. Udisanje prljavog zraka dulje vrijeme uzrokuje opasnije simptome u ljudskom tijelu, uključujući astmu, respiratorne bolesti, nepravilne otkucaja srca i onih s postojećim simptomima srca i pluća, veći rizik od prerane smrti. Neki ljudi, kao što su trudnice i oni koji dugo provode na otvorenom, imaju veću vjerojatnost za razvoj tih dugotrajnih bolesti.

Neočekivane posljedice

Zagađenje zraka u zraku nije jedini način na koji utječe na vaše zdravlje. Zapravo, ima dosta neizravnih načina, jer neugodne nuspojave onečišćenja zraka mogu vam pomoći, čak i ako ne provodite vrijeme na otvorenom. Na primjer, onečišćenje zraka može prouzročiti pustoš na proizvodnju hrane, uzrokujući neuspjeh rasta usjeva i divljih životinja na sve veće stope. Ovi učinci, zauzvrat, mogu dovesti do nedostatka hrane, što ima očiti učinak na opće zdravlje našeg svjetskog stanovništva.

Nije ugodno razmišljati o posljedicama onečišćenja zraka, ali to je nešto što ne želite zanemariti. Iako ne možete mnogo učiniti kako biste smanjili fenomen onečišćenja zraka u cjelini, možete ograničiti svoju osobnu izloženost provjerom razina onečišćenja u vašem području i izbjegavajući trošenje previše vremena na otvorenom.


Gledaj video: Warum wurde Atlantis von den Alt-Ägypter vernichtet? | Verschwörungstheorien (Ožujak 2020).