10 Ukrasno bilje

Što čini biljku biljku? Pojam obično uzima u obzir biljke koje se koriste u kuhanju - poput peršina, kadulje, ružmarina i timijana popularne pjesme Simon i Garfunkel. Botanički, biljka je kratka za zeljaste, što znači biljka koja raste iz mekog, ne drvenastog stabljika. Povijesno gledano, međutim, riječ biljka odnosi se na biljke koje su korisne ljudima putem njihovih okusa, mirisa ili ljekovitih svojstava, bez obzira na vrstu stabljike iz kojeg raste.

Kada sam se prvi put zainteresirala za uzgoj bilja, fasciniran sam svim njihovim tradicionalnim oblicima, ali kako sam ih nastavio kultivirati, došao sam do vrijednosti bilja za svoje ukrasne atribute. Eksperimentiranjem biljkama u ukrasnim vrtnim postavkama ustanovio sam da se njihova lijepa lišća i cvjetovi mogu umjetno povezati s drugim biljkama, bijenalima i trajnicama.
Iako bih mogla nazvati mnoge biljke koje su lijepe kao što su korisne, suzila sam moj popis na 10 vrhunskih izvođača. Ove biljke ne trebaju biti ograničene na određene biljne vrtove, već se mogu upotrijebiti za popunjavanje pukotina i pukotina, lutanje po rubovima kreveta i zaokruživanje višegodišnjih granica.

1. Srebrna timijana omekšava teške rubove

Thymus vulgaris 'Argenteus'
Fotografija / ilustracija: Steve Aitken

Ime: Thymus vulgaris 'Argenteus'
Boja cvjetanja: lavande ružičasta
Vrijeme cvjetanja: ljeto
Veličina postrojenja: Visok 12 inča
zone: 4 do 9

Srebrna timijana je prekrasna biljka koja raste u pukotinama i pukotinama. Ovo zimzeleno raste do visine od 12 inča i ljeti ima male cvjetove lavande. Njegovi mirisni, srebrni listovi stvaraju bujnu i obilnu teksturu koja se može koristiti za omekšavanje tvrdih rubova ili oblaganje putanja. Također je atraktivan izlijevanja iz kontejnera. Srebrna timijana napreduje u sunčanim situacijama i, poput ostalih timija, preferira pješčanu zemlju. Primjena slojem mulch sloj šljunka ili piletina blago u boji da odražava toplinu do biljke ne boli ni. Srebrna timijana, koja se može dobiti tijekom cijele godine u blagoj klimi, ukusna je s plodovima mora i povrćem, u umacima, i kao čaj.

Više čitanja: Kako uzgajati timijan

2. Ornamentalni oregano cvjeta duže vrijeme

Origanum laevigatum
Fotografija / ilustracija: Steve Aitken

Ime: Origanum laevigatum
Boja cvjetanja: purpurno-ružičasta
Vrijeme cvjetanja: ljeto
Veličina postrojenja: Visina 2 metra
zone: 7 do 10

Izvrsna biljka koja raste dobro u kamenim zidovima, ova 24-inča visoki puzavi višegodišnji narodni su od Turske i Cypressa, gdje se može naći raste na stjenovitom terenu. Njegovi tamnozeleni listovi imaju bogatu ljubičastu boju, a crveno-ružičasti cvjetni grozdovi pojavljuju se od kasnog proljeća do jeseni. Neke od njegovih kultivara su također vrtne. "Herrenhausen" (Zoni 5-8) je predivan izbor koji prikazuje mnoštvo raskošnih ružičastih cvjetova s ​​božićnim braštima na purpurnim stablima. "Hopleys" (Zoni 7-10) je viši (do 36 inča) s velikim, dugotrajanim, duboko ružičastim cvjetovima. To je snažan uzgajivač i više tolerantan od topline nego 'Herrenhausen'. Ovi ukrasni proizvodi nisu dobri za kuhanje, ali njihovo cvijeće je lijepo kad se osuši.

3. Samozatajne kamilice iz rimskog cara

Chamaemelum nobile
Fotografija / ilustracija: Saxon Holt

Ime: Chamaemelum nobile
Boja cvjetanja: bijela
Vrijeme cvjetanja: ljeto
Veličina postrojenja: Visok 12 inča
zone: 6 do 9

Za mene je uvijek rado hodati po aromatskim listovima rimskog kamilice postavljenog između kamena za popločavanje. Njezin lančanik ostavlja zrakom ugodnim mirisom jabučnog ananasa. Ova divna biljka otkriva svoje bijele, daisilike cvjetove tijekom ljeta. Iako se širi kao pokrovni pokrov, ima tendenciju da bude nejasan. Smatram da najbolje funkcionira na mjestima gdje se može skočiti i samozatajiti. Čvrsta višegodišnja, rimska kamilica uspijeva u vlažnom, bogatom tlu i raste do visine od 12 inča. Njegovi mladi listovi i cvjetovi mogu se okupiti kako bi umirujući čaj.

'Treneague' (Zone 6-9) je dostojan kultivar, cijenjen jer ne cvijet. To čini atraktivan travnjak kamilice, ali nažalost je manje snažan od cvjetnice. Kultivar 'Flore Pleno' (Zone 6-9) ima bijele dvostruke cvjetnice koje su šarene od onih vrsta.

4. 'Berggarten' sagoda ima prašnjavo-zelene, oblikovane lišće

Ime: Salvia officinalis 'Berggarten'
Boja cvjetanja: ljubičasta-plava
Vrijeme cvjetanja: rano ljeto
Veličina postrojenja: Visina 2 metra
zone: 5 do 8

Lišće može uzeti vrt kroz sezone. Jedno od najljepših biljaka lišća, izvorno iz Njemačke, je 'Berggarten' kadulja, koja ima oblikovanu, kompaktnu naviku i velike zaobljene listove. Visoka visina 2 metra savršena je za sadnju na kutovima kreveta i duž šetališta. Vidio sam 'Berggarten' kadulje uspješno korišten za nadoknadu mekog roza cvjetova 'Bonice' ruža (Rosa 'Bonica', zona 4-9). Njegova prašnjavog zelenog lišća pružit će ugodnu pozadinu za svoje ljubičasto plave cvjetove početkom ljeta. Kadulje lišće se ponekad koriste medicinski kao čaj za liječenje malignih pluća i grla. U kuhanju, njezini listovi nadopunjuju snažno začinjene meso i dodaju žestok nadjevom i jelima od krumpira.

Više čitanja: Kako rastu kadulje

5. Catmint se može obrezati za ponavljanje cvjetanja

Ime: Nepeta X faassenii
Boja cvjetanja: lavanda-plave
Vrijeme cvjetanja: ljeto
Veličina postrojenja: Visok 18 inča
zone: 4 do 8

Još jedna izvanredna biljka koju koristim na rubu nasada je kaciga. Svojim malim sivim zelenim lišćem, ljepljivom navikom i plavim cvjetovima lavande ljeti, može omekšati i ukrasiti rubove kreveta.Naročito, 18-inčni visok oblik dobro se uklapa u duboko ružičaste cvjetove ružičaste cvjetne tepiha (Rosa "cvjetni tepih", zona 5-9) i srebrnog lišća artemisa (Artemisia spp. i cvs, Zone 3-9). Nakon cvjetanja izrezao sam svoj kantu lišća kako bih potaknuo ponavljanje cvjetanja i spriječio da biljka izgleda nepristojno.

Ovaj catmint ima malo ljekovitih ili kulinarskog atributa, ali čini lijep rezan cvijet. Često je neodoljiv za mačke, tako da možete naći euforični mačji prijatelj koji leži u središtu vaših biljaka s vremena na vrijeme.

6. "Salem" ružmarin čini dobru biljku za zaštitu

Rosmarinus officinalis 'Salem'
Fotografija / ilustracija: Steve Aitken

Ime: Rosmarinus officinalis 'Salem'
Boja cvjetanja: plava
Vrijeme cvjetanja: rano proljeće
Veličina postrojenja: Visina 2 metra
zone: 7 do 10

Ružmarin 'Salem' Evergreen je još jedna izvrsna biljka lišća. Njegova sjajna, zelena, needlelike lišća tkaju preko kreveta poput niti u tapiserija, a ona nosi malo plavo cvijeće u rano proljeće. Ova biljka čini izvrsnu biljku za zaštitu ili naglasak na rubu granica ili u kontejnerima. 'Salem' doseže do 2 metra visok, ali je potrebno dobro za obrezivanje tijekom vegetacije. U Zonama od 7 do 10 je izdržljiv, iako mnogi vrtlari u Zoni 7 odluče rasti ovu biljku protiv južnog zida radi dodatne topline i dodatne zimske zaštite. Poput drugih mediteranskih ružmarina, 'Salem' treba puno sunca, umjereno plodno tlo i mnogo drenaže. Najbolje je propagirati nove biljke reznicama tako da ostanu vjerni tipu.

Volio je svoj jak, pinelik okus i miris, ružmarin je često uključen, svježi ili suh, u hrani koja se priprema dugim pirjavanjem, poput juhe i peciva. Vrste ružmarina često se koriste u biljnim buketima.

Više čitanja: Kako uzgajati ružmarin

7. Cardoon nudi podebljano teksture

Cynara cardunculus
Fotografija / ilustracija: Steve Aitken

Ime: Cynara cardunculus
Boja cvjetanja: purpurna boja
Vrijeme cvjetanja: sredina leta
Veličina postrojenja: Visina pet metara
zone: 7 do 9

Za biljku s podebljanim teksturama, kardon je najbolja biljka koju poznajem. Sivi-zeleni lukovi i skulpturalni okvir daju svoj okruglo, ljubičasto, grubo cvijeće u srednjem vijeku. U svojoj slavi, kardoni dostižu 5 stopa visoki i 4 stopa široki i savršeni su u miješanom rubu. Veličanstvene glave cvjetnice mogu se rezati i osušiti za cvjetne aranžmane. Kao jestiva biljka, listovi lišća i srednjeg mesa su ukusni kada su blanširani, a neotvorene glave cvijeta mogu se kuhati i jesti, poput onih njegovih bliskih rođaka artičoke.

Nativno na dobro dreniranim, sunčanim obroncima jugozapadnog Mediterana, kardoni će zimovati u Zoni 7, ali raste kao kratkotrajni višegodišnji u Zonama 8 i 9. Može se lako uzgajati od sjemena i, ako je počela dovoljno rano, proizvoditi cvijeće u prvoj godini.

9. Sladak jarbol tolerira nijansu

Myrrhis odorata
Fotografija / ilustracija: David Cagavnaro

Ime: Myrrhis odorata
Boja cvjetanja: bijela
Vrijeme cvjetanja: kasno proljeće
Veličina postrojenja: Visok od 2 do 4 stope
zone: 3 do 7

Budući da je toliko rijetko da pronađem biljku podložnu hladovini, slatko cikle definitivno čini moj popis favorita. Ova elegantna srednjovjekovna biljka ima mounding oblik s svijetlo-zelenim listovima. U kasno proljeće, to je na vrhu zvijezda u obliku bijelog cvijeća koje slijede sjajne, smeđe, smeđe sjeme. Raste najbolje u potpunosti do djelomične sjene u bogatoj, vlažnoj zemlji. Može se uzgajati od sjemena i obično doseže visinu od 2 do 4 stope. Sladokusan je kod kuće u vrtovima šuma, u sjenovitim granicama i kao pokrovni pokrov. Listovi i sjemenke imaju slatki anizni okus i često se koriste za zaslađivanje deserta, posebno onih napravljenih voćem. Nemojte zbuniti ovu biljku s onima u rodu Osmorhiza, koji se također obično nazivaju slatko cikely. Biljke ovog roda općenito imaju veće lišće i manje zrele cvjetove.

9. 'Tutti Frutti' anis izop privlači pčele

Agastache 'Tutti Frutti'
Fotografija / ilustracija: Holly Shimizu

Ime: Agastache 'Tutti Frutti'
Boja cvjetanja: malina-crvena
Vrijeme cvjetanja: kasno ljeto
Veličina postrojenja: Visok od 2 do 6 stopa
zone: 6 do 10

Još jedna biljka koja privlači veliku pažnju u granici je 'Tutti Frutti' anis izop. Njegovi zapanjujući malobrojni cvjetni šiljci dostižu do dugačke duljine i nude lijepu boju u kasno ljeto. Biljke su visoki od 2 do 6 stopa s sivim zelenim zubnim listovima. 'Tutti Frutti' preferira puno sunce i dobro drenirano tlo. Njegovi pojedinačni cvjetovi su ukusni, s okusom poput slatkog anisa i fantastični su kad se dodaju u salatu. Kao i ostale agastehe, ova sorta je odlična za privlačenje dobrobiti insekata, osobito pčela, u vaš vrt.

10. Šećer od češnjaka ima zvjezdano bijelo cvijeće

Allium tuberosum
Fotografija / ilustracija: Neil Soderstrom

Ime: Allium tuberosum
Boja cvjetanja: bijela
Vrijeme cvjetanja: kasno ljeto
Veličina postrojenja: Visok 18 inča
zone: 4 do 8

Izvrstan pratitelj za 'Tutti Frutti' je prekrasna višegodišnja biljka češnjaka. Te biljke je teško propustiti u kasno ljeto kada su njegova lijepa zvijezda-bijela cvjetanja u punom cvatu. Nakon cvjetanja, odrezati atraktivne sjeme glavu natrag kako bi se spriječilo snažan sadnica iz proklijavanje gore posvuda. Sjeme glava je izvrsno za dekorativnu uporabu u zatvorenom prostoru, a ravno, lišće lišćeno od češnjaka može se sakupljati kroz vegetacijsku sezonu kako bi dodali juhama, umacima i padovima.

Izvorno jugoistočnoj Kini, češnjak za žeravicu poput sunčanih mjesta s plodnim, pješčanim tlom.Na visokoj 18 centimetara ova biljka dobro se uklapa s drugim susjedima, poput godišnjeg cvjetnog duhana (Nicotiana X sanderae), 'Jesen Radost' sedum (Sedum 'Jesen Radost', Zoni 3-10) i konfekcionar (Echinacea purpurea, Zoni 3-9).

Više čitanja: Kako uzgajati isklesnicu

Gledaj video: VODITE RAČUNA KOJE DRVO SADITE U BLIZINI KUĆE! 10 svetih biljaka starih Srba (Travanj 2020).