Švicarski štapić: boje duga za vašu ploču

Kada se razgovaram s novim vrtlara, često me pitaju povrće koje bih preporučio za početnike da rastu. Na svoje iznenađenje često predlažem švicarsku bjelicu i uobičajeni odgovor je "što je to?" Chard je jedan od najsvestranijih povrća dostupan i zadržat će obrezivanje od ranog ljeta do zime. Ne samo to, ali je nevjerojatno lako rasti, patiti od gotovo bez štetnika i podnijet će većinu oblika zanemarivanja u vrtu - nepravilno zalijevanje, konkurentski korov, pa čak i loše tlo.

Chard je član obitelji repe i dijeli mnoge iste osobine. Također ide po imenu "lisna repa" i "špinat špinat". Iako ga možete sijati izravno u tlo, moja je prednost da ga počnete iznutra u 3-inčnim posudama. Svako sjeme je zapravo grupno sjeme koje će obično nicati zajedno. Jedna od najvažnijih stvari koje treba učiniti u ovoj fazi jest odrezati sve osim jednog sadnog materijala u bazi, tako da se ne natječu jedni protiv drugih. Druga velika prednost sjetve sjemena u loncima je da brzo možete otkriti boju biljnih korijenova - korisno ako paket sjemena sadrži mješavinu sorti kao što je vrlo uobičajeno.

Boja je upečatljiva karakteristika ovog povrća i često se prodaje u raznovrsnim pakiranjima kao što su 'Rainbow Chard' i 'Bright Lights'. Obično će sadržavati sljedeće:

  • Ruby Chard - duboka crvena stabla s dubokim zelenim listom. Tu je i raznolikost koja se ponekad pojavljuje u miksima poput 'Bright Lights' koji ima tamni brončani list. Srodni tip 'Rhubarb chard' vrlo je sličan s debelim stabljikom.
  • Zlatni chard - svijetle žute stabljike sa sjajnim zelenim lišćem.
  • Pink Chard - često s lijepim prugastim ružičastim i bijelim efektom uz stabljike i svjetlo zeleno lišće.
  • Orange chard - negdje između jarkih crvenih i žutih.
  • Bijeli Chard - debeli bijeli prozori i široki zeleni lišaj, to je najčešće najproduktivnija sorta, a neki su čak opisani srebrnim izgledom.

Boje su toliko upečatljive da lako mogu oblikovati osnovu šarene vrtne ploče - moj susjed koji je izrastao lijep niz cvijeća u svojem vrtu nedavno je pitao što su 'one svijetle boje' biljke bile u mojem povrću, značajka.

Kao i šarene vrste postoje specifične sorte koje se uzgajaju kao nadomjestak za špinat. Ovi imaju tendenciju da imaju tanji bijeli proizlazi, ali lišće su mekše i manje 'kožast' u osjećaju. Njihova velika prednost u odnosu na špinat je da se ne zakucavaju tako lako da biste dobili dobar usjev tijekom duljeg vremenskog razdoblja, osobito tijekom vrućeg vremena. Također preživjeti u mnogo hladnijem vremenu čineći dobar pada usjeva. Moja omiljena vrsta za ovu vrstu kuhanja je ona koja se često ne naziva zrno, ali je označena kao "trajni špinat".

Možda je razlog zbog kojeg ljudi ne poznaju bjelančevine, da je nekoliko supermarketa i trgovina. Za nepoduzetnika može se činiti malo neukusnim i lišće su deblji od mnogih lisnatog povrća koje kuhamo. Međutim, smatram da dobro radi u posudama gdje tražite dodatnu teksturu i boju, dok ste okus dobili od drugih sastojaka, začinskog bilja ili začina. Stalkovi daju sličnu škripu na celer kada se kuha, a lišće se može odrezati i dodati prema kraju kako bi zadržali svoj visok sadržaj vitamina. Općenito je poželjno da se listovi brzo kuhaju (umjesto da se parne) kako bi se smanjila oksalna kiselina, što ih čini slabijim. Pokušajte ga skuhati umakom od soje, sjeckanjem u pećnice, dodavanjem minestrone juhe ili bilo kojom od ovih ideja za kuhanje zelenim povrćem. Dječji listovi također se mogu koristiti za dodavanje boje i teksture salatama.

Sve u svemu, chard je skriven dragulj u povrtnjaku. Ima impresivan popis zdravstvenih karakteristika koji ga stavljaju gore sa mnogim 'superfoods' i kvalificira se kao veliki izvor cjelogodišnje zelje. Samo dvije krmače, jedna u kasno proljeće, a drugo u kasno ljeto, dat će dobar prinos skoro do kraja godine. Dakle, iako možda nije dobro poznat u gurmanskim krugovima, to je vrijedan dodatak povrtnjaku koji daje veliku žetvu za prostor koji zauzima. Ne samo izbor za početnike, mislim da bi gotovo svaki povrtnjak trebao uključiti ovu svestranu biljku.

Gledaj video: Postanak je stvarna povijest (2017) (Travanj 2020).