Je li idealna težina tijela uvijek točna?

Utvrđivanje idealne tjelesne težine može biti jednako lako kao u potrazi za vašom visinom i težinom na grafikonu, ali broj koji pronađete samo je prvi korak u određivanju raspona koji je najzdraviji za vašu vrstu tijela i način života.
Kao što je često slučaj s figuricama izvučenim iz grafikona, informacije su statični skup brojeva i pružaju samo dio slike potrebne za određivanje točne idealne tjelesne težine.

Idealna tjelesna težina

Idealan raspon tjelesne težine široko je prihvaćen kao BMI (indeks tjelesne mase) od 18,5 do 24,9. BMI je izračun koji bilježi visinu jer se odnosi na težinu.
To znači da prosječna žena koja je 5'4 "može sigurno težiti između 108 i 145 funti i biti uzeta u obzir pri njezinoj idealnoj tjelesnoj težini.Činitelji koji mogu promijeniti i utjecati na ovaj raspon uključuju starost, sastav tijela i razinu aktivnosti.Na primjer, veličina okvira često se koristi za preciznije određivanje onoga što BMI osoba bi bila najzdravije.

Veličina okvira

Lako i prilično precizno testiranje za određivanje veličine okvira omatanje vašeg prstiju i palca oko vašeg zgloba na svom najmanjem opsegu. Ako se prsti preklapaju, veličina okvira je mala. Ako se prsti jedva dodiruju, veličina vašeg okvira je srednja, a ako se prsti ne dodiruju, veličina vašeg okvira je velika.
Pojedinac s velikom veličinom okvira općenito bi bio udobniji pri gornjim dometima njene preporučene težine. Znači, žena koja je gore spomenuta obično bi bila najzdravija pri težini koja je bliža 145 kilograma nego što bi bila na 108, ako je utvrđeno da posjeduje veliki okvir.

Dob

Dodatni čimbenik koji treba uzeti u obzir prilikom određivanja idealne tjelesne mase je vaša dob. Općenito govoreći, kako se starimo, težina na kojoj se sigurno možemo živjeti povećava se lagano. To znači da žena u pedesetima može težiti 10 do 15 kilograma više od dvadesetogodišnje kćeri iste visine i uživati ​​u istoj kvaliteti zdravlja.


Razina aktivnosti

Konačna osobina koju treba uzeti u obzir prilikom utvrđivanja ispravne tjelesne težine vaše je vaše aktivnosti. Dok se većina nas ne bavi ekstremnim razinama fitnessa (poput bodybuildinga ili ultra-maratona), mnogi ljudi ulaze u mnogo aktivniji stil života kada odlučuju izgubiti težinu, a ta se visoka razina aktivnosti nastavlja tek kada dostignu svoju težinu cilja ,
Da bi ispravno podržavali atletski način života, važno je zapamtiti da dodatna mišićna masa nastala kao rezultat dnevne vježbe može povećati težinu na kojoj će vaše tijelo najbolje funkcionirati (i može zahtijevati povećanje unosa kalorija radi kompenzacije).
Uzimajući u obzir dodatne čimbenike kada shvatiti da vaša idealna tjelesna težina služi ne samo da vam omogućuju da donesete najbolje odluke o tome koliko vam je težina potrebno izgubiti, već i čini prijelaz na zdravi način života mnogo lakši proces.
Potpuno ispitivanje vašeg načina života spriječit će vas da težite težini cilja koji može biti nezdravi za vašu određenu vrstu tijela i olakšat će vam održavanje težine nakon što postignete svoj cilj.

Гледай видеото: Иллюзия и Путь. Истина на всех одна. Выпуск 2 (Travanj 2020).