Objašnjene varijacije težine

Kada osjetite promjene u težini, prirodno je da ćete se osjećati zabrinuto. Nakon što ste vjerno slijedili vašu prehranu i vježbali planove, očekujete da ćete vidjeti smanjenu težinu. Iznenađujuće, otkrijete da je vaša težina porasla za nekoliko kilograma u roku od jednog dana. Težina kolebanja može biti vrlo frustrirajuća, i oni mogu uzrokovati da izgubite nadu u svoj mršavljenja napore. Međutim, ako točno znate zašto se izmjene težine odvijaju, uopće se nećete zabrinjavati.

Zašto se mijenjaju fluktuacije tjelesne težine

Oscilacije težine su normalne i svima se događaju. One mogu biti uzrokovane mnogim različitim čimbenicima, kao što je konzumacija velikog obroka, višak unosa soli, zadržavanje vode, konstipacija i hormonalne promjene. Jedna stvar koju trebate znati jest da dodatna težina koju vidite na ljestvici ne proizlazi iz povećanja masnog tkiva; to može biti voda, otpadni proizvodi ili druge tvari koje su privremeno prisutne u vašem tijelu. Većina dijetetičara kažu svojim pacijentima da se ne opterećuju svaki dan, jer mogu vidjeti da njihova težina varira svakodnevno i izgubi vjeru u njihov program mršavljenja.

Koliko vam se tjelesne mase mogu mijenjati?

Oscilacije težine mogu dovesti do privremenog povećanja težine do 5 funti dnevno. Potrebno vam je malo vremena da vaš probavni sustav obradi hranu, tekućine i sol koju konzumirate, a tvari koje se još prerađuju pridonijet će vašoj težini. Ako ste imali veliku večeru prethodne večeri, tjelesna težina će i dalje biti ujutro ako niste imali pokret crijeva. To je naročito ako konzumirate hranu koja sadrži puno natrija. Čak i ako ste jeli više nego što biste trebali, vaša prava tjelesna težina ne bi se trebala značajno povećati preko noći. Pravi prirast težine je proces koji se javlja tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Suočavanje s fluktuacijama mase

Jedan od načina sprečavanja stresa koji proizlazi iz oscilacija težine je da se ne odvojite od svakodnevnog vaganja. Izvažite se jednom tjedno, i to bez nošenja odjeće i obuće, što može dodati jedan ili dva kilograma u mjerilu. Pokušajte se vagati nakon što ste ujutro ispraznili crijeva. Ako utvrdite da vaša težina još uvijek oscilira kada vagati jednom tjedno, trebali biste popiti puno vode kako biste smanjili količinu natrija u tijelu. Zatim se ponovno vagati sljedeća dva jutra. Ako su rezultati još uvijek povišeni, možda ćete morati ponovno procijeniti svoje programe prehrane i vježbanja kako biste bili sigurni da ne trošite više kalorija nego što gori.

Bolji način prosuđivanja stvarne promjene tjelesne težine je pogledati kako se odjeća odgovara. Postoje i vage koje mogu mjeriti postotak masti u vašem tijelu, a možete saznati više o svojoj pravi težini tako da gledate ovaj postotak umjesto svoje ukupne težine.

Gledaj video: KOJA JE NORMALNA TEZINA S OBZIROM NA VISINU - PETAK JE DAN ZA METAK #19 (Veljača 2020).