Sadrži mentu

Posadite mentu u posudama kako biste je zadržali od preuzimanja vašeg vrta. Terra-cotta dimni dimnjaci puni metvice i drugih biljaka dodaju arhitektonski interes u tihi kutak.

Ponekad se u ljeto kradu na tajno mjesto na našem gospodarstvu. Ovo je The Herbfarmov odlagalište, sabirni teren od lijevanog tla i beskućnika. Evo, usred krupnih mrlja drugih biljaka, robusni kovani novac napravili su dom. I kako oni napreduju! Do srpnja mogu šetati dubokim grudima kroz ogromne, zdrave mrlje paprene metvice, marmelade i jabuke.

Nema kuhinjskog vrta bez barem nekoliko biljaka. Za piće ili deserte, ili za uparivanje s ukusnom hranom, miris čistog i okrutnog okusa zaslužio je mjesto u mnogim receptima.

No, metvica nikada nije zadovoljna ostati i može biti jedna od najatraktivnijih invazivnih biljaka u vrtu. Da biste izbjegli pokretanje biljne džungle, želite zadržati ček.

Započnite s dvije metvice

Iako postoje nazivi za 600 ili više mint, postoje samo 25 doista uočljivih oblika. Budući da metvice križaju i lako se hibridiziraju, najbolje ih je razmnožavati uzimanjem reznica, dijeljenjem korijena ili kupnjom biljaka umjesto da ih započne sjemena.

Prije nego počnete sjetiti egzotične kovrče, započnite s dva temelja svake kuhinjske mješavine - paprene metvice i šminku. Marmelada (Mentha piperita), sa svojom glavom i ukusom i ekspanzivnim mirisom mentola, dobiva odlučeno klimanje za čaj, za desert i za ukrašavanje začinjenog vina. Mburgona je popularna u bliskoistočnoj, afričkoj i jugoistočnoj azijskoj kuhinji jer njezin učinak hlađenja odbija vatrene sastojke.

Miris ljubi djelomičnu sjenu i vlažnu zemlju. Njegov mirisni miris savršeno nadopunjuje pikantnom hranom. Sapnica tolerira više sunca i suše zemlje od paprene metvice. A njezin blaži okus neće nadvladati ukusnu hranu.

Mirisne lišće su tamno zelene, glatke i imaju sitne zupce duž rubova, kao što pokazuje fotografija na desnoj strani. Stablo je dotaknuto dubokim ljubičastim, gotovo čokoladnim, bojama. Miris ljubi djelomičnu sjenu, dobro bogato tlo i vlažnost.

U našem restoranu izabrat ćemo šarenu čašu (Mentha spicata) da ide s ukusnim vozilima. Budući da njezin okus nije tako neodoljiv kao i paprena metvica, čašica naglašava suptilnu, prirodnu slatkoću mesa i povrća. Također se dobro uklapaju u sorbets i umacima od deserta.

Za bushier, zdraviji mint, redovito odstupaju od vrha dva lista listova.

Listovi lišća su tanji, precizniji i grubo nazubljeni duž rubova od lišća paprene metvice. Oni su srednje zelene boje i imaju ukupnu šljunčanu teksturu, jasno vidljivu na vrhu fotografije. Mrena dopušta više sunca i nešto suše zemlje od paprene metvice.

Nakon što dobijete osnovnu flasteru, pokušajte eksperimentirati s drugim mazama. Čokoladna paprena metvica je dobar izbor za slastice i slatkiše. Pravi kovrčav i kovrčav metvica mogu zamijeniti šarenu svirku. Egzotični mintovi, kao što su menta od ananasa, mentol od limuna, mentol od jabuka i mentolij od đumbira, često su više aromatski od naših dva glavna stupa, ali su obično manje flavorful.

Uzgoj metvice

Mburgona (Mentha piperita)
Fotografija / ilustracija: Redenta Soprano Šljiva (Mentha spicata)
Fotografija / ilustracija: Redenta Soprano

Uzgoj metvice
• Počnite s reznicama ili biljkama, a ne sa sjemenkama.
• Posadite u kontejnere kako bi tartuf od širenja.
• Duboko zagrijte tlo.
• Stisnite leđa za busher biljke.
• Sjeckajte biljke na tlo dok se približava zima.
• Podijelite i repotite biljke vezane uz korijen.

Potted menta ne može zalutao

Nemojte se bojati rezati leggy ment biljke na tlo, kao što je prikazano na lijevoj strani. Brzo će poslati nove izbojke punih mirisnih lišća.

Kreativni vrtlari pokušali su gotovo sve čuvati lovac od napada susjednih kreveta i prolaza. Na našem gospodarstvu ograničavamo njegovu naviku presađivanjem u terakotornu dimnjaku. To se može postaviti izravno na tlo ili djelomično nabrano, i zato što nema dna, drenaža nije problem. Igrajući se sa svojim položajem, možete dodati arhitektonski interes i šarm u svoj vrt.

Dimovodne cijevi dostupne su od građevinskih ili zidarskog dobavljača. Oni su 1 ft trga i 2 ft dugo, ali oni se mogu skratiti pomoću kružne pile sa zidanom lopaticom. Poput većine terakota, dimovodne cijevi mogu se spaliti - to jest, one se bacaju u komadiće s ponavljanom izlaganjem kiši, snijegu i zamrzavanju. Naši brodovi obično traju pet do osam godina prije nego što se njihova antička šarm čini prekomjernom.

Za posadu vašeg kontejnera, trebat će vam jedan do tri biljke sjemena po liniji. Napunite košuljicu do 1 inča od vrha s bogatom tla. Napravite rupu u tlu malo veću od korijena od metvice, stavite biljku u rupu i čvrsto zagrlite tlo oko nje. Poželite posipati zemlju s malo gnojiva s vremenskim oslobađanjem ako to želite. Voda u biljkama dobro. Konačno, pozicioniranje prstiju kao što je moja na slici s lijeve strane, prstima od dva do četiri lišća na svakoj biljci. To će odvojiti mentu i postati grmlje.

Čuvanje zelenog mesa

Podijelite za osvajanje. Kada središte biljke od metvice više ne šalje grančice, podijelite korijenovu kuglu u trećine i presadite u novo tlo.

Vodene metvice duboko i teško jednom u neko vrijeme, umjesto da ga navodnjavanje lagano češće. Kako bi se spriječilo širenje bolesti listova, kao što je hrđa, voda tla, a ne lišće.
Stisnite lišće s lijeve strane s malim smeđim mrljama - to bi moglo biti hrđa. Ako vaše biljke postanu jako opustošene hrđu, povucite ih i izbacite. Ako to izgleda previše drastično, pokušajte rezati biljke natrag na zemlju i prskajući površinu tla s tekućim sumporom.

Uzgajivači biljaka ostaju zdravi i proizvode bolje ako ih redovito i često uzimate. Ako vam je potrebna samo malo mamca ili želite atraktivnu ukrasi, izbjegnite vrh dva seta lišća. Ako vam treba puno metvice, rezati stabljike u blizini tla, ostavljajući samo nekoliko listova, kao što radim u gornjem desnom fotografiju na stranicama. Nemojte se brinuti - vaše limenke novčića uskoro će biti puna bujnog novog rasta.

Mints su višegodišnji, ali u većini američkih klima idu uspavljujuće ili umiru natrag u zimi. Biljke koje su ostavljene iznad tla rizika trune ili postaju drvenaste. Zato kad se približi zima, izrežite novac na tlu. Biljke koje su izrezane na korijenje bit će plodnije sljedeće godine. U hladnim klimatskim uvjetima, zaštitite korijenje polaganjem mulca oko lonaca ili stavljanjem lonaca u garažu do proljeća.

Za oko tri godine, vaš novac će vjerojatno prerasti u kontejner. Siguran znak da je biljka ukorijenjena u korijenu je kada umre središte postrojenja. Onda je vrijeme da uzmite novac iz spremnika i izrežite korijensku masu u treće, kao što radim na gornjoj slici. Zatim prerađujte svaku trećinu u novu zemlju u zasebnom spremniku.

Gledaj video: Od cega je napravljen pancir i sta sadrzi(m-89a)-BANE VojneMuke (Travanj 2020).