Trojica sokova koje biste trebali izbjegavati

Dok sok je općenito bogat vitaminima, mnogi sok napitci sadrže dodano šećer i pružaju nekoliko, ako ima bilo kakvih zdravstvenih prednosti. Zapravo, previše dodavanja šećera u vašoj prehrani može dovesti do neželjenog povećanja težine, pretilosti i zdravstvenih stanja povezanih s pretilosti. Stoga je najbolje ograničiti ili izbjeći određena sokovska pića.

Voće i bužirka sok od sokova od brusnica

Osim ako se miješa sok od voća ili soka od brusnice, pijete posebno, kaže da je 100 posto voćnog soka na etiketi, vjerojatno je visoka u dodanom šećeru. Mnoge mješavine sokova s ​​sokima navode neki oblik šećera kao drugi sastojak, nakon vode, na etiketi hrane - i mnoga od ovih pića sadrže malo, ako ih ima, voćnog soka. Američka udruga za dijabetes poziva ljude s dijabetesom da izbjegnu voćni udarac i druga slatka pića zbog dodatnih kalorija u tim pićima i šećera u krvi koje se mogu pojaviti nakon što ih piju. Međutim, postoje mješavine voćnih sokova i sokova od brusnica koji sadrže 100 posto voćnog soka, pa pažljivo pročitajte naljepnicu hrane i provjerite da šećer (ili sirup visokog fruktoza) nije naveden na popisu sastojaka.

Limunada i Kool-Aid

Limunada i Kool-Aid su često učitani sa šećerom i mogu uzrokovati šećer u krvi i neželjenu težinu. Nacionalna baza podataka hranjivih tvari za standardnu ​​referencu američkog Ministarstva poljoprivrede napominje da 1 čašu ili 8 tekućih unci limunade sadrži oko 25 grama šećera. Slično tome, Kool-Aid napitci jednostavno se miješaju sa šećerom, konzervansima i umjetnim okusom. Limunada i Kool-Aid piće sadrže malo ili nimalo voćnog soka. Iako ta pića pružaju kalorije i energiju, ne osjećaju se puno dugo i mogu dovesti do rizika za prekomjernu težinu i pretilost, prema pregledu objavljenom 2006. godine Američki časopis za kliničku prehranu.

Dijeta sok pića

Dok dijetalna pića često sadrže malo ili nimalo kalorija, oni vam nisu nužno bolji od slatkih sokova. Pića s pićem sadrže umjetna sladila, koja su često puno slađa od šećera, ali ne daju kalorije. Harvard School of Public Health napominje da je američka Uprava za hranu i lijekove odobrila sljedećih pet umjetnih zaslađivača koji će biti dodani hrani i pićima (možete ih primijetiti na popis sastojaka hrane): aspartam, neotame, acesulfam-K, saharin i sukraloza.

Pregled objavljen u 2013 Trendovi u endokrinologiji i metabolizmu izvješća da je konzumiranje umjetnih zaslađivača povezana s povećanim rizikom za dobivanje težine, pretilosti, višeg postotka tjelesne masti i dijabetesa tipa 2 - te da veća upotreba umjetnog zaslađivača može biti povezana s visokim krvnim tlakom i srčanim bolestima.

Autori ovog pregleda upućuju na to da umjetni zaslađivači mogu biti odgovorni za ove štetne posljedice za zdravlje jer mijenjaju reakciju vašeg mozga na slatki okus i ne potiču oslobađanje inzulina u vašem tijelu, poput hrane i pića koja sadrže kalorije. Još jedna recenzija objavljena u 2010 Yale Journal of Biology and Medicine izvještava da jer umjetni zaslađivači okusa slatki, oni mogu dovesti do šećera cravings i šećera ovisnost.

Gledaj video: Suspense: The X-Ray Camera / Subway / Dream Song (Veljača 2020).