Pro i kontra od postaje Cyborg u 2018

Novi tehnološki trend postaje "kiborga" 2018. godine s pro i kontra. Zato je potrebno znati više o ovom intrigantnom fenomenu.

Definicija cyborgova

Kiborg je jednostavno netko s mehaničkim ili elektroničkim uređajem u (ili pričvršćenom) tijelu koji pojačava fiziološko funkcioniranje. Cyborgovi su ponekad poznati kao "bionički" muškarci ili žene.

Više o Cyborgovima

Cyborgovi imaju napredne fiziološke sposobnosti kao dio poboljšanih tjelesnih funkcija (npr. Iz bioničnih implantata ili udova). Prvi ljudski kiborg u svijetu bio je Johnny Ray, ratni veteran u Vijetnamu koji je pretrpio moždani udar. Tijelo mu je primilo ugrađeni implantat (neurotrofna elektroda) blizu njegovog mozga kako bi mogao vratiti normalne pokrete tijela.

Druge aplikacije cyborg-a uključuju protetske udove koji sadrže senzore koji stimuliraju prirodni hod i pomoć pri hodanju ili hvatanju. A kohlearni, mrežni i magnetski implantati mogu poboljšati osjetila kod osoba s oštećenim ili neispravnim osjetilima (kao što je sluh ili vid, na primjer, kaže Sveučilište Harvard). Medicinski uređaji smješteni unutar ljudskog tijela (kao što su defibrilatori srca) mogu vas također klasificirati kao kiborg u godini 2018. godine.

Zaklada Cyborg, koju su 2010. godine stvorili entuzijasti cyborg, pomaže financiranju stvaranja projekata koji se odnose na poboljšanje funkcija ljudskog tijela tehnološkim napretkom.

prozodija

Poboljšanje ljudskih osjetila i dijelova tijela je sam po sebi, bez obzira na to imate li invaliditet. Glavni stručnjaci za postati kiborg u 2018 uključuju:

  • Hodanje s bioničkim udovima kada inače ne biste mogli (kao u slučaju paraplegičara); čak i kad bude u mogućnosti dovršiti u kišborskoj olimpijadi, kaže 2018. izdanje časopisa Priroda.
  • Poboljšana osjetila (vid, miris, sluh, itd.).
  • Bolja šanse za preživljavanje određenih srčanih stanja (kao u slučaju defibrilata), što može povećati životni vijek.
  • Poboljšano raspoloženje i niže stope depresije za paraplegičare koji sada mogu hodati kao rezultat bionic udova.
  • Bolja kvaliteta života s novim bionicnim udovima ili pojačanim osjetilima.

kontra

Dok postaje kiborg s bionic dijelovima tijela dolazi s određenim perks, potencijalne nedostatke postoje kao dobro. To uključuje:

  • Bionicni dijelovi tijela i implantabilni uređaji su skupe.
  • Implantirani uređaji u tijelu mogu se kvariti.
  • Tijelo bi moglo negativno reagirati na implantaciju.
  • Postoje medicinski rizici koji su uključeni u bilo koju vrstu operacije.
  • Drugi uređaji kao što su detektori metala ili protuprovalni sustavi mogu ometati sposobnost funkcioniranja cyborg uređaja (pacemakerima, primjerice), kaže American Heart Association.

Vaganje Pros i Cons

Ako shvatite da ste postali kiborg, pravo je za vas razgovor koji možete imati kod svog liječnika. Ako novi uređaj postavljen ili pričvršćen za vaše tijelo poboljšat će vaš životni vijek ili kvalitetu života, to bi moglo biti vrijedno snimanje (iako su uključeni rizici).

Gledaj video: Humans Need Not Apply (Veljača 2020).