Postoje zapravo četiri rasporeda spavanja, a ne dva

To je 9 sati. Za rane ptice, također poznate kao larks, to je glavno doba dana - trenutak kada se osjećaju najuzvišenijima i budnim. Dođite večer, rane ptice mogu početi osjećati iscrpljeno ili letargično. Povuče se u razumnom satu i probudi se rano u krevet, rano ustati. "Jutrošnost", kako se ponekad spominju istraživači, jedan je od dva temeljna kronotipa ili obrasce probudenja.

Nije baš iznenađujuće, "večer" je druga. Sjećaš se cimera s kolegama? Onaj koji je rutinski spavao kroz sve svoje jutarnje razrede i nije mogao održati razgovor prije podneva? Tzv. Noćne sove znaju da imaju poteškoća izlaziti iz kreveta ujutro. Njihova tjelesna i duševna energija dosežu vrhunac sredinom poslijepodneva ili navečer, a oni imaju tendenciju kasnog odlaska u krevet i spavanje.

Ove dvoje široko poznatih kronotipova nekad su se smatrali da se odnose na sve. Možda se identificiraš s jednim od njih. U najmanju ruku vjerojatno znate nekolicinu ljudi koji tvrde da ne mogu funkcionirati ni rano ujutro ili kasno noću.

Ali sada, nova studija iz Sibirske podružnice Ruske akademije znanosti izaziva ideju da postoje samo dva kronotipa. Studija, koja se pojavila u Osobnost i individualne razlike, postavlja da postoje još dvije "vrste ptica" - osobe koje se osjećaju oprezno ujutro i navečer, kao i osobe koje se cijelo vrijeme osjećaju tromo.

Istraživanje je zatražilo 130 sudionika da ostanu u trajanju od 24 sata. Elektroencefalografske (EEG) snimke korištene su za praćenje fiziološke aktivnosti, dok su sudionici popunili upitnike koji upućuju na to kako su se probudili i kakav je raspored spavanja čuvao u tjednu koji je vodio do studija.

Dvadeset i dva posto sudionika bile su rane ptice. Njihova razina energije bila je veća u 9 ujutro od 9 ujutro. Suprotno je točno za 44 posto onih koji su bili uključeni u studiju, koji su i kasnije, u prosjeku, u prosjeku, od ranih ptica. No, zajedno, ove larks i noćne sove su činili nešto više od polovice ukupne skupine. Čini se da drugi nisu ni u jednoj kategoriji.

Umjesto toga, 19 posto sudionika pojavilo se energično i ujutro i navečer, a preostalih 25 posto pojavilo se pospano i ujutro i večer. Ove dvije skupine se probudile i otišle spavati negdje između sate koje su držale rane ptice i noćne sove. Među svim skupinama, "energična" grupa je spavala najmanje.

Ukratko, sad postoji uzorak spavanja koji može staviti čak i rane ptice na sramotu.

A ako ste netko tko se dosljedno osjeća umoran i umoran bez ikakvog razloga, možete prestati brinuti o tome da je niska na magneziju ili ima neispravan štitnjača. Krivite svoj kronotip. Neće promijeniti činjenicu da se osjećate pospani, ali će vam dati dozvolu za žalbu zbog toga.

Gledaj video: Kontakt (2017) Serbian music documentary (with English subtitles) (Veljača 2020).