Projektiranje s zakrivljenim terasama

Bez obzira imate li mali brežuljak ili divovski nagib, nagib bilo koje veličine je ogroman izazov dizajna. Uobičajeno rješenje je instaliranje klasičnog stepenastog terasa. Moj suprug, Tom i ja smo pronašli ovaj pristup da budemo previše ograničavajući jer vrt izgleda dobro kada se gleda iz samo nekoliko specifičnih područja. Željeli smo više s našeg brda, pa smo napravili vrt koji bi se mogao uživati ​​u gotovo svakom pogledu. Umjesto terasiranja na uobičajeni linearni način, postavili smo niz zakrivljenih terasa. Ovaj pristup omogućuje posjetiteljima da dobiju prekrasan pogled na vrt - bez obzira na to gdje stoje.

Izradite kružne terase za više točaka

Vrt izgleda sjajno s bilo kojeg mjesta, ali pogled s vrha ove padine je spektakularan.
Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry

Za našu padinu formirali smo tri polukružne razine - definirane s tri terase. Zakrivljene terase, slično poput zakrivljenih linija kreveta, omogućuju očima da naravno lutaju kad gledaju vrt. Također su nam omogućili izgradnju velikodušnih puteva između razina, koji pružaju više mjesta za gledanje. Na vrhu padine, koji je stražnji dio vrta, sagradili smo kameni zid. Pobrinuli smo se da visina najgornje terase bude najmanje 6 centimetara viša od vrha brijega, tako da otjecanje s padobranima ide oko vrta i ne prolazi kroz nju. Ispred zida nalazi se široko područje sadnje, a zatim i kameni put koji razdvaja vrtnu postelju od srednje terase.

Da bih odredio i izgradio srednji dio, moj hus-band koristio je velike, zanimljive gromade iskopane iz naše imovine. Velike stijene stvorile su zid, vrsta, a oni su postali podvodni i proliveni slapovi koji bi postali žarišna točka vrta. Budući da je naša padina toliko velika, željeli smo osigurati da postoji dodatna razina interesa, a velika vodna značajka savršeno je rješenje. Još jedan vrtni dio i staza leži između zakrivljene srednje terase i donjeg donjeg zida. Jedan posljednji vrtni ležaj - i put koji ide skoro sve do njega - leži ispred dna zida. Ovaj krevet, i put koji ga obuhvaća, gotovo je potpuni krug.

Osigurajte bolji pristup radijalnim koracima

Jedan od nedostataka tradicionalnog terasa je da se obično nalazi samo jedan stubište kroz centar vrta i ne dopušta pristup bilo kojem drugom dijelu kreveta. Željeli smo da ljudi doživljavaju naš sporedni vrt ne samo od centra, već i od drugih mjesta pa smo izgradili niz kamenih stepenica koje radikalno odvajaju vrt.

Koraci omogućuju pristup puteljcima između terasa. Stavljajući ih pod kutove prema oba kraja padine potiče ljude da lutaju po vrtu, a ne samo prolaze ravno kroz njega. Drugim riječima, koraci usmjeravaju vrtni promet na način koji omogućuje posjetiteljima da vide više vrta. Jedan korak na obje strane vrta povezuje puteve od donje do srednje razine, a zatim još jedan niz koraka zavijati na vrh, za spektakularan pogled na cijeli vrt. Stupovi s obje strane zakrivljenih terasa omogućuju ljudima da doživljavaju sve što sredina vrta nudi.

Stvaranje vrta možete ući

Dimenzije vrta: 120 metara dubine i širine 160 stopa
Fotografija / ilustracija: Brdo Martha Garstang

Nema argumenata da gotovo uvijek trebate terase na vrt na padini, ali zakrivljene terase idealne su za prikaz vrtova. Zakrivljeni dizajn i radijalni koraci koji povezuju različite razine omogućuju veći pristup unutrašnjim područjima krajolika od redovitih terasa i, stoga, pružaju bezbroj mjesta za doživljavanje vrta; plus, prostor se razlikuje od svake lokacije. Linearne stepenice ograničavaju gledanje vrta na samo tri područja: vrh, središte i dno.

Ispunite svaki prsten s biljkama raznih visina

Kako bi svako područje u vrtu bilo jasno, svaki krevet ima slojevito sadnje.
Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry

Kako je svaki od prstenova bio dovršen, nisam mogao čekati dodati tlo i biljke koje su odgovarale tom području. Iako su uvjeti bili važni kada je riječ o izboru biljaka, njihova visina bila je jednako važna. Za razliku od tradicionalnog terasa, svaka razina zakrivljene terase trebala bi imati visoku, srednju i kratku biljku. Taj pristup čini vrt zanimljivijim kada ga gledate iznutra. Ako ste u vanjski prsten posadili samo visoke biljke, srednje veličine biljke u sredini i kratke biljke na donjoj razini, vrt bi izgledao jednodimenzionalan kada se gleda s jednog od unutarnjih puteva. To, međutim, ne znači da možete saditi visoki stabla na poleđini najdubljog prstena. Prilikom odabira biljke morate imati na umu.

Astilbe "Purple Candle" (Astilbe chinensis 'Purpurkerze', Zoni 4-8) okviri pogled.
Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry Zlatna patuljasta slatka zastava (Acorus gramineus 'Ogon', Zoni 6-9) dodaje zanimanje i teksturu duž staza.
Fotografija / ilustracija: Danielle Sherry


Napunio sam stražnju stranu najgornjeg kreveta, na primjer, s velikim grmovima, poput fernspray lažnog čempresa (Chamaecyparis obtusa 'Filicoides', USDA čvrsta područja 4-8). Zatim, u istom krevetu, podmetnut sam srednjovjekovne trajnice, poput Big Sky ™ Sunrise konus-cvijeta (Echinacea 'Sunrise', Zones 4-9), prije sadnje niz kraćih trajnica najbliže stazi. U srednjem prstenu krenuo sam s manjim skupom grmlja, kao što je 'Conoy' viburnum (bekovina × burkwoodii 'Conoy', Zoni 5-8), na stražnjoj strani kreveta, a zatim odstupio do postupno manjih trajnica od tamo.Kada hodate najvišim puteljkom, još uvijek možete vidjeti viburnume u srednjem krevetu, ali zato što ih se pojavljuje odozgo, čini se manjim i više u mjerilu.

Od dna padine, sve biljke i dalje izgledaju kao da se spuštaju postupno u visinu, ali isto tako dobivate taj isti osjećaj od stojeći usred jednog od puteva. Jedina iznimka u ovom planu sadnje je donji krevet. Budući da je skoro potpuno kružna, a možete prošetati gotovo cijelim perimetrom, postavljam najvišu biljku u mrtav centru, a zatim ih okružuju postupno manjim biljkama.

Iako smo uklopili vodene značajke i ogromne gromade u naš vrt, dizajn zakrivljene terase izgledao bi izvanredno bez njih. Ako samo slijedite opće principe dizajna koji smo koristili, zapanjit ćemo se kako je to nekad-nevjerojatno nagib sada vaše omiljeno mjesto u krajoliku.

Gledaj video: Leap Motion SDK (Ožujak 2020).