Vanjski fitness trening sa stijenom penjanja

Penjanje na stijenama izvrstan je oblik vanjskog fitnes treninga koji mnogi ljudi oduševljavaju o vježbanju. To vam omogućuje da uživate u velikom otvorenom prostoru dok ste u solidnoj vježbi.

Osim fizičkih prednosti koje će se detaljnije raspravljati u nastavku, treba istaknuti psihološke prednosti penjanja na stijenama. Sport zahtijeva planiranje i odlučivanje na licu mjesta, prisiljavajući vas da prevlada svoje strahove i istražite svoje tjelesne i mentalne sposobnosti. To rezultira većom samosvijesti i samopouzdanjem. Ovo, zajedno s osjećajem slobode i pustolovine koje vam daje iskustvo na otvorenom, čini penjanje po kamenju: "Mens sana in corpore sano" (zdravi um u zdravom tijelu).

Pogledajmo sada nekoliko od mnogobrojnih pogodnosti za fitness:

Trening snage

Penjanje stijena je velika vježba za snagu i za gornje i donje tijelo, kao i za vašu jezgru. Nakon što se ponovo oslanjaju na gravitaciju podizanjem vlastite tjelesne težine na višu razinu, čini se da je penjanje na stijenama totalno snalaženje tijela. Držeći se i povlačenjem, rukama i ramenima vježbajte ruke, a mišići nogu i stopala se bave dostizanjem novih fiksnih točaka i guranjem tijela.

Koordinacija između donjeg i gornjeg dijela tijela u često ne-horizontalnim i neugodnim položajima je kako se razvija snaga vašeg tijela. Međutim, iako je penjanje po stijenama velika vježba za mišiće u cijelom tijelu, ona ne podučava sve vaše mišiće. Da biste spriječili mišićnu neravnotežu, obratite pozornost na obuku antagonističkih mišića mišića koje najviše koristite u penjanju na stijenama.

Cardio vježba

Dok se penjete, kontinuirana kontrakcija vaših mišića uzrokuje da vaše srce radi puno brže nego što bi činilo ponavljanje težine u teretani, jer mišići trebaju neprestano povišenu količinu krvi (zbog kontinuirane prirode vježbanja). Stjenom penjanja, vaše tijelo gori oko 800 kalorija u satu, što je usporedivo s plivanjem snažno za istu količinu vremena.

Fleksibilnost i koordinacija

Penjanje stijene nikada nije ravno naprijed i naći ćete svoje tijelo na pozicijama na koje se inače nikada nećete privlačiti. Postizanje neugodnih zadržavanja i bodova za ruke i noge za prianjanje i osiguranje vašeg položaja, zajedno s pomicanjem okomito i vodoravno, uvelike povećava vašu fleksibilnost i koordinaciju.
Kao što vidite, prednosti outdoor climbinga su brojne. Međutim, riječ je o savjetu. Sile se vrše na vaše mišiće i zglobove dok se penjete, ne treba ih se lagano uzimati. Da biste spriječili ozljedu, uvijek se morate pripremiti i fizički, pripremajući se na odgovarajući trening snage i uživajte u sportu umjereno kako bi se tijelo moglo oporaviti od ekstremnih naprezanja koje se može staviti na stijenu.

Gledaj video: SCP-507 Reluctant Dimension Hopper (Complete Document) | object class safe | Humanoid SCP (Veljača 2020).