Što učiniti ako vaš ljekarnik odbije vaš recept zbog "osobnih uvjerenja"

Tinejdžerica u Novom Meksiku odbila je recept jer je farmaceuta koja je radila na svojim lokalnim Walgreensima navela osobna uvjerenja. Dotični lijekovi obuhvaćali su lijek protiv anksioznosti i Misoprostol, generičko ime za lijek koji se koristi za liječenje čira na želucu, a također se koristi i za pripremu cerviksa prije stavljanja IUD-a, posebno kod žena koje imaju nikada nije bila trudna. Kombinacija se također govori kao "pilula za pobačaj".

Djevojčica je tada kontaktirala ACLU i Američku udrugu za građanske slobode građana New Mexico i Southwest Women's Law Center podnijeli su protiv ljekarnika diskriminaciju prema spolovima. Ako je djevojka bila muškarac, recept vjerojatno bi bio ispunjen jer se lijek koristi za liječenje čira na želucu.

Nije da je riječ o bilo kakvom poslu, već o djetetu, ali je majka rekla novinama da je IUD bio stavljen da kontrolira ozbiljne simptome razdoblja, što je najčešći razlog za propisivanje kontrola rađanja kod žena koje mogu ili ne moraju biti seksualno aktivne.

Nakon što je primila vijest, majka je odvezla sat vremena u promet do drugog Walgreena kako bi napunila recept, ali je postala sve uzrujana zbog incidenta. Naposljetku se vratila izvornom Walgreenu kako bi se suočila s ljekarnicom koja joj je rekla da je odbio ispuniti ga osobnim uvjerenjima jer je imao "prilično dobru ideju" za koju je svrhu bila upotreba.

To nije prvi takav slučaj koji je napravio naslove u Novom Meksiku. U 2012. godini, udana žena u svojim tridesetima objavila je vijest kad je tužila ljekarnicu zbog odbijanja ispunjavanja receptu za kontrolu rađanja. Sada, žene se suosjećaju s činjenicom da se tek treba ostvariti napredak.

Walgreenovi dužnosnici kažu da rade na tom pitanju kako bi educirali svoje osoblje o tome kako postupati s sličnim pitanjima u budućnosti.

U međuvremenu, dok se ljekarnici ne iseli iz Mračnog vijeka, ACLU se može naći na //www.aclu.org.