Sve biće velike i male jedu sadnice

Organski vrtlari dijele jedan izazov s mnogim licima - kako sjetiti novonastale sadnice do točke kada su dovoljno jaki da se same obrane. Budući da su sadnice toliko nježne i ukusne, a niske na zemlju, lako se skupljaju za mnoge životinje, od sitne do ogromne. Sve od žičara i mlinaca do rakoona i jelena savršeno su sretni da se skuhaju na vašim povrćem, ponekad iskorjenjujući cijeli krevet novonastalih biljaka.

Svako proljeće primam niz e-poruka s pitanjem: "Kako zaštititi svoje sadnice od [ubaciti štetočinje ovdje]? Najbolji savjet koji mogu ponuditi jest ispravno identificirati štetnika u pitanju i pokušati razumjeti njeno ponašanje i potrebe. Mahunarke i zečevi imaju vrlo malo zajedničkog osim zajedničkog okusa povrća, tako da su strategije njihove kontrole jednako različite. Počet ću s najčešćim vrtnim štetočinama, i pokušati ponuditi neke zvukovne savjete.

1. Cjevčice i puževi

Tijekom dana, ti se gastropusi trebaju skloniti od sunca. Puževi se mogu povući u kontrolu klime njihovih školjaka, ali puževi moraju tražiti duboku hladovinu ili ukupnu hladovinu. Ovo je njihova najveća slabost i temelj najboljih organskih strategija za njihovo nadziranje. Prvo, ujutro ujutro, nakon što su se uvukli u svoje dnevne skrivene točke. Zalijevanje u večernjim satima stvara idealno okruženje za puževe i puževe i daje pozivnicu za dolazak i blagdan. Oplodnjom ujutro, vrt je relativno suh večer, posebno ljeti. Drugo, uklonite sve moguće skrovišta iz vašeg vrta koje nisu strogo neophodne - neiskorištene posude, cigle, ploče, plastični mulch, sve što se mogu sakriti ispod, osobito gdje se moľe skupljati vlaga.

Smeće se mogu zarobiti ostavljajući male kade piva, budući da ih privlače miris kvasca i utopiti se u njemu. Čak i jednostavnija od te metode je namjerno ostaviti jedno očito mjesto skrivanja preko noći, potaknuti ih da se tamo okupljaju, a potom ih idu sljedećeg jutra. Šperploča dobro radi za ovu vrstu zamke. Jednostavno ostavite komad između vaših kreveta i skupljajte slugove sljedećeg jutra.

Mnogo je mudrosti na raznim materijalima koji ne vole križati. Ideja je da napravite prepreku oko vašeg vrta, a puževi neće usuditi se nad materijalom koji položiš. Osobno sam eksperimentirala sa zdrobljenim ljuskom jajeta i nisam bio impresioniran rezultatima. Ljudska kosa, sakupljena iz brušilice, još je jedna opcija koja mi, prema mom iskustvu, ne funkcionira dovoljno dobro i izgleda vrlo čudno. Bakar je još jedan materijal koji muževima ne vole doći u dodir i imali smo vrlo pozitivne povratne informacije o bakrenoj mreži Slug Shield. Čini mi se da će Slug Shield raditi posebno s podignutim krevetima, budući da su granice tako dobro definirane.

2. Woodlice

To su mali sive boje oklopnih oklopa koji izgledaju dostupni u neiscrpnoj ponudi u obalnim vrtovima. Oni su rakovi podrijetla Oniscidea, koji predstavlja oko 3.000 vrsta. Neki od njih, u prikladno nazvanom rodu Armadillidium, mogu se pretvoriti u savršenu kuglu kao sredstvo za obranu. To se obično naziva kukuruzne pilule, za razliku od onih koje se ne mogu prevrtati, koje su poznate kao kukci. Zato što su rakovi, trebaju vodu za život. Poput puževa, šipka vašeg vrta, to će obilnije doći. Zato vodu ujutro i uklonite mjesta skrivanja.

Woodlice su dobar primjer zašto pristup "dobar bug / bad bug" ne radi dobro. Dok se mogu hraniti na plodnim sadnicama (osobito one koje su već oštećene puževima ili puževima), oni igraju ključnu ulogu u razbijanju organske tvari u vašem tlu. Vrste hrane koje se mogu hraniti ne mogu se preraditi na mnoge druge vrtne organizme, no ono što ostavljaju mogu se potom dalje razgraditi bakterijama i gljivama. Oni su ključni za zdrav sustav kompostiranja, pa ih iskorjenjivanje predstavlja loš izbor. Samo pokušajte zadržati svoj vrt što je moguće suhim.

U redu - tako da se iste strategije mogu primijeniti i na puževe, puževe i šume. Ako ih jednostavno ne možete kontrolirati u svom vrtu, razmislite o korištenju samo presađenog povrća i odustajanju od izravnog sjetve. Uspostavljene biljke imaju lakše vrijeme suočavanja s štetnicima nego sadnice.

3. Specifični insekti

Razvili smo prošlost dinosauruskom načinu razmišljanja koji kaže: "Samo prskajte cijelo područje malationom ili diazanonom i ubijte sve insekte odjednom." Ne. Ne, to neće raditi. Ono što organski vrtlari žele je VIŠE insekata, a ne manje, a želimo da budu prisutni u dovoljnim brojevima da će doći do skladne ravnoteže u našim vrtovima iu našem tlu. Dakle, kada pronađete oštećenja vaših usjeva ili ukrasnog bilja, bitno je točno identificirati krivca.

Ako ne možete vidjeti i identificirati krivog insekta, pokušajte utvrditi štetu koju uzrokuje. Evo nekoliko tipičnih primjera.

U sredini lišća pojavljuju se male rupe slične prstima, u gorušice, salate i špinata - gotovo uvijek bučica.

Iznenadna, dramatična oštećenja lišća od Brassicas (kupus, cvjetača, brokula, kelj, kažibet) - gotovo uvijek kupus moljac (pravi naziv Mali bijeli leptir).

Narančaste "pjesme" ili neobuzdane, lagano razrezane linije oko korijena mrkve - gotovo uvijek larve lišća mrkve od mrkve.

Male rupe izravno u tvrde korijenske usjeve poput mrkve, repa ili krumpira - gotovo uvijek žičara.

Entomolozi kategoriziraju grupe poput insekata u "naredbe". Naredba Lepidoptera, na primjer, uključuje sve moljce i leptire.Beetles su svi unutar reda Coleoptera; muhe, Diptera; pčele, majmune i mravi, Hymenoptera; i tako dalje. Ne samo da ove skupine pokazuju kako su kukci povezani, već nude korisnu pomoć vrtlarima kojima je potrebna kontrola štetočina. Na primjer, bakterije poznate kao Bacillus thuringiensis mogu se koristiti kao biološka kontrola za sve Lepidoptere (moljci i leptiri), ali to neće štetiti drugim vrstama insekata. Predmetne nematode mogu se primijeniti kao biološka kontrola za ličinke kukuruznog tla, ali one neće naštetiti, recimo, gliste ili druge korisne životinje tla.

Za informacije o tome kako se nositi s određenim insektima na određenim biljnim grupama, uputit ću vas ovdje na naše web stranice, a ne proširiti na ovaj blog. Samo želim naglasiti da organski pristup ovisi o pravilnom identificiranju štetnika koji je u pitanju, a zatim poduzima odgovarajuće mjere za jedan kukac.

4. sisavci

Vrhovi vaših rotkvica su bili grickali iznad linije tla? Cijeli krevet sadnica bio je "prebačen" preko noći? Pojavljuju se znatiželjni kurva, zakopani ili na neki drugi način? Ispravno utvrđivanje dotičnog sisavca krivice također će pomoći u pružanju smjernica za njegovu kontrolu, ali je proizvodnja fizičke prepreke između sisavca i usjeva najočitiji prvi korak. Za kuniće i štakore, piljevina može biti dovoljno učinkovita da će jednostavno odustati i nastaviti na zeleniji pašnjaci. Mačke trebaju imati očitiju barijeru između njih i vaših lijepih novih podignutih kreveta. Pokušajte izgraditi lagani okvir otprilike iste veličine kao i podignuti krevet. PVC cijev dobro radi za to. Zatim protežite bilo kakvu izdržljivu malu mrežicu preko okvira i ostavite ovo preko vaših kreveta tijekom cijelog vremena kada se vaše sadnice pojave. Jednom kada je zasađena krema puna biljaka, neće biti atraktivna kao kutija za smeće, a okvir se može staviti na mjesto godinu dana.

Imam obitelj na otoku Vancouveru koji su pokušali svaku moguću kontrolu. Zaključak godinama istraživanja je da, ako želite imati zečju i jelena slobodno područje u kojem ćete uzgajati povrće, bilje i cvijeće, jednostavno morate izgraditi ogradu. Mora biti dovoljno visoka da se jeleni ne mogu skočiti preko nje i konstruirati tako da zečevi ne mogu kružiti po dnu. Otpornost na kuni i jeleni su ograničene uporabe. Obično se izrađuju od suhe krvi jelena, i trebaju se redovito primjenjivati ​​tako da svježi miris potiče jelena i da ih odvede u let. No, na suhom ljeti, kada je pašnjacija loša, jelena će samo uzeti hranu gdje god ga mogu dobiti, tako da to nije 100% pouzdano.

Svi sisavci imaju osjetljivu sluznicu. Mješavinu sapunice s malom količinom paprene kajenne može se raspršiti na područjima gdje nije moguće fizičke prepreke ili kada je štetni organizam premalen (miševi, volovi) kako bi kontrolirali s konvencionalnom ogradom. Cayenne radi jer uzrokuje privremenu bol sisavcu u pitanju, a ja imam mješovite osjećaje o tome. Volim fizičke prepreke, i koristit ću je samo kao posljednje sredstvo.

5. Životinje koje nisu problem

Dobivam neparan telefonski poziv ili poruku e-pošte od kupaca koji se žele riješiti percipiranih štetnika koji nisu stvarno štetnici. Ako ih imate, ostavite ih sami ili naučite živjeti s njima.

Moles su mesojedi koji tunel kroz tlo u potrazi za glisterima i grubs. Jedina šteta koju mogu učiniti vašim usjevima nesvjesno potiskuje korijene dok kopaju nove tunele. Ako ne postoji fizička prepreka kako bi ih spriječili da napuste vašu zonu, konačno će se kretati. Zato ih zanemarite.

Mravi nisu štetnici. Istina, šaržarski mravi mogu uzrokovati ozbiljne probleme ako se gnijezde u vašoj kući, a mravi mogu biti smetnja u zatvorenom prostoru, ali u vrtu su poput njihovih Hymenopteranovih rođaka. Uklanjaju druge insekte iz vašeg vrta, a u većini slučajeva posve su korisni. Postoji uobičajena pogrešna dijagnoza da mravi nose aphids do voćnih stabala kako bi ih "farm" ih prikupljanjem aphids 'medonosna. Dok mravi sigurno zarađuju medvjed od lisnih uši, ne prenose lisne uši u stablo. Ako ste "vidjeli da to rade", molimo vas da pogledate bliže. Mravi su na stablu jer postoje prasnice. Lisnice su na stablu jer, devet puta od deset, stablo je pod stresom. Umjesto fokusiranja na mrave, usredotočite se na zdravlje stabla - nanesite vapno i odgovarajuću vodu, te nanesite gnojivo. Možda rezati trave iz dna stabla. Obratite se lisnatim tijelima s eksplozijama vode iz crijeva, ili nanesite Saferov sapun. Nemojte se zamarati s grudima ili vazelinom. Ti tretmani će samo učiniti vaše stablo ljepljivo, i nisu učinkoviti protiv lisnih uši ili dobrih mrava.

Spittlebugs nisu štetnici. To su sićušni žuti / zeleni dečki koji se na kasnim proljeće pojavljuju na stablima cvjetnih biljaka - trenutno su u mom vrtu, vrlo primjetni na stablima lavande. Iako je istina da oni sisaju biljne sokove na isti način na koji se aphids učiniti, oni će samo biti prisutni za nekoliko tjedana. To je zato što su oni nymfi stadiji odraslog insekata poznatih kao Froghopper (red Hemiptera). Froghoppers i njihovi bliski rođaci, jesu vrlo mala, tvrda granatirana stvorenja koja iznenada sletju na košulju kada ste u vrtu. Čim ih dodirnete, oni prolaze s nevjerojatnom silom, a vi ih više ne vidite. Ako vidite jazbina gmazova, pogledajte drugi način i nastavite s vašim korovom.

U zaključku, mislim da je najkorisnije da se ne-adversarial pristup vrtu. Obrađujući zdravo tlo i ekološki raznolike vrtove, možemo proizvesti zdravije biljke s boljom otpornosti na štetnike i bolesti.Možemo iskorištavati grabežljive markice, bubrege i druge korisne insekte, privlačeći ih u naše vrtove s odgovarajućim biljnim izborima. Širi kopra! Plant Alyssum. Dopustite prošlogodišnjem cvijetu peršina i odite na sjeme. Držite rastuću površinu urednom, ali različitom. Moj prijatelj i kolega Brian Campbell preporučuje posvećivanje područja vašeg vrta gdje nikada niste pješke. Ostavite ga na stranu kako biste djelovali kao nesmetano prirodno okruženje u kojem priroda doista može zauzeti svoj put.

Za daljnje čitanje, preporučujem dvije knjige: Organska Gardenerova knjiga o prirodnoj zaštiti protiv štetnika i bolesti od Bradleyja, Ellisa i Martina izvrsna je knjiga referentnog stila za identifikaciju i kontrolu štetočina insekata, kao i izbjegavanje biljnih bolesti.

Neil Soderstrom je nevjerojatno korisna knjiga za svakoga tko se bavi jelima - kao i 20 drugih sisavaca koji mogu uzrokovati probleme. Možda nećete pronaći poglavlja o pečarima ili armadillosima korisnim kao i oni na miševima i gofama, ali volim pristup ove knjige. Identificirati, razumjeti i kontrolirati, sve s najmanje štetom.

Gledaj video: Kako Mišo gaji salatu u svojoj kuhinji_Aquaponic-system_Subtitles (Ožujak 2020).