Keto dijeta će vam pomoći da izgubite težinu - ali je to sigurno?

Low-carb dijeta nisu ništa novo. Novo tisućljeće ušlo je u Atkinsovu prehranu, slijedila ju je South Beach dijeta, koja je postala omiljena među slavnim osobama.

Ketogenska dijeta može izgledati kao najnovija rupa u dugoj liniji low-carb dijeta. No, nemojte se prevariti - ova sve popularnija dijeta zapravo je bila samo za stotinu godina. Prvo se koristi za liječenje djece s epilepsijom, razvila ga je liječnica 1920-ih godina.

Ovih dana keto vidi ponovno oživljavanje. Povlastice? Gubitak težine, za jedan. No, osim svojih svojstava spaljivanja masnoća, također je propušten kao učinkovit alat za upravljanje dijabetesom, budući da smanjuje ugljikohidrate.

Iako su dugoročne studije o rizicima i prednostima prehrane ograničene, keto također može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, pomoći liječenju određenih vrsta raka i borbu protiv simptoma Alzheimerove bolesti.

Razbijanje Keto Dijeta

Keto dijeta je low-to-no carb dijeta. Keto dijeteti prate svoje "makronaredbe" ili makronutrijente kako bi bili sigurni da dobivaju većinu kalorija iz masnoća (60-75 posto), neke od njihovih kalorija iz proteina (15-30 posto) i vrlo malo njihovih kalorija od ugljikohidrata (5-10 posto).

Na tanjuru naglasak je na mesu, ribi, siru, maslacu, vrhnju i low-carb veggies kao što su kupus, cvjetača ili salata zelje. Potrošnja ugljena je ograničena na maksimalno 20 grama dnevno. To je samo malo više od jabuke.

Nema ograničenja za koliko kalorija keto dijeteti mogu konzumirati u jednom danu. Naglasak je na slušanju kada se osjećate gladni ili puni, iako je hrana bogata mastima za poboljšanje sitosti.

Keto djela kooptirajući vašem tijelu "post" mehanizam

U normalnoj prehrani, ugljikohidrati su glavni izvor energije. Međutim, kada uskratite svoje tijelo ugljikohidrata, ona ide u post, čak i ako nastavite uzimati masti i proteine.

Taj se proces naziva ketoza i uzrokuje stvaranje molekula ketona u krvotok. Kako razina šećera u krvi pada, tijelo počinje raspadati masnoću i koristiti ga kao energiju. Dakle, opekline masti.

Iako je ketoza zapravo blagi oblik ketoacidoze, stanje koje utječe na dijabetičare tipa 1, većina stručnjaka kaže da ketoza nije nužno opasno.

Ali to ne znači da je 100 posto zdrav

Kao i svaka dijeta, keto ima svoje prednosti i izazove. Najočitiji? Teško je izrezati ugljikohidrate na neodređeno vrijeme, a večernje zabave ili jela s prijateljima vjerojatno će predstavljati problem. Drugi smatraju da bez ugljikohidrata - zamisliti odustajanje od zrna, rezanje dolje na vino, izbjegavajući sve tropsko voće - njihova prehrana postaje nepristojna i dosadna.

No, stručnjaci kažu da postoje drugi, ozbiljniji rizici. Za jednu, klinička ispitivanja pokazuju da keto dijeta nije dugoročno manje učinkovita, a to je rijetkost koja se rijetko spominju samo-ispovijedani keto dijetetičari.

Neki stručnjaci sugeriraju da je većina mršavljenja zapravo težina vode, a keto također može dovesti do iscrpljenosti i gubitka mišića. Drugi liječnici vjeruju da je keto "ekstremna" dijeta koja je samo sigurna pod kliničkim nadzorom. Prema Francine Blintin, R.D., kliničkoj nutricionisti, prehrana može "učiniti više zla nego dobro".

Donja linija? Poput većine prehrambenih dijeta, ovo vam može pomoći da prođe nekoliko kilograma brzo. No, vjerojatno nije dugoročno održivo.

Gledaj video: Why dieting doesn't usually work | Sandra Aamodt (Veljača 2020).