Trebali bi jesti kaktus - Evo zašto

Što dolazi na pamet kad mislite na kaktus? Izvinite li slike pustinje? Ili se podsjećaš na onu ubodnu biljku u vašoj dnevnoj sobi? Ono što mnogi ljudi još nisu otkrili je da kaktus nije samo jestivo, ukusno i nevjerojatno zdravo. Kaktus se često jede u Srednjoj Americi (nopale, kao što je kaktus također poznat, vrlo su popularni u meksičkoj kuhinji), Bliskom Istoku, Indiji, Australiji, Sjevernoj Africi i nekoliko zemalja Europe.

Svježe nopale mogu se naći tijekom cijele godine na specijaliziranim tržištima hrane, trgovinama etničkih prodavaonica prehrambenih proizvoda i na poljoprivrednim tržištima. Želite odabrati blijedo zelene nopale koje su čvrste i bez bora.

Što oni vole?

Kaktus ima vrlo blagi, jedinstveni okus koji su neki opisali kao slične zelenim grahom, šparogama, tikvicama ili paprom (sve ukusno!), Ali malo kiselijima. Oni također mogu biti pomalo naborani - slično okra - što ih čini optimalnim za zgušnjavanje omiljenih umaka ili juhe.
Ako ne možete pronaći svježe gnjecnice u kojima živite, mogli biste ih lako naći u konzervi ili jarred (kuhani), obično pakiran u slanoj vodi (ukiseljeno) ili u vodi.

Korisne hranjive tvari

Jedna šalica sirovih nopala (86 grama) sadrži 14 kalorija, 0 grama masti, 3 grama ugljikohidrata, 2 grama vlakana i 1 gram proteina. Jedna šalica također daje 20 posto dnevne vrijednosti za mangan, 14 posto dnevne vrijednosti kalcija, 13 posto dnevne vrijednosti vitamina C i 11 posto dnevne vrijednosti za magnezij. Budući da je tako niska u kalorijama, dodavanje kaktusa na cjelokupni uzorak zdrave hrane izvrstan je način proširivanja repertoara recepata bez širenja struka.

Osim što je nevjerojatno niska u kalorijama, ali visoko u vlaknima, kaktus također daje antioksidante, koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Kaktus sadrži velike koncentracije dva specifična tipa antioksidansa: betalaina i flavonoida. Pokazalo se da obje ove skupine antioksidansa pomažu u borbi protiv bolesti.

Kako kuhati nopale

Pro Savjet: Nosite debele rukavice ili pećnice dok skidate trnje s kaktusovih lopatica kako biste spriječili potresanje. Ili ih držite kuhinjskim kliještima dok uklonite trnje.

  1. Stavite kaktusovu lopatu na ploču za rezanje i upotrijebite oštar nož kako biste odrezali cijeli vanjski rub. Zatim, strugati sve trnje, bodlje ili oči pokrećući nož preko obje strane lopatica, kreće naprijed-nazad. Također možete koristiti povrće limenke za uklanjanje tih nejestivih bitova.

  2. Nakon što uklonite te bodlje i uklonite sve loše mrlje, dobro isperite kaktusove lopatice, vraćajte ih na ploču za rezanje i ukrcajte ih u trake ili ih zaprljajte.

  3. Sada, vaše nopalitos su spremni za kuhanje! Možete ih kuhati ili kuhati, ili ih baciti u juhu da biste je zgušnjavali i dodali poticaj prehrani, ili ih dodali na jutarnja jaja. Za kuhanje, donijeti veliki lonac slane vode do kuhati. Kuhajte, nepokriveni, 8-10 minuta ili dok ne budete nježni. Nopale će proizvesti pjenu i izlučivati ​​ljepljivu tvar. Gledajte lonac da ukloni bilo koju pjenu.

  4. Jedan od mojih najdražih načina za korištenje nopale je da rotiraju trake i koriste ih u tacos. Također ih možete dodati u salate, škriljevce ili kasete.

  5. Također možete roštiljati cijelu cijelu jazbinu. Nakon što ste ga obrisali i isprali, jednostavno napravite 3-4 proreze na nopalu, četkajte malo maslinovim uljem ili uljem sjemenke i stavite ih na približno 3 minute s jedne strane, okrenite je i zakopčajte oko 3 minute na druga strana. Voila!

Gledaj video: Postanak je stvarna povijest (2017)

(Veljača 2020).