Pomaže li program Whole30 s mršavljenjem?

Nova dijeta koja obećava "iznenađujuće rezultate" ubrzano dobiva popularnost diljem SAD-a. Internetska stranica za Whole30 dijetu tvrdi da program prehrane "mijenja vaš život", poništava vaš "zdrav metabolizam" i smanjuje "sustavnu upalu". Trebali biste se suzdržati od pojave određenih skupina hrane i određene hrane tijekom pune 30 dana, a magično ćete se izliječiti od negativnih učinaka vaših trenutnih izbora hrane. Oni sugeriraju da će nakon ovog programa za 30 dana pomoći s gubitkom težine, bolovima i bolovima, kožnim i probavnim problemima, alergijama, pa čak i neplodnosti.
Prema web stranici, ovdje su pravila 30-dnevnog programa:
1. Bez dodanog šećera bilo koje vrste - prirodno ili umjetno.
2. Nema alkohola (ni u kuhanju).
3. Bez žitarica.
4. Bez mahunarki (grah, grašak, leća, kikirikija, soja i sve što je napravljeno od soje). Smijete imati snježne grašak, grašak od šećera i zeleni grah (klasificirani kao mahunarke, ali prihvatljivi u planu).
5. Bez mliječnih proizvoda, iako je dopušteno pojašnjeno maslo.
6. Bez bijelog krumpira.
7. Nijedna hrana koja sadrži karagenin, sulfite ili MSG (mononatrijev glutamat).
8. Bez junk hrane, slastica ili pečene robe.
9. Ne smijete se vagati ili poduzeti bilo kakve tjelesne mjere dok ste na ovom programu. Savjetujemo vam da zapišete svoju težinu prije početka programa i nakon zaustavljanja programa kako biste saznali je li izgubili težinu.
Ono što ovaj program postiže je da vas ohrabruje da jedete pravu hranu - hranu s malo sastojaka; sastojke koje možete izgovoriti; ili uopće nisu navedeni nikakvi sastojci, kao što su cjeloviti plodovi, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, ulja, jaja, meso i plodovi mora.
No, postoji nekoliko aspekata programa Whole30 koji se odnose na mene kao registrirani dijetetičar. Prije svega, pravila ovog programa traže od vas da izrezete cijele grupe hrane, što je nezdravo i može dovesti do nedostataka hranjivih tvari. Pravila izjavljuju da morate izrezati sve žitarice, sve mahunarke, sve mljekare i bijeli krumpir. Ove namirnice daju mnogo hranjivih sastojaka.
Drugo, uvijek sam skeptičan za bilo koji program prehrane ili prehrane koji pokušava nešto prodati. Naravno, internetska stranica postavlja pravila programa za slobodan pristup. Međutim, u prvom stavku na svojoj web stranici jasno navodi: "Za detaljne informacije o programu i našim nutricionističkim preporukama, pogledajte naše New York Times bestselling knjiga, Počinje s hranom"Postoji i odjeljak na web stranici gdje možete kupiti majice i druge predmete koji promoviraju svoj program. Osim toga, oni imaju popis partnerskih web stranica na desnoj strani svoje glavne stranice, od kojih većina prodaje proizvode ili Ako vam nešto pokušavaju prodati - čak i ako to nije potrebno - to znači da oni žele profitirati od želje da izgubite težinu ili poboljšate svoje zdravlje na neki način, što je jednostavno pogrešno.
Na kraju, iako web site tvrdi da je više od 100.000 ljudi završilo program s "zadivljujućim rezultatima", nema veze s bilo kakvim aktualnim istraživanjima ili znanstvenim studijama koje ocjenjuju program. Ja osobno nisam sudjelovao u ovom programu, a možda će i buduće studije donijeti neke dokaze o tvrdnjama rezultata tog programa prehrane. Međutim, sve dok ne bude zvučalo, znanstvena istraživanja koja dokazuju rezultate bez nanošenja štete, ne mogu sigurno preporučiti program Whole30 u ovom trenutku.