4 Mitovi o vitaminu D

Otkriće vitamina D došlo je kada se ustanovilo da skupina spojeva može spriječiti rakove, bolest djetinjstva koja uzrokuje slab rast kostiju. Od tog vremena, vitamin D je bio vitak za održavanje čvrstih kostiju. Nedavno, znanstvenici su primijetili da ovaj vitamin djeluje na mnoge stanice u tijelu, a ne samo na kosti. To je dovelo do eksplozije studija i zdravstvenih tvrdnji o vitaminu D. Ovdje je bliži pogled na samo nekoliko njih.
1. zahtjev: Većina Amerikanaca nedostaje vitamina D.
Od 1980-ih je povećana pojava nedostatka vitamina D. To se općenito pripisuje povećanoj upotrebi krema za sunčanje. Međutim, CDC nedavno je izvijestio da većina Amerikanaca ima odgovarajuću razinu vitamina D. Određene skupine imaju veću učestalost nedostatka vitamina D, sa ženama, afričkim Amerikancima oba spola i starijim osobama u većoj opasnosti.
Zahtjev 2: Vitamin D može spriječiti određene oblike raka.
Nacionalni institut za karcinom napominje da su epidemiološke studije pokazale smanjenu učestalost raka prostate, dojke i raka debelog crijeva u populacijama s višim razinama vitamina D. Jedna funkcija vitamina D je smanjenje stanične diobe koja može pomoći u zaustavljanju ili usporavanju rasta brzo dijeli stanice raka. Iako se provode mnoge studije kako bi se vidjelo kakvu ulogu vitamina D može imati u prevenciji raka, Nacionalni institut za rak ne daje nikakve posebne preporuke vezane za vitamin D u ovom trenutku.
Tvrdnja 3: Vitamin D pomaže u sprečavanju bolesti srca.
Vitamin D je aktivan u vaskularnom sustavu i djeluje kao protuupalno. Znanstvenici znaju da populacije s višim razinama vitamina D imaju nižu incidenciju kardiovaskularnih bolesti. Ono što još nije poznato je točan mehanizam ovog odnosa. Vjerojatno je da se na ovom putu događa toliko mnogo toga što je vitamin D samo jedan od važnih hranjivih tvari koje pomažu u kontroli bolesti srca.
Tvrdnja 4: Vitamin D povećava aktivnost inzulina i pomaže u sprečavanju dijabetesa tipa 2.
Vitamin D djeluje u gušterači kako bi pomogao u proizvodnji inzulina. Izvan gušterače, vitamin D utječe na to kako stanice koriste inzulin. U stanicama dijabetesa tipa 2 postaje otporna na inzulin, pa pomažući stanicama da koriste inzulin, sigurno će pomoći kod dijabetesa tipa 2. Budimo jasni, međutim, kada je riječ o prevenciji dijabetesa, uzimanje puno vitamina D nije zamjena za preskakanje jednostavnih šećera i održavanje odgovarajuće težine.
Donja linija
Medicinski institut preporučuje 600 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno za osobe starosne dobi od 1 do 79 i 800 IU dnevno za osobe starosti 70 i više godina. Uravnotežena prehrana koja sadrži ribu, jaja i obogaćene mliječne proizvode može osigurati dovoljno vitamina D kako bi se spriječio nedostatak. Ako redovito ne konzumirate hranu bogatu vitaminom D, preporučujemo da uzmete u obzir dodatak koji daje 50 do 100 posto preporučenog dnevnog odmora. To će osigurati da ne postanete manjkavi i dobijete sve zdrave prednosti ove male hranjive tvari.

Gledaj video: Stvarna priča o Vitaminu D - The truth about Vitamin D (HD) (Veljača 2020).