6 Znakovi sindroma roditeljskog otuđenja

Sindrom roditeljskog otuđenja je namjerni pokušaj jednog roditelja da udalji svoju djecu od drugog roditelja. Motivacija je uništiti roditeljsku vezu između svoje djece i drugog roditelja.

Pokušaj otuđivanja djeteta od roditelja obavlja se iz više razloga. Među tim razlozima, pokušavajući kazniti drugog roditelja zbog nekih zapaženih pogrešaka. Ili, poremećaj ličnosti koji čuva roditelja otuđenu od odgovora na stresnu situaciju na racionalan način.

Roditeljsko otuđenje obično se razvija tijekom vremena, a neki od ranih znakova sindroma uključuju sljedeće:

Promicanje bijesa prema drugom roditelju

Roditelj će loše govoriti ili kritizirati drugog roditelja izravno djetetu ili djeci. Negativne tvrdnje o drugom roditelju mogu biti izravne ili neizravne. Na primjer, roditelj može reći: "Ne možemo si priuštiti novu haljinu za školski ples jer je tvoj otac / majka odlučio potrošiti novac na odmor svojim novim prijateljem".

Izravniji komentar bio bi: "Otac / majka napustila jer nije brigao o vama da pokušaš raditi brak". Svaka tvrdnja ima za posljedicu da dijete osjeća bijes prema drugom roditelju. To je pokušaj da se dijete koristi kako bi se vratilo drugom roditelju zbog nanošenja emocionalne boli.

Tajni pokušaji poticanja bijesa

Roditelj će loše govoriti o drugom roditelju u okviru rasprave djeteta ili djece.

Postoje roditelji koji kažu da nikada neće reći ništa negativno za svoje dijete ili djecu o drugom roditelju. Čini se da nemaju nikakvih problema da negativnim stvarima govore drugi ljudi, i ako njihovo dijete ili djeca slučajno budu unutar rasprave za sluh, to je bolje.

Ti se ljudi smatraju "dobrom osobom". Oni žele ubrizgati bijes u svoju djecu prema drugom roditelju, a da ne izgledaju loše.

Lako je reći da nisu imali pojma kako dijete sluša pa ne moraju preuzeti odgovornost za svoje postupke. Volim reći da su pasivni način vrlo agresivni.

Dijeljenje podataka o odrastanju s djetetom

Roditelj će djetetu prenijeti pojedinosti o razvodu i trajnom sukobu između roditelja. Razgovaraju o financijskim problemima koji su doveli do razvoda. Obavijestite dijete o pravnim pitanjima koja su u tijeku i učinite da se čini da, ako to nije bio za tatu ili mamu, život bi mu bilo lakše.

Ne samo da to može uzrokovati da dijete osjeća bijes prema drugom roditelju, nego može uzrokovati da se dijete osjeća odgovorno za vašu situaciju i želi preuzeti odgovornosti koje nisu njihove.

Slanje negativnih poruka djetetu o drugom roditelju

Roditelj će upotrijebiti govor tijela kako bi komunicirao sa svojim neprijateljstvom drugog roditelja. Dijete može posvjedočiti da se tata / majka okreće oči ili odmahne glavom u nešto što je drugi roditelj učinio ili rekao. Takav govor tijela šalje negativnu poruku bez izgovorene riječi.

Djeca su pametna i znaju da je svitak očiju gesta. Netko je jasno značio poslati poruku da je drugi roditelj glup ili pogrešan na neki način.

Odbijaju su-roditelja Razumno

Odbijanje da se oko drugog roditelja ili surađivača s njima šalje djetetu i negativnu poruku. Djecu se može reći da je njihov otac / mama uvijek ljut, a drugi roditelj ne želi biti oko ljutnje. Drugi roditelj možda se uopće ne ljuti, ali takve optužbe mogu uzrokovati da dijete ima neosnovane teške osjećaje prema drugom roditelju.

Lažne optužbe za zlostavljanje

Roditelj može doći do lažnih optužbi za seksualno, fizičko ili emocionalno zlostavljanje protiv drugog roditelja. Ako imate malu djecu koja još nisu u stanju komunicirati točno ono što se dogodilo, takve optužbe mogu biti vrlo opasne za odnos djeteta / roditelja. Oni također mogu imati ozbiljne pravne posljedice.

Ako je dijete malo premalo za razgovor i komunicira što se dogodilo, trebali biste inzistirati na liječničkom pregledu i procjeni psihijatra ako sumnjate ili se optužete za zlostavljanje.

Ako je dijete dovoljno stara da govori za sebe i priopćuje vam da nisu zlostavljani, tada je vaša odgovornost da im pomognete da drže drugog roditelja koji je odgovoran za lažne optužbe.

Djeca koja moraju živjeti s neriješenim sukobom i bijesom svojih roditelja strašno pate. Dodajte uobičajenom stresu odvajanja i razvoda osjećaj da dijete treba odabrati između roditelja i možete uzrokovati štetu koja traje cijeli život.

Dijete je nemoćno kada je riječ o okončanju sukoba koji svjedoči. Mogu osjećati da će, ako donose izbor, smanjiti sukob s kojim moraju živjeti. Jedan roditelj može trošiti svoje dijete drugom roditelju, a njihove jedine motive su osveta, strah, bijes ili ljubomora. To je strašna cijena koju djeca moraju platiti u pokušaju da ublaži roditeljske osjećaje.

Neophodno je da roditelji budu voljni da roditelji surađuju nakon razvoda, da najprije postavljaju potrebe djeteta i da je njihova jedina briga djetetov osjećaj sigurnosti.

Gledaj video: dr. Steve Miller i Linda Gottlieb o odcjepljenju od roditelja (HR titlovi) (Ožujak 2020).