Mrkva na Covet

Fotografija / ilustracija: Antonio Reis

Prije nego što to učinite, rastući mrkve izgleda strašno - pogotovo ako ste slušali priče kolega vrtlara, navodeći drenažne probleme i deformirane usjeve. No, ono što je vrtlar za napraviti nakon što ste uspjeli s bespomoćnim "lako rastu" veggies i želite proširiti žetve uključiti ukusne mrkve? Bio sam u tom trenutku prije nekoliko godina pa sam odlučio ugristi metak i kupiti onoliko vrsta sjemenki mrkve koju sam mogao naći na suđenju. Svaka vrsta je dobila jedan red, a na moje iznenađenje mnogi su cvjetali. Dakle, prije nego što kažete, "Ne, hvala" i držite se pouzdanim usjevima koje možete gledati kako rastu iznad površine, pogledajte ove ukusne prvaci taproota koji su se pojavili kao moji favoriti.

'Scarlet Nantes'

Fotografija / ilustracija: Antonio Reis

Svi ovi sjemenki su se RSVP-u približili vrtnoj zabavi i klijali, vozeći me blizu suza dok sam ih istrijebio. Ilustracija sjemena-paketa obećala je srdačne, debele mrljice, ali nakon dva mjeseca i povlačenjem, dobila sam velike konjske kapice. To nije značilo malo razlika kad su mrkvu podignuli za kolač ili pomiješani u juhu. Nekoliko mjeseci kasnije, međutim, pronašao sam neke 'Scarlet Nantes' skrivene iza gruby kupusa. Kad sam se izvukao, našao sam se punih panja, koji su bili vjerni paketovom obećanju. 'Scarlet Nantes' ima veliku kuhanu ili sirovu hranu, a mora se sijati i novcima i profesionalcima. Dotiče se u 65 do 75 dana.

'Danvers'

'Danvers'
Fotografija / ilustracija: Antonio Reis

Ovo je klasičan mrkva koja vam nikada neće pustiti. Korijenje raste duboko, stvarajući gotovo savršeno sužene izbojke. Od klijanja (skoro 100 posto) do žetve, ovo je bio najiskreniji uzgojnik. Rečeno mi je da se 'Danvers' žetva obično podudara s doba godine kada kolači od mrkve počinju izlaziti iz kuhinje (70 dana nakon sjetve). Po mom iskustvu, to je najbolji mrkva koristiti u pečenim proizvodima.

'Purple Haze'

'Purple Haze'
Fotografija / ilustracija: Antonio Reis

U slučaju da niste pogodili, ovaj hibridni mrkva razvija purpurnu vanjštinu. Nijansa je izgubljena za vrijeme kuhanja, tako da svježa hrana i sokovi iskorištavaju puni Technicolor potencijal. Smatram da je okus malo manji u usporedbi s
ostale mrkve u ovom suđenju, ali ako trebate uvjeriti djecu s izbirljivim nepce da konzumiraju povrće, ljubičaste mrkve mogu napraviti trik. Očekujete da ćete ove koplene skuhati 73 dana nakon sjetve.

"Paris Market"

"Paris Market"
Fotografija / ilustracija: Brittany Leandra

Ako je jedan mrkva morao pobijediti za izgled same, to bi bilo. Ovaj mali okrugli dragi klijati pravovremeno i brzo raste, spreman za jesti u samo 50 dana. Idealna je za kratkovidne uzgajivače ili one koji žele sijati brzi obrezivanje. Osjeća se malo tangy, gotovo poput anisa. S obzirom na mali oblik globusa, "Paris Market" najbolje se jede u kuhanim jelima. Ono i dalje ostaje svjež i svježe nakon žetve. To i njegovo ime opravdavaju tablicu koja mi pada u glavu svaki put kad pogledam ove mrkve, jednog od francuskih vega-grožđa u parnim pariškoj ulici.

Osnove mrkve

• Temeljito pomiješajte kompost u tlo s najviše 6 inča.
• Prije izravnog sjetve, pomiješajte sjeme s grubim pijeskom kako biste im mogli ravnomjerno posaditi.
• Posijajte sjeme u plitkim redovima koji su razmaknuti najmanje 6 inča.
• Pokrijte mali rov sa slojem tla oko pola inča debljine.
• Vodite sadnice barem jednom dnevno dok vrhovi ne dosegnuše 3 inča visine (i ako se ne pojave kiše).

'Zmaj'

'Zmaj'
Fotografija / ilustracija: Brittany Leandra

Prvi put kad sam kušala mrkvu "Zmajeva", moj se jezičavi jezik zavijao me pitajući se jesu li zapečeni arsenom. Sada kad sam malo iskusniji, znam da ovaj mrkva ima blago začinjen okus. Volim koristiti ovaj prožeti povrće sjeckani u duboke kobne kovanice, a ja želim dramatičnu boju kada postoje samo humdrum narančaste sorte koje treba imati. Iako koplje nikada nisu postale toliko velika koliko je paket hvalio (dugački samo 5 do 6 inča), oni su još uvijek bili respektabilna veličina s dospijećem od 85 dana.

Kako reći kada je vrijeme žetve

Fotografija / ilustracija: Adriana Reis

Budući da mrkve zrele pod zemljom, može biti teško znati kada su spremni za otkrivanje. Evo nekoliko savjeta kako biste ih oslobodili u pravom trenutku:


• Mrkva je spremna za pokupiti kad su na vrhu oko ¾ inča, samo ispod zelene stabljike. Narančasti dio mrkve može se oduprijeti nadzemnim površinama, ili možete lagano ukloniti prljavštinu s oko stabljike kako bi istražili.
• Kada se vrhunski vrhovi počnu raspadati (bez ikakve pomoći od vjetra ili kiše), koplja su obično spremni otići.
• Povucite nekoliko korijena iz zemlje nakon 50 dana, bez obzira na to, da biste provjerili veličinu. Polagano podignite kako biste sakupili izbojke bez oštećenja korijena.

'Kozmički Purple'

Ovi mrkvi su spremni da se povuku prema sredini sezone i pružaju dugo tapers slične onima 'Scarlet Nantes' (okrenutoj stranici). Ovakav tip definira temu "Dobre stvari dolaze onima koji čekaju". Ako odaberete da ih žeti prije sedamdeset dana, vjerojatno ćete propustiti lijepe robusne korijene.