Nutricionizam kreme

Krema je žućkasta tvar koja se stvara kada se grije mlijeko. Kada se mlijeko grije, sloj visokog sadržaja maslaca raste na površinu. Taj se sloj zove vrhnja. Kreme koje imaju veći sadržaj masnoća imaju bogatiju teksturu i više okusljiv okus, a oni se ne sklanjaju lako kada se koriste u kuhanju. Količina maslaca maslaca u kremi određuje koliko se lako može kukati. Hranjiva vrijednost krema varira od jedne vrste kreme do druge.

Osnovna prehrana kreme

242 grama vrhnja sadrži oko 315 kalorija, od čega 250 kalorija potječe od sadržaja masti. Ukupni sadržaj masti u kremi iznosi 27,8 grama, a to iznosi 43 posto preporučene dnevne vrijednosti. Oko 17,3 grama masti je zasićena masnoća, što je jednako 87 posto dnevne vrijednosti. Postoji također 8 grama jednozasićene masnoće i 1 gram polinezasićenih masnoća u kremi. Krema također sadrži 99 miligrama natrija koja iznosi 4 posto dnevne vrijednosti, 4 grama ugljikohidrata (3 posto dnevne vrijednosti) i 7,2 grama proteina. Količina prisutnog kolesterola iznosi 90 miligrama, što je jednako 30 posto dnevnoj vrijednosti, a sadržaj šećera je 0,4 grama. Kremom se također nalaze vitamini A i C, koji iznose 13, odnosno 1 posto, kao i 1 posto dnevne vrijednosti željeza. Sadržaj kalcija u kremi predstavlja 25 posto preporučenog dnevnog unosa.

Različite vrste kreme

Postoji nekoliko vrsta vrhnja koje se koriste za izradu različitih vrsta hrane. Neki od onih popularnijih su pola i pol, šlag, vrhnje i lagani vrhnje. Kreme su imenovane prema načinu na koji se koriste i količini masti koje sadrže.

Polu-i-pola krema

Između 10,5 i 18 posto pola i pol vrhnja maslac je maslac. Ova vrsta krema se uglavnom koristi u Sjedinjenim Američkim Državama za pripremu kave. Smatra se lakšim oblikom krema jednostavno zato što ima niži sadržaj masnoća od većine ostalih vrsta vrhnja. U SAD-u se obično proizvodi miješanjem jednakih dijelova mlijeka i vrhnja. Kremu od pola i pol obično se koristi kao sastojak u hrani s niskim udjelom masti.

Svjetlo krema

Svijetla krema je derivat pola i pol vrhnja, ali ima veći sadržaj masti. Postotak masti u svjetlu kremu je 2 posto do 8 posto više od pola i pol vrhnja. Lagani krema se ponekad naziva i krema za stol, a može se lako šibati ako se povećava njezin sadržaj masti.

Vrhnje za šlag

Šlag za žvakanje ima postotak mliječnog maslaca od 30 posto, a često se koristi kao punila i preljev slastica, sladoleda i mliječnih trese. Budući da ima adekvatnu količinu masti maslaca, lako je bič, a ne postaje glomazno poput teške kreme.

Heavy Cream

Postotak masti u teškim krema je između 36 i 38 posto. Ova vrsta krema je mnogo deblja od vrhnja za šlag. Zauzima dvostruko veći volumen i bičevi gušći.

Gledaj video: Praktična žena - Saveti nutricioniste za brži metabolizam i manje kilograma (Travanj 2020).