Rosemary na otvorenom i u

Ove ružičaste biljke - "Herb Cottage" (stražnji lijevo), "Gospođica Jessopp's Upright" (prednja lijeva) i "Pinkie" (desno) - zimi u autorskoj staklenici Minnesote.

Godine 2000. ružmarin je odabran kao Herb of the Year od strane International Herb Association, i lako je vidjeti zašto. Ovaj aromatski zimzeleni dio je neophodne kuhinjske biljke, koristi se kao ukrasni element u vrtu i koristi se u aromaterapiji.

Rosemary je član labiatae ili obitelji mint, a raste kao zimzeleni višegodišnji grm u blago zimama regijama svijeta. Njegov latinski naziv, Rosmarinus officinalis, znači "rosa mora", referenca na svoje mediteranske korijene.

Ali ne živim u ničemu poput mediteranske klime. Ovdje u Minnesoti, uvjeti su manje nego idealni za uzgoj ružmarina, ali ne dopuštam da me to sprječava. Ipak, uzgoj ružmarina u zatvorenom prostoru zimi može biti izazov. Previše je lako njegovati i brinuti se za unutarnji ružmarin. Prekomjerna voda će oštetiti korijenje i uzrokovati da biljka umre pa sam pustila tlo da se osuši, a zatim temeljito pročišćava vodu. Rosemary treba južnu izloženost, a moj kuhinjski prozor je savršen za to.

Kad sam prvi put upoznao ružmarin, došlo je do izražaja da postoji velika varijabilnost unutar roda Rosmarinus. Mnoge sorte nude različite biljne oblike i boju cvijeta, kao i niz boja lišća i suptilno različiti okusi (oboje lišće i cvijeće su jestivi).

Propagirajte reznicama

Većina ružmarina su kultivari ili klonovi, koji se propagiraju reznicama. Uzgoj ružmarina iz sjemena obično rezultira niskom klijavostom i prekomjernom varijacijom biljaka. S reznicama, biljke su uvijek identične biljnoj tvornici. Rosemary je lako propagirati, a ponekad će se i korijeni razviti čak iu čaši vode na sunčanom prozoru. Otkrio sam da je najbolje vrijeme u vrijeme uzimanja reznica u kasnoj jeseni i ranoj zimi.

Za uzimanje reznica, isječak 2-1 / 2-inch proizlazi iz novog rasta na utvrđenoj biljci (vidi Propagiranje ružmarina). Snip s dna lišća (umjesto da ih vuče) i umočiti dnu 1/4 inča u hormon rooting prah. Stavite reznice u posudu s jednakim količinama tresetne mahovine i perlita. Raspršite reznice laganom maglom na sunčanim danima.

Raspadanje ružmarina

Uzmi 2-inch reznice iz zdrave, utvrđene biljke. Snip s donjih lišća. Umočite donji 1/4 palac stabljike u prah za korijenje. Stavite stabljike u mješavinu vlažnog treseta i perlita.

Reznice obično korijen u 14 do 21 dan, iako dno topline će se ubrzati rooting proces. Nakon što su reznice ukorijenjene, možete ih presaditi u 3-1 / 2-inch lonce. Pritisnite gornju paletu kontakta radi poticanja grananja.

Dobra drenaža i puni suncem zadržavaju ružmarinu

Rosemary se lako uzgaja u vrtu s punim sunčevim svjetlom (šest do osam sati dnevno) i dobrim odvodom; to su bitni zahtjevi. Dobro truljena stajska gnojiva dodana u vrtnu zemlju potaknuti će novi rast, ali to obično nije nužno.

Budući da je dobra drenaža toliko važna, posvjetljujte teške tla prije sadnje. Kada se uzgajaju ružmarin u tlu u južnim klimatskim područjima, mulch oko biljke kako bi korijenje cool. Odlučite se za brzo izlijevanje poput bijelog pijeska. Ako imate zrele ružmarinske biljke koje su u prizemlju za mnoge sezone, možete im dati dobru ishranu u proljeće s tekućim gnojivom na bazi morske trave.

Ovdje na sjeveru, preporučujem uzgoj ružmarina u glinenom loncu tijekom ljeta i donosi zimi u zatvorenom prostoru. Zapravo, u zonama 6 ili hladnije, morate zimovati ružmarin u zatvorenom prostoru. U Minnesoti sam vidio da ružmarin preživi na oko 25ºF bez ikakvog znaka oštećenja, ali ja ću dovesti biljke prije nego što temperature postanu tako niske.

Dovođenje ružmarina u zatvorenom prostoru

U jesen, kada temperatura padne na 30ºF, vrijeme je da se ružmarina u zatvorenom prostoru. Uspješno raste ružmarin u zatvorenom prostoru zahtijeva dobru sunčevu svjetlost - to je bolje - i idealno južna izloženost. Ako je biljka velika, okrećite ga jednom tjedno tako da sve strane biljke dobivaju sunčevu svjetlost. Čvršći rast često ukazuje na neadekvatnu svjetlost, a ako ne možete povećati prirodnu svjetlost, razmislite o upotrebi umjetnog svjetla. Također možete posipati biljke kako biste potaknuli grmljavinu. Unutarnja biljka ponekad razvija praškasti plijesni zbog nedostatka cirkulacije zraka. Ako se to dogodi, pokrenite mali (3-inčni) ventilator tri do četiri sata dnevno. Primijetio sam da puzavske sorte rastu i podnose suho unutarnji zrak bolje od uspravnih sorti.

Kada se ružmarin zasadi na otvorenom, insekti obično nisu problem. No, u kući, lisne uši i paukove grinje vjerojatno će uzrokovati probleme. Kada se to dogodi, redovito prskajte ružmarin s insekticidnim sapunom dok biljka opet ne bude zdrava.

Rosemary raste najbolje u zatvorenom prostoru na hladnim temperaturama, po mogućnosti oko 60ºF. Povećana vlažnost se ne preporučuje jer promiče praškasti plijesan.

Vrtlarstvo u kontejneru je cinch

Da bi se ružmarin uzgajao na kontejner zdravi, potrebno je jednom godišnje korijenje korijena i stabljike. Nakon rezanja natrag možete ga staviti u isti spremnik. Napunite posudu novim tlom.

Rosemary uspijeva vani u loncima, osobito na istočnom mjestu gdje dobiva puno sunca do podneva. Ako imate cjelodnevno sunce, provjerite je li spremnik koji koristite dovoljno velik da se tijekom dana ne osuši. Dobra zemlja za taloženje sastoji se od jednog dijela steriliziranog tla, jednog dijela tresetne mahovine i jednog dijela perlita. Ova mješavina bi trebala osigurati dovoljno odvodnje. Tanki sloj šljunka na dnu posude također poboljšava odvodnju, čuvajući korijenje malo sušilom tijekom kišnih čaroliju.

Budući da ružmarin može biti skulpturalna biljka sa zanimljivim oblikom, uživam ga koristiti kao primjerak. Ali također dobro funkcionira s drugim biljem i cvijećem u posudama. Složila sam se s curryjem, društvom češnjaka, bosiljkom "Red Rubin", zaljevom, vrtnim kaduljom, kovrčanim peršinom i timijanjem.

Velike posude od ružmarina trebale bi biti transplantirane dvaput godišnje. Kada biljka postane prevelika da bi se preselila u veći lonac, izvadite je iz posude i obrijati oko 2 inča korijenja i tla s vanjskog ruba i dna. Prilikom ovakve vrste invazivnog obrezivanja, obavezno odrežite dio vrha postrojenja kako biste nadoknadili korijenje korijena. Zatim možete staviti biljku natrag u istu posudu. Transplanting će potaknuti novi rast, kao i korištenje organskog gnojiva dva puta mjesečno.

Uzorak sorti ružmarina

Moj muž i ja već godinama rastu ružmarini u staklenicima i vrtovima, tražeći biljke s dobrim uspravnim rastom, tamno-zelenom bojom listova i dobrim okusom i aromom. U ljeto 1999. uveli smo 'Shady Acres', nazvanu po našem farmu. Ovaj ružmarin ima karakteristike koje smo tražili. Lako se propagirati iz reznica i raste relativno brzo. Kada biljke rastu na 3-1 / 2-inch pots, ja stisnuti vrh rast potaknuti branching. Uskoro se razvija čvrsta, gusta biljka. 'Shady Acres' rijetko cvijeće, a tamnozeleno lišće raste do 1 inča dugo, držeći se blizu grane. To je velika gastronomska biljka s puno okusa i teške arome.

Naravno, postoje beskrajne sorte ružmarina, a mnogi ih se može kupiti poštom. Jedna od najboljih sorti s ružičastim cvjetovima je 'Majorca Pink'. Ona ima jedinstvenu rastuću naviku s dugim granama koje luka dolje kao oni stari.

"Nancy Howard" postaje velika, prozračna biljka s gotovo bijelim cvjetovima koji se pojavljuju na vrhu stabljike. 'Pinkie' je ružičasta patuljasta grm po imenu po ružičastom cvijeću. 'Pinkie' ima male lišće i uski, kompaktan rast. "Gospođica Jessopp's Upright" je lijep primjerak s svijetloplavim cvjetovima na biljci s više stabala. Ova biljka može doseći visinu od 6 stopa ili više.

'Huntington Blue' je uspravno, s otvorenim rastom i blijedo plavim cvjetovima. Listovi rastu do duljine od 1 inča na duge, prozirne stabljike. Prošle godine nabavila sam "ružičastu" srebrnu špilju s raznobojnim lišćem u rasponu od blijedo žute do bijele i zelene boje. Povremeno se pojavljuju zeleni izbojci, iako ih treba odrezati.

Ako tražite dobrog kandidata za matičare, pokušajte 'Shimmering Stars'. To je prolazan ružmarin s ružičastim cvjetnim pupoljcima koji se otvaraju srednje plave do lavande.

Za ružmarin koji je idealno za uzgoj u loncu ili plantažu s drugim biljem, potražite 'Blue Boy'. Raste kao mali grm, a na krajevima stabljike nastaju klasteri lišća. Cvjetovi su blijedoplavi na malim 1/2-inčnim listovima.

Rosmarinus officinalis 'Joyce De Baggio' (također poznat kao 'Zlatna kiša') raste kompaktno i sportsko plavo cvijeće. Njegov novi rast bilja je prugasta svjetlo žuta, koja ljeti leti zeleno. 'Plesne vode' imaju tamno-plave cvijeće na uskoj, kompaktnoj biljci s prilično nepromišljenim rastom. Listovi su duljine do 3/4 inča i cvjetovi su srednje plavo-ljubičasti.

'Herb Cottage' potječe iz Katedrale u Herb Gardenu u Washingtonu, D.C. Ona ima tamno plavo cvijeće, a njegov kompaktan, uspravni rast čini vrlo lijepim biljkama. Također je nazvan 'Foresteri'.

"Severn Sea" raste kao atraktivan grmlje širenja s uspravnim navikama i granama koje lutaju kako se povećavaju. Listovi su svijetlo zeleni i cvjetovi duboko plavi. Dovedeno je iz Somerseta u Engleskoj, Norman Hadden.

Gledaj video: [ Watch This ] Easy DIY Garden Projects to Start - Gardening Tips (Travanj 2020).