Evergreen Hollies

Ilex aquifolium 'Petar'.

Puki spominjanje božikovine podsjeća na stožaste stabla zimzelenim lišćem i crvenim bobicama. Ta slika vrijedi, ali volim zimzelene hollies jer su, zapravo, tako mnogo raznolikiji od toga. Oni se kreću u veličini od patuljka širenja od 6 inča do visokog giganta visine 70 stopa. Listovi mogu biti mali i neprirodni ili veliki i naoružani. Bobice mogu biti crvene, narančaste, žute ili crne. Hollies su jedna od rijetkih genera koji se mogu uzgajati u svih 50 država.

Više o hollies potražite u našem vodiču za biljke.

Pitate se kako izrezati vašu biljku? Čitaj više…

Jednostavan pogled na sve zelene čaše

ilex spp. i cvs.

(OKO-leka)

  • ilex roda sadrži više od 780 zimzelena i 30 listopadnih vrsta drveća i grmlja, izvornih u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Aziji, Africi i Australiji.
  • Hollies su diočani; muške biljke proizvode pelud, a ženske biljke proizvode bobice. Muška biljka mora rasti unutar 30 do 40 stopa žene za dobru voćnu proizvodnju.
  • Postoje hollies koji će rasti do sjevera od USDA Hardiness Zone 3 i do južne kao zone 11.
  • Većina hollies vole punu sunčanu i dobro isušenu, malo kisela tla. Neke vrste će rasti u sjeni, ali će proizvoditi manje voća.
  • Hollies su relativno bezbolno, ali neki pate od zimskih umora.
  • Propagirati sjemenom, reznicama, raslojavanjem ili presađivanjem. Sjeme može potrajati nekoliko godina da proklija. Uzmite reznice iz listopadnih vrsta početkom ljeta i zimzelene vrste u kasno ljeto. Tretirajte reznice s hormonima i korijen pod maglicom.

U Scott Arboretu na Sveučilištu Swarthmore, gdje sam kustos, iskorištavam punu prednost svestranosti ovog roda. Koristim uzorke hollies kao žarišnih točaka, kao temelje podova, kao i zaslone privatnosti i živice.

Uzorci kombiniraju dobre lišće i velike bobice

Pyramidalna stabla dobro funkcioniraju kao žarišne točke. Evo, primjerak 'Nellie R. Stevens' holly služi kao žarišna točka u miješanoj granici smještenoj na ulasku u kolovoz.
Fotografija / ilustracija: Lee Anne White.

Uzorak biljka je onaj koji je neuobičajen da ostane sam u krajoliku. Kada se stavi na miru, posuda za uzorak može se koristiti kao žarišna točka za privlačenje interesa na neko područje. Kada se ponavlja nekoliko puta kroz krajolik, primjerci hollies mogu vezati vrt zajedno. Neobično atraktivni hollies također mogu biti grupirani kako bi poslužili kao pozadina za zamršenije sadnje.

Nekoliko zimzelene hollies koje kombiniraju atraktivne lišće s obilnim, šarenim plodovima čine dobre uzorke biljaka. Nekoliko engleskog holly (Ilex aquifolium) sorte nude veliki raspon u veličini biljke, boje voća, oblika lišća i raznolikosti. 'Rubricaulis Aurea' nudi nevjerojatno raznolike šumske zelene i kremske listove. "Peter's" ima crveno ciglu i ima najmanje zimske štete od svih engleskih hollies u Arboretumu.

Altaclere holly (ilex × altaclerensis) je ogromno drvo stablo. Ima sjajni tamnozeleni lišće poput onih engleskog hollyja, ali Altaclere posjeduje mnogo manje od ozljeda zime. Njegove relativno velike, svijetlo-crvene bobice lijepo se razlikuju s dubokim zelenim lišćem. Ova piramidalna stabla doseže od 20 do 30 stopa visoka do zrelosti. Jedna izvrsna sorta je 'James G. Esson'.

Dotted kroz vrtove u Scott Arboretum su mnogi oblici i hibridi američkog holly (I. opaca) koje su dostojne napomenuti. Možda najfinija plodna selekcija svih američkih hollies je 'Stari teški berbi'. Postaje jako opterećena crvenim ciglama, veličine graška od grašaka dolaze u zimu. Žuti plod "Boyce Thompsona Xanthocarpa" čini ga izvrsnim primjerkom, dok je "John Wister" vrijedan za svoju naviku rasta. Ovaj muški kultivar flaunts crno-zeleni lišće na čvrsto pletene grane koje čine njegov piramidalni oblik.

Čarobnjak (I. pedunculosa) ne izgleda kao tipični holly. Lišće nije okrenuto, već ima glatke, valovite rubove koji se na kraju skliznuše. To se naziva čokoladica dugog soka, jer je pedikel (stabljika koja drži bobicu) mnogo duža od ostalih vrsta. Kombinacija bezuljastog lišća i voća prikazanih na dugim stablima čini za elegantnu biljku. Iako je navika rasta čarobnog časopisa nešto složena, s granama koje rastu u slučajnim smjerovima, ta navika čini dobru biljku koja se širi na zid ili ogradu.

Hollies za uzorke biljaka

Neki hollies dobro funkcioniraju u skupinama temelja

Šareni grmovi čine dobro podrumske temelje. Uspješna sadnja temelja treba sadržavati mješavinu vrsta biljaka. Ovdje je kultura sorte "Kina Djevojka", pod prozorima, dobro kombinira s boxwoodom, bircom i spireama.
Fotografija / ilustracija: Paul Moore

Ako hodate po susjedstvu, zasigurno ćete vidjeti suštinsko američko tumačenje sadnje temelja: jedan red istog tipa biljke, obično nije prikladan za tu stranicu. Ne oklijevam kategorizirati hollies kao temeljne biljke zbog straha da će biti podvrgnuti istoj sudbini. Ne kažem da kuće nemaju koristi od biljaka postavljenih oko temelja, ali uspješno grupiranje temelja trebalo bi imati kompleks grmova (i listopadnih i zimzelena), trajnica i nekih većih biljaka za sidrenje kuće krajoliku. Neki zimzeleni hollies savršeni su izbor za vrstu grupiranja temelja koje predlažem.

Plava božica (I. × meserveae
) kombinira sjajan lišća i crveni plod engleskoga hollyja s čvrstoćom Tsura holly (I. rugosa).Rezultirajući hibrid je relativno tvrda grm s engleskim atentatima. Blue Angel®, Blue Maid® i Blue Princess® imaju crvene voće, a Golden Girl® ima žute plodove. Selektivno iscijepljujte ove grmlje da ih održite na željenoj visini za sadnju temelja.

Izvrsna sidrena postrojenja za sadnju temelja uključuju hibride Crvenog Holly ™. Ove čokolade, koje imaju lijepo sjajne, izbočene lišće, tek dolaze na tržište. Oni uključuju I. Kardinal ™, I. Svečane ™, I. Little Red ™, I. Oak Leaf ™ i I. Robin ™. U rasponu od zrele visine od 10 do 15 stopa, oni čine dobre kutne biljke jer ne nadvladavaju kuću.

Izradite privatnost s živahnom živicom

Tih uzgajivača najbolje se koriste kao živice. Razgranata struktura I. crenate 'Zelena lustera' dobro reagira na obrezivanje.
Fotografija / ilustracija: Lee Anne White

Zbog svoje zimzelene prirode, jednostavnosti obrezivanja i opće brzog rasta, hollies su savršena postrojenja za screening i zaštitu u vrtu. Ako zamišljate veliku živicu, razmislite I. × aquipernyi jer doseže između 20 i 25 stopa po zrelosti. Ovo brzo rastuće stablo s prelijevitim lišćem brzo raste u neprobojnu masu. Listovi izgledaju kao mali trokuta s oštrom kralježnicom na svakoj točki.

Jedan od najboljih I.× aquipernyi kultivari za srednje veličinu živice su Dragon Lady® jer doseže samo 15 stopa po zrelosti. Povremeni obrezivanje će zadržati ove živice čistim bez da im daje pretjerano formalni izgled.

Više neformalni tretman može se postići korištenjem bobice (I. glabra). Sadrži uske, sjajne, nepriznate lišće i sitne crne voće. Uski lišće stvara mnogo finije teksture od onog mnogih drugih hollies. 'Densa' će dostići 10 stopa visoka do zrelosti, dok će 'Shamrock' ostati ispod 5 stopa.

Za kraću živicu, najbolji izbor je japanski holly (I. crenata). Iako je ova vrsta daleko najčešća od svih hollies (i vjerojatno overused ako se ne zloupotrebljava kao temelje sadnje), to ima veliku primjenu za screening svrhe. Lišće je maleno i tamno zeleno, brzo raste, a lako se presijeca u bilo koji oblik. Relativno nova, vrlo uspravna selekcija je 'Sky Pencil'. Također nudi uspravnu naviku, ali dajući veću širinu od "Sky Pencil" je 'Steeds'. Za još veću naviku, "Helleri", "Konvexa" i "Zelena luster" izvrsni su.

Postavite mušku i žensku boju za najbolju bobicu

Scott Arboretum proglašen je službenim Holly Arboretumom Holly Society of America. Svake godine ocjenjujemo svaki primjerak u našoj zbirci za estetiku, zimske štete i probleme s štetočinama i bolestima. Nakon 15 godina ocjenjivanja, hollies se relativno bez problema nalaze u Philadelphijinoj USDA Hardiness Zone 6 klimi.

Hollies su diočani, što znači da biljke imaju muško ili žensko cvijeće. Za dobru oprašivanje i proizvodnju voća trebate ženske (ili biljke koje proizvode bobicu) i mušku (ili biljku koja proizvodi pelud) unutar 30 do 40 stopa jedna od druge.

Većina zimzelene hollies napredovati najbolje u punom suncu. Japanski, američki, Koehne, i longstalk hollies će rasti u sjeni, ali proizvode znatno više voća kada se uzgajaju na suncu. Većina hollies preferira dobro isušen, malo kiseli tlo koje je visoko u organskoj tvari. Borovnice će rasti u lagano vlažnim tlima.

Obrezivanje je neophodno samo ako želite ograničiti vašeg holly na određeni oblik ili veličinu, ili ako raste hedge. Oblikovanje se može postići uklanjanjem savjeta rasta tekuće sezone tijekom kasnog ljeta, jeseni ili zime. Za pomlađivanje čarolije, "šešir stalak" to kasno zimi odrežući grane za pola do tri četvrtine njihove dužine. Preostala biljka će imati malo lišća i izgledati poput šešira, ali u proljeće će ispirati s novim lišćem iz svih rezova rezanja. U dvije do tri godine, ona će biti u potpunosti pokrivena lišćem. Šeširića će rezultirati biljkom koja je znatno smanjena u veličini, ali još uvijek puna lišća.

Srodni sadržaj

Obrezivanje Hollies

Gledaj video: How to grow Sky Pencil Hollies. The easy upright evergreen shrubs. (Ožujak 2020).