7 Načini 3D ispis već mijenja način na koji se bavimo zdravljem

Iako se tiskanje ljudske moći čini kao nešto ravno iz znanstvene fantastike, znanstvenici vjeruju da nije daleko.

1. Mogu ispisati embrionalne matične stanice.

Matične stanice imaju sposobnost da rastu u mnogim vrstama tkiva, što ih čini neprocjenjivo u liječenju brojnih bolesti i zdravstvenih stanja. Početkom 2013. godine, znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu opisali su stanični pisač sposoban za proizvodnju živućih embrionalnih matičnih stanica. Članak koji je objavljen u Znanost, ukazao je na široke primjene pisača - od stvaranja tkiva kako bi se testirali farmaceutski tretmani rastućim organima.

Neki liječnici već ih koriste za ispis krvnih žila i srčanog tkiva.

Prije gotovo desetak godina, doktori sa Sveučilišta Missouri u Kolumbiji napisali su studiju koja opisuje tiskanje krvnih žila i srčanog tkiva koji je čak bio u stanju, kao da je pravo srce. Liječnici su otišli na tvrtku Organovo, tvrtku koja proizvodi slične proizvode na tržištu.

3. Mogu se koristiti za liječenje žrtava spaljivanja.

U posljednjih nekoliko desetljeća vidjeli su se neki značajni napredak u projektiranom tkivu, a posebno koži. Umjetna inženjerirana koža koristi se za liječenje žrtava spaljivanja i pacijenata koji pate od bolesti kože. Znanstvenici u Laserskom centru Hannover u Njemačkoj nedavno su laserski ispisane stanice kože, što je 3D-tiskanom kožom najnoviji razvoj u ovom brzo napredovanju.

4. Može li 3D pisači izliječiti slomljeno srce?

Istraživači su naporno radili na razvoju 3D laserskog tiska, "čarape", koja se može koristiti za liječenje brojnih srčanih stanja. Dosad su istraživači na Sveučilištu Rostock u Njemačkoj testirali zakrpe u srcima štakora s obećavajućim rezultatima.

5. Možda će moći ispisati kosti i hrskavicu.

3D pisači mogu tiskati više od organa i nedavni napredak u tkivu također uključuju napore za ispis dijelova skeletnog sustava. U 2011. godini ista skupina znanstvenika koji rade u Laser Center Hannover koristila je 3D laserski pisač kako bi stvorio presađene matične stanice sposobne za rast kostiju i hrskavice.

6. Istraživači koriste tiskane stanice za proučavanje raka.

Još jedna uzbudljiva primjena 3D tiskanja uključuje korištenje stanica za proučavanje bolesti i razvijanje i testiranje terapije u laboratoriju. Na primjer, istraživanje koje koristi tkivne stanice raka jajnika već je u tijeku, a laboratorijske studije koje koriste tiskane stanice mogu sada istraživati ​​tumore na sustavniji način.

7. Sljedeća granica: tiskarski organi?

Transplantacija organa u budućnosti možda uopće ne zahtijeva donatore. Umjesto toga, zamjenske organe mogu se uzgajati iz matičnih stanica i ugraditi u domaćina. Ali ovo, već, već je stvarnost. U TED-ovom razgovoru koji je održan 2010. godine, dr. Anthony Atala koristio je matične stanice kako bi uspješno rastao i transplantirao mjehur u pacijenta čiji je mokraćni mjehur propustio.

Gledaj video: (Croatian) THRIVE: What On Earth Will It Take? (Veljača 2020).