6 Zajedničke emocionalne faze razvoda

Svatko će drugačije reagirati na razvod braka. Postoje uobičajene emocionalne faze koje ćete proći, iako, kada doživite razvod. Stage slične onima koje doživljavamo kada tugiš smrti voljene osobe. Znajući što očekivati, pomoći će vam da pronađete svoj put kroz faze, ali ništa ne uklanja negativne osjećaje.

Baš kao i sa žalosom bilo koje vrste, uobičajeno je kretanje naprijed-nazad između faza.

Možda ćete neke od faza lakše kretati od drugih. Ono što treba zapamtiti jest da se na kraju krenete do iscjeljenja i nade.

Zašto ljudi grizu nakon razvoda?

Zašto ćeš tugovati zbog gubitka svog braka? Postoje tri razloga zbog kojih ćete osjetiti proces žalovanja tijekom i nakon razvoda.

  • Zato što i dalje volite svog supružnika ili, jednom, voljeli ste svog supružnika. Voljeti nekoga znači da ste bili povezani s tom osobom koja je dio vašeg svakodnevnog života. Gubljenje bračnog druga putem razvoda je jednako gubitku supružnika do smrti.
  • Vaš je suprug, godinama, bio netko s koga biste mogli računati. Obojica ste dali i primili mnoge stvari jedni od drugih i vaš odnos. Zbog razvoda, gubite i fizičke i emocionalne aspekte odnosa koje ste imali sa svojim supružnikom i ovise o tome. Seksualna intimnost će se okončati, emocionalna podrška s vašeg supružnika postat će stvar prošlosti.
  • Promjene načina života koje ćete doživjeti zbog razvoda uzrokovat će i tugu. Zajedno ste dijelili dom i obitelj. Imali ste planove, nade i snove. Bez obzira je li odnos bio stabilan ili ne, razvod znači odreći se životnog stila s kojim ste živjeli sa svojim supružnikom i prilagođavajući se dramatičnim promjenama u vašem životu.

6 Emocionalne faze razvoda

1. odbijanje:Teško je vjerovati da vam se ovo događa. Vi odbijaš prihvatiti da je veza završena i da se boriš s pokušavanjem pronaći rješenja za bračne probleme. Vi ćete provesti vrijeme vjerujući da ako to učinite ili kažete pravu stvar vašeg supružnika će doći kući. Mrzim osjećaj izvan kontrole sudbine vašeg braka. Uvjerit ćete se da razvod nije rješenje bračnih problema.

Imala sam klijenta koji je ostao na pozivu za poricanje više od godinu dana. Nije rekla nikome u svojoj crkvi da se razvija. Čuvao je tajnu od svojih kolega učitelja u školi gdje je učila. Čvrsto se držala nadi da će njezin suprug doći kući, a njezini prijatelji i kolege nikad ne bi trebali znati da su bili bračni problemi.

Odbijanje je moćno oruđe koje se koristi za držanje suočavanja s realnošću njihove situacije.

2. Šok:Osjećat ćete paniku, bijes i ukočenost ili kao da ludite. Izletit ćeš od očaja da je vaš brak završen i nadam se da će biti obnovljen. Čini se nemogućim nositi se s tim osjećajima

Doživjet ćete neke uobičajene strahove kada razmišljate o svojoj budućnosti sami. Pitat ćete kako ćete preživjeti razvod.

Hoćete li ikada pronaći ljubav, hoće li bol prestati, ili ćete se tako osjećati, ostatak svog života su svi osjećaji koje ćete doživjeti tijekom ove faze.

Imam još jednog klijenta koji se 12 godina razveo. Učinio je dobro kretanje tim stadijima, ali bio sam iznenađen kada sam nedavno primio poruku e-pošte odakle je opisao trenutak u kojem je "Od plave boje da sam pogodio, rastavljen sam. Osjetio sam da mi koljena gotovo kopaju ispod mene. ovih godina još uvijek imam trenutke gdje je teško shvatiti da se moja obitelj raspala na takav način. "

Ako ste uložili mnogo u svoj brak i obitelj, definirali sami one koje volite biti i ostali netaknuti kao jedinica, šok zbog razvoda može se vratiti glavnim godinama i desetljećima nakon što postane konačan.

3. Rollercoaster:Čini se da ne možete podmiriti svoje osjećaje i misli.

Izbačete iz nade da osjećate očajni očaj. Tijekom ove faze, pokušat ćete intelektualizirati ono što se dogodilo. Ako samo možete shvatiti što se događa, bol će otići i sve će opet imati smisla.

Ispričat ćete sebi priče da biste ga pokušali osvijetliti i vaša mašta će izbiti. Pitat ćete se je li možda bilo više što ste mogli učiniti, ili ako vam nešto nije u redu. Možda te suprug nikada nije volio. Pitat ćete se je li vaš cijeli brak bio laž.

U tom je razdoblju mnogo mentalnog rehaleja. Napunit ćete kao da ne možete kontrolirati svoje razmišljanje i pronaći se opsjednute neuspjehom vašeg braka. Depresija je opasnost u ovoj fazi i možete plakati na kapi šešira.

4. Pregovaranje:Još uvijek zadržavate nadu da će se vaš brak vratiti. Postoji spremnost da promijenite nešto o sebi ili da radite bilo što, a ako biste to jednostavno mogli dobiti, supružnik će se vratiti. Važna stvar za učenje tijekom ove faze je da ne možete kontrolirati misli, želje ili djela drugog ljudskog bića.

Ostavljeni supružnik, onaj koji nije želio razvod vjerojatno će ostati u ovoj fazi dulje od supružnika koji se odlučio na razvod braka. Žudnja za i vjerovanje da li oni promijene imat će još jednu šansu zbog kašnjenja u braku suočavanja s njihovom bolnom zbiljom.

5. Iznajmljivanje:Tijekom ove faze, konačno ćete shvatiti da je brak završen, da ništa ne možete učiniti ili reći da to promijenite. Vi ćete postati spremniji oprostiti pogreške vašeg bivšeg supružnika i preuzeti odgovornost za svoj dio u raspadu braka. Počinjet ćeš osjećati oslobođenje i nadu za budućnost.

6. Prihvaćanje:Opsesivne misli su prestale, potreba liječenja vašeg braka je iza vas i počnete osjećati kao da možete i imat ćete ispunjen život.Odjednom gledate naprijed, a ne iza vas, planirate i pratite s njima.

Otvorit ćete ideju pronalaženja novih interesa.

Ovo je razdoblje rasta u kojem ćete otkriti da imate snage i talente i da ćete moći ići naprijed usprkos strahu koji osjećate. Vaša bol pruža mogućnost nadi i otkrijete da postoji život nakon razvoda i budućnost se osvijetli zbog boli koju ste pretrpjeli.

Gledaj video: Biblijska serija I: Uvod u Božju ideju (Travanj 2020).