Salata u svako godišnje doba

Nabavite veliku, ukusnu salatu sadnjom svježih transplantata kroz sezonu i uparavajući ih s biljkama koje su hladile. Zelena salata dovoljno daleko u vrtu da ostavlja ostavlja dosta rasta.
Fotografija / ilustracija: Brandi Spade

Salata se pojavljuje u gotovo svakom vege-table vrtu iu gotovo svakoj salati zbog dobrog razloga: To je snažan izvor vitamina i minerala, a sve se nudi s malo kalorija i lako raste. Osim toga, svježe uzgojena salata ima izvrsne okuse. Također je jedno od prvih povrća koje treba posijati i sakupljati u vrtu.

Jednom proljetno i rano ljeto prolaze, tako i salata - barem iz većine vrtova. Ova prolaznost je dijelom zbog ranog sezonskog sjetve, koja je prečesto jedina sadnja sezone. Ako jedete samo jednu biljku, proljetna salata će zasuniti kada dođu dugački, vrući dani ljeta, ostavljajući vas s teškim, gorčim listovima. Uz malo planiranja i dodatnog sadnje, tijekom cijele godine možete imati svježu, jestivu zelenu salatu. Koristim nekoliko jednostavnih vrtnih postupaka kako bi se to dogodilo.

Ponoviti sjetve donose stalnu žetvu

Ispunite stan s tlom i uspostavite nekoliko malih redaka. Nakon što su sjeme na mjestu, pokrijte ih i tamp tla na mjestu.
Fotografija / ilustracija: Brandi Spade Zatim vodite stan s donje strane tako da je pola sata stoji u tavi vode. Konačno, uklonite stan, pokrijte ga staklom ili prozirnom plastikom i pričekajte da se sadnice pojave.
Fotografija / ilustracija: Brandi Spade

Počevši od sredine zime, započinje prvi sjemenki salate u kontejnerima za kasnije presađivanje u vrt. Ovaj korak omogućuje da počnem sezonu nekoliko tjedana prije nego što sam morao pričekati da se tlo dovoljno toplo za izravno sjetve. U nekim dijelovima zemlje možda ćete moći početi sjetvu sjemena već u kasnoj jeseni, ovisno o tome gdje se nalazite vrt i ono što vam je na raspolaganju, poput staklenika, hladnog okvira ili svjetla.

Da bih započeo svoje sjeme, zasijavam do četiri štipa sjemena - svake od različitih sorti i u vlastitom redu - u malom stanu u zatvorenom prostoru. Započnem redove sjemena u malim stanovima, a ne na veće ćelije jer klijanje zahtijeva veće temperature nego rastu, a veće temperature lakše se postižu na manjem području. Osim toga, mali stan zauzima manje prostora, a ja otpada manje sjemena na ovaj način. Čim sjeme projici, premjestim stan na mjesto s jakim svjetlom - pored prozora okrenutog prema jugu, u stakleniku ili nekoliko centimetara od fluorescentnih svjetala - i neka sadnice rastu još nekoliko dana sve dok njihove sjeme se ostavlja u potpunosti proširiti.

Kad počnu poletjeti, izbacite ih pažljivo podizanjem jednog stabla u isto vrijeme s jednim listom i presađivanjem u prostrani dom.
Fotografija / ilustracija: Brandi Spade

Izbacivanje (prijenos kljuna u pojedinačne kontejnere ili stanice) sljedeći je korak, koji se odvija - ovisno o temperaturi - jedan do dva tjedna nakon sjetve. Novi dom za sadnice mogao bi biti šest paketa u kojima se vege-table i sadnice cvijeća često prodaju ili pojedinačni spremnici; Koristim samonadni ubrzani sustav razmnožavanja (APS) od Gardener's Supply Company. Svaka sadnica treba samo oko kvadratnog inča prostora za mjesec ili tako da će potrošiti u ćeliji ili kontejneru.

Leeove omiljene sorte salate

'Crno sjeme Simpson'
Fotografija / ilustracija: Boyd Hagen 'Red Sails'
Fotografija / ilustracija: Boyd Hagen

Za svaku od tih sorti možete odabrati nekoliko lišća ili odstraniti cijelu biljku i pustiti je da raste za još jednu žetvu. Za vrste majmuna, radije pričekam da se formira masna, sočna glava prije nego što ga berim.

  • 'Crno sjeme Simpson': veliki, labavi, crinkly, svjetlo zeleno lišće; vijaka lako na vrućem vremenu
  • 'Buttercrunch': maslac-glava; mekih glava blijedih, mastan lišća zatvorenih u rozete tamnozelenih lišća; sporo za vijak
  • „Pjege” ('Trout Back', 'Forellenschluss'): zelena s crvenim frecklesima vina; sporo za vijak
  • 'Parris Island Cos': hrskavog, debelog, sočan slatkog lišća koji tvore velike torpedne, uspravne glave; vijaka na vrućem vremenu

„Pjege”
Fotografija / ilustracija: Boyd Hagen 'Zdjela za salatu'
Fotografija / ilustracija: Boyd Hagen

  • 'Pirat' ("Sprenkel", "Brauner Trotzkopf"): glava glava; svijetlosmeđi šljunak lišća; nešto otporno na vijak
  • 'Red Sails': velika biljka s krupnim, crvenim lišćem purpurnim šljamom; sporo za vijak
  • 'Zdjela za salatu': stapanje lišća; brzo sazrijevati i usporiti se
  • 'Zimska gustoća' ('Craquerelle du Midi'): glavobolja; kompaktne glave s tamnozelenim lišćem (glava se izdužuje nešto poput romaine kada je zrela); hladno tolerantan i usporen za vijak

Dobri uvjeti za uzgoj - uključujući adekvatnu svjetlost, vlažnost i plodnost - donose sadnice u sljedeću fazu: sadnju. Zelena salata treba biti zasađena na otvorenom nakon što je prošla tvrdog zamrzavanja, otprilike četiri tjedna prije prosječnog datuma zadnje smrzavanja. Korijene salate bi trebale samo puniti svoje stanice, što obično traje mjesec dana ili manje, ali će se mijenjati s temperaturom i rastućim uvjetima. Ova prerađena salata bit će spremna za sijanje u red ili pop u zemlju na neobičnim mjestima, kao što je između većih biljnih ili cvjetnih biljaka koje tek trebaju ispuniti svoje prostore ili gdje su se sakupljali drugi povrće. Transplantacije mogu potrajati mraz, ali će trebati pokriti ako temperature padne ispod 30 ° F.

Svakih nekoliko tjedana iz ranog proljeća kroz jesen zasijavam pržene sjemenke salate kako bi održavala stalnu opskrbu mladih biljaka čiji su listovi sočni i ukusni.Cijeli proces može završiti s puno zelene salate, ali se ne osjeća obvezatno da istisne ili jede svaku glavu koju proizvodiš. Zelena sjemena je relativno jeftina, pogotovo kada koristite samo štipaljke u isto vrijeme.

Helthy salata voli dušik

Fotografija / ilustracija: Brandi Spade

Zelena salata, kao i ostalo lisnato povrće, raste i najbolje se okusi pod optimalnim uvjetima uzgoja. Najviše voli dušik. Ja održavam plodno tlo bogato dušikom primjenom jednog do dva inča dubokog sloja komposta na vrhu zemlje svake jeseni, gdje znam da će moja salata biti idućegodišnja.

Zaštitite salatu od ekstrema

Koristite hladan okvir za prihvaćanje ranog sezone plantings na otvorenom vrtu.
Fotografija / ilustracija: Brandi Spade

Jednom kad se konzumira salata dosljedno kroz sezonu, sljedeća tehnika za cjelogodišnju zelenu salatu štiti sadnju kako je potrebno za sezonske promjene i vremenske uvjete. To uključuje ekstremnu toplinu i ekstremnu hladnoću.

Kasne zime i rano proljetne sjetve trebaju zaštitu od hladnoće, tako da moji prva nasada ulaze u staklenik. Kasnije proljetne biljke, koje idu na otvorenom, dobivaju zaštitu ispod poklopca hladnog okvira ili iz raznih cloaca ili pokrova, koje koristim kako bih privremeno pokrila svoje vrtne krevete.

Ljetni sadnja podliježe toplini i suncu koji gori, što može uzrokovati rano zatvaranje. Premda mlade biljke imaju manju vjerojatnost od zatvaranja od starijih biljaka tijekom dugih, vrućih dana ljeta, sjenčanje dodatno smanjuje tu mogućnost. U ljeto presadit ću ljekovite transplantacije u hladu drugih biljaka, kao što su rajčica ili ispod tralizama na kojima raste vinovu lozu.

Kada se temperatura ponovno plasira u jesen, dodatni sloj plutajućeg poklopca pruža još nekoliko stupnjeva hladne zaštite, održavajući zelenu salatu svježom i nježnom, a temperatura padne u niske tinejdžere.

Posljednje presadnice godine vraćaju se u staklenik, završavajući ciklus. S kratkim danima i hladnim zimskim temperaturama (do 35 ° F) u mom stakleniku, ti transplanteri rastu polako ali dovoljno brzo da bi svježa salata spremna za salatu tijekom cijele godine.

Gledaj video: Zeleni čardaci u maju (Travanj 2020).