Zelene boje za zimske salate

Dani se sve kraći, a vaša se mijenjanja događaju u mračnim jutarnjim i večernjim satima. Da, to je studeni, a to znači hladne, mračne dane. Iako još ima mnogo sezonskih zelenila koje možete rasti u hladnim okvirima u vašem vrtu, u studenome se misli okreću u zatvorenom prostoru. Srećom, lako je uzgajati svježu i zdravu hranu u vašem domu, za zelene zimske salate.

U studenom i tijekom naredne zimske sezone, klice i mikrogrevi idealni su dodatak ostalim lokalnim povrćem i konzerviranom hranom na vašem jelovniku. Zašto uzgajati mikrogreve i klice? Nutricionistički, oni su powerhouses: kao sjeme počinje nicati, ona oslobađa hranjive tvari za hranjenje rastuće biljke, što zauzvrat hrane. Klice su bogate vitaminima poput vitamina C.

Okus mudro, klice su dobrodošao dodatak vašoj zimskoj prehrani. Kako se približava zimi, lokalno povrće koje je dostupno je ili zimsko zrelo ili skladištenje povrća poput squasha, repa i mrkve. To su ukusni, ali ponekad želite nešto što je svježe i zeleno. Klice i mikrogrevi ispunjavaju ovu nišu s okusom.

Također su kompaktni. Uzgoj klica i mikrogrevi izvrstan je način za ukrcaj na mali vrtni prostor. Tako mnogi od nas žive u apartmanima, bez puno pristupa otvorenim vrtnim prostorima. Ako imate mali otvoreni prostor, raste mikroglobolje i klice je način da se vrt u prostoru koji imate na raspolaganju: velika unutrašnjost.

Kako započeti? Možete zaraditi klice na bilo koji broj načina. Za uzgoj velikih količina klice istodobno koristite plastičnu raspršivač s odvodnim rupama ili vrećicu za izlijevanje koje ste posuti u vodi. Koristite manje posude za rast manjih količina mnogih različitih klice. Mješavine za pikantne, slatke i sendvične špilje dobar su način za dobivanje mnogo klice u isto vrijeme.

Kako biste nicati sjeme, stavite sjeme u nogu i provjerite jesu li vlažni. Izbjegavajte stajaću vodu: klice se trebaju prati, isušivati ​​i pregledavati redovito kako bi se osiguralo da se ne plijesni. Počnite malu i zapamtite da nekoliko sjemenki ide dug put. Nekoliko žlica sjemena donosi dovoljno klica za salatu u roku od nekoliko dana.

Dok je proklija uzgojena bez tla i uglavnom se sastoji od rastućeg stabljika biljke, mikrogrevi su sićušni zeleni grašak koji žete kao prve prave listove početi nicati. Uzgajaju se u tlu pod svjetlima. Izaberite dobru kvalitetu, bogatu hranjivim tvarima i postavite svoje mikrogreve na toploj lokaciji gdje se neće smetati. Dodajte umjetna svjetla izravno na vrh sjemena, a za nekoliko će dana žetva. Da biste izbjegli puno tla u vašoj salati, koristite kuhinjske škare da biste odrezali stabljike i ostavili svoje žetve dok još raste u svom spremniku.

Kako jedete klice i mikrogreve? Usred zime ih koristite u sendvičima umjesto uvezene rajčice ili zelene salate. Za lokalnu zimsku salatu narežite sirove repe, mrkve i sunčane kolače te dodajte mikrogreve ili klice u mješavinu. Ako imate vanjski zimski povrće poput zelenog mora, runde i kelja, dodajte nekoliko beba lišća tih intenzivnih okusa. Bacite sve u laganom preljevu, dodajte orasi ili sjemenke, a imate svježu i šarenu salatu. Debeli zelje, kao što su sjemenke suncokreta, grahorice i grah graha, savršeni su dodatak uzgajati: ubacite ih u posljednji trenutak, baš kao što ćete služiti večeri.

Što bi moglo biti na vašem zimskom izborniku?

· Lucerne klice su ukusni pripravci, lako se mogu rasti i nisu previše jaki, idealni za one koji su novi da prokliju.

· Širite malene verzije nekih vaših najdražih vrtnih povrća. Švicarski šljunkovci su svijetlo crvene i vrlo su lijepi u salati.

· Mješavine pupoljaka izvrstan su izbor za sve one koji počinju. Ove mješavine su dizajnirane za njihove komplementarne okuse i slična vremena raste.

· Herb microgreens imaju intenzivan okus većih biljaka, u manjoj mjeri. Dodaj mikroglobce bazilika u salatu i uživajte.

· Za one koji žele eksperimentirati s jačim okusima, gledajte na ljupkost zelenih gorušica ili krizu.

· Tražite protein koji je pogodio vaš sendvič ili salatu? Mikroglobovi rebra, kelj i suncokret sadrži više od 25 posto proteina!

Dok klize u tamne dane zimske sezone, vrtlarstvo ne mora pasti. Premjestite ga u zatvorenom prostoru i uživajte u berbi svježih zelenih površina s minijaturne farme na vašem kuhinjskom aparatu.

Gledaj video: Zelena salata za svačiji ukus (Travanj 2020).