Francuski Tarragon

Francuski dragulj traži malo da ga zadrži bujnom, samo dobrom odvodom i redovitim navodnjavanjem tijekom suhih uroka. Za kontinuirano žetvu, koristite svoje sitnjake kako biste smanjili polovicu svojih biljaka u lipnju. Tarragon proizvodi male zelene cvjetove koji se ne otvaraju.

Prvi znakovi proljeća izazivaju uvjerenje da će zima trajati zauvijek. Snowdrops i aconites osvijetliti tamne uglove vrtu. Naša guska postavila je prvo jaje na staja, a u podrumima biljnog vrta mladi lijevi listići samo su dovoljno veliki da bi se odrezali za kuhinju. Ova prva dragocjena lišća sitno su nasjeckana u kajgana. Miris slatkog anisa prožima i oživljava okus svježih jaja na farmi. Može li bilo koji proljetni dan biti sitniji?

Francuski dragulj i njezin ruski maštar

Tarragon dobro raste u kontejneru, ali samo za jednu sezonu. Nakon toga, njezini korijeni nadmašuju lonac i gube okus.

Francuski dragulj (Artemisia dracunculus var. sativa), koja je vjerojatno nastala u zapadnoj Aziji, najčešće je uzgojena temperirajuća zona koja se koristi za kulinarske svrhe. Uzgajamo dragragon za slatki anis okus. Isječu lišće u salate i na vrh juhe. Također ga koristimo za umake od okusa (u tradicionalnom umaku od Béarnaise je bitan sastojak). To je osobito dobro sa školjkama, ribom, piletinom i puretinom.

Francuski tarragon biljke rastu do 24 inča visoke i 12 inča širok u dvije godine. Listovi su uski, do 2 inča dugi i imaju svježu zelenu boju. Cvjetovi su sitni, blijedi zeleni i sterilni.

Ruski dragulj (Artemisia dracunculoides) vrlo je usko povezan s francuskim draguljima, ali nema okus. Ruska vrsta je veća, grublja i nema kulinarsku vrijednost. To može biti jednostavno genetska mutacija francuskog draguljanja, kao iskustvo koje sam jednom predložio. Izgubio sam tisuće francuskih draguljskih biljaka tijekom 23-godišnjeg razdoblja, i to sam jednom otkrio stabljike na jednoj biljci koja je očito bila drugačija u obliku. Stabljike su bile duže, lišće su bile slične oblika, ali su bile veće i grublje, a nije imalo okusom nalik ruskom dragom. Uzeo sam primjerak iskusnom botaničaru koji je izjavio da je to vjerojatno sport, to jest spontana mutacija.

Tu je i meksički dragulj koji nije u istoj obitelji kao i francuski ili ruski. To je marigold (Tagetes lucida), uzgajaju se kao godišnja u umjerenim zonama i kao trajna u vrućim klimatskim uvjetima. Lišće posjeduje aromatska ulja slična onima francuskog dragograka, pa, za razliku od ruskog dragog kamenja, meksički dragulj može poslužiti kao kulinarski stalak za francuski dragulj.

Prvo okusite, a zatim posadite

Ako ste u potrazi za draguljima i upoznajte jedan u vrtić ili u vrtu prijatelja, budite oprezni! Ruski dragulj ponekad se identificira ili pogrešno označava kao francuski, stoga je dobro zamisliti list za degustaciju. Zujanje na jeziku i okus anisa identificiraju istinski kulinarski dragulj.

Ako vam netko daje dijelove starijih biljaka, provjerite jesu li korijeni pričvršćeni na zelene izbojke. Ako kupujete dragulj, pazite da biljke u posudama od 4 inča imaju najmanje tri zelena izbojka. Kupi biljke u saksiji u proljeće i posadite ih prije nego što se zemlja osuši.

Sve naše biljke dolaze iz divizija. Krajem zime ili vrlo rano proljeće (ožujak u Pacifiku sjeverozapad), nježno podignemo najstarije zakrpe biljaka s vrtnom vilicom (slike, ispod). Dijeljenje drži biljke snažan i okusan. Pažljivo uklonimo tlo iz hrpe korijenja, a zatim odbacimo korijenje bez zelenih izbojaka. Korijene s pridruženim puškama ukrašene su kako bi se uklopile u 4-inčni lonac s mješavinom koja se brzo isušuje. Posude se ostave u sjeni dva tjedna kako bi se korijena dlaka razvila.

Jednom kad su korijeni razvijeni, spremni su ih postaviti u intervalima od 9 inča. Moguće je podizanje korijena izravno u vrt, ali tlo i vrijeme moraju biti idealni, tj. Vlažna tla i malo jaka sunčeva svjetlost.

Naš prijatelj Gery Prasing, veleprodajni uzgajivač, propagirao je biljke iz reznica. No, reznice su bile krhke i teško ih je podnijeti, tako da sada Gery propagira podjelom kao i mi.

Podijelite dragulj u kasnu zimu ili rano proljeće

Podignite najstarije zakrpe sa viljuškom vilicom; ukloniti tlo iz korijena, odbacujući bez zelenih izbojaka. Odrežite korijene s izbojcima kako bi odgovarali vašem loncu. Zatim posadite u mješavini koja se brzo isušuje.

Tlo koje brzo ispuštaju i ravnomjerno navodnjavanje proizvodi okus

Tarragon nije osobito o temperaturi i može se uzgajati od zone 2 do zone 9. To će imati koristi od neke zimske zaštite u zoni 2, pa položiti 2- ili 3-inčni sloj slame ili mrtvih lišća.

Tarragonovi korijeni moraju imati brzo isušujuće tlo ili se mogu trunuti. Pazite na biljke tijekom zime ili tijekom kišnih uroka. Ako ste u nedoumici, posadite tarragon u podignutom krevetu gdje je osigurana dobra drenaža.

Mlade biljke treba zalijevati svaki drugi dan tijekom suhog vremena. Zrele biljke treba zalijevati svaka tri dana kako bi se potaknula stalna opskrba svježim listovima. Zrele biljke mogu dulje vrijeme preživjeti bez vode, ali pod tim uvjetima neće rastati nova lišća.

Iako je prosječno dobre vrtne površine prikladno za drago kamenje, svake zime gornje odjeće naše krevete s kompostom. To osigurava da biljke koje rastu šest ili sedam godina ne gube svoj okus. Ako je vaše tlo kiselo, dragulj koristi od primjene dolomita za lužnatost i magnezij.

U Pacifiku sjeverozapad, rakrag radi najbolje u punom suncu. Dobro će rasti u polusjenici u našoj regiji, ali ne može imati maksimalni okus. U južnoj Kaliforniji, s druge strane, neka sjena je korisna tijekom visokog ljeta.

Francuski dragulj je teže rasti u područjima visoke vlažnosti gdje je stanka sezona kratka. Čini se da je francuski dragulj potreban dvotjednom razdoblju mirovanja kad temperatura padne blizu zamrzavanja. Biljke koje se drže unutar moraju se ohladiti i odmarati kako bi ostale produktivne. Na mjestima bez potrebne hladnoće meksički dragulj je dobra zamjena.

Uzgoj kontejnera je jednostavan i dobro radi za jednu sezonu (top photo, 23), ali korijeni uskoro zauzimaju prostor svega, ali najveći kontejner, a listovi gube aromu. Nismo imali nikakvih problema od štetnika i bolesti i teoretiziramo da se anisni okus djeluje kao odbijajući.

Smanjite u lipnju za kontinuiranu berbu

Teški korisnici tarragona će trebati tri ili četiri biljke kako bi se osigurala kontinuirana opskrba lišća od ranog proljeća do kasne jeseni. Pojedinačne stabljike mogu se skratiti i skidati s lišća, ali za kontinuiranu opskrbu tijekom kolovoza i rujna, trebali biste smanjiti polovicu biljaka krajem lipnja, ostavljajući preostalu polovicu za žetvu dok se rezovi ponovno pojave. Rez bi trebao biti oko 6 centimetara od tla. Pažljivo zalijevanje biljaka će biti spremno za žetvu ponovno za šest tjedana.

Imali smo malo uspjeha sa sušenjem dragog kamena, jer su aromatična ulja nedostižna. Bolje je sačuvati lišće u octu ili odrezati i zamrznuti dragulj u vodu u posudama s ledenim kockama. Međutim, to vam se čini, dragulj u kuhinji je užitak jer njezin delikatan okus nadopunjuje mnoge namirnice.

Tarragon-punjeni pečeni pile

Fotografija / ilustracija: Kim Jaeckel

Noel Richardson

4 obroka

1 cijela kokoš, oko 3 lb.
Sol
2 lišća usta
Najmanje 2 šalice ramenog raka
2 Tbs. maslinovo ulje
Sok jednog limuna
Svježe mljeveni papar
1 šalice suhog bijelog vina

Zagrijte pećnicu na 400 ° F.
Isperite piletinu u hladnu vodu i isperite ga iznutra i izvadite papirnatim ručnikom. Posipajte unutrašnjost soli i stavite piletinu u peć za pečenje. Stavite lišća lišća i pregršt ramenih grančica ispod ptice kako biste okusili zdjele na tavi. Oljajte piletinu maslinovim uljem i iscijedite sok od limuna preko piletine. Stavite stisnute limunske polovice u šupljinu zajedno s dobrim pregršt dragone. Prstima gurnite nekoliko grančica dragog kamenja ispod kože dojke. Pospite paprom. Ulijte vino u tavu.

Stavite piletinu u predgrijanu pećnicu i kuhajte 1-1 / 2 sata, povremeno. Dodajte dodatnu vodu, vino ili zalihu ako se tekućina u tavi za prženje suši.

Poslužite piletinu na pladnju, ukrašenu lisicama svježeg draguna. Obrišite masnoću iz sokova i poslužite sokove s piletinom.

500 kal, 31 g masti, 135 mg natrija, 0 g vlakana

Tarragon krem ​​sir

Fotografija / ilustracija: Kim Jaeckel

Čini 1 šalicu

Jedan 8 oz. paket krem ​​sir, na sobnoj temperaturi
1/4 šalice sitno nasjeckanog dragogona
Svježe mljeveni papar
1 češnjaka ili kozice

Stavite sve sastojke u zdjelu procesora hrane i dobro promiješajte. Stavite u zdjelu za posluživanje i uživajte.

50 kal, 5 g masti, 40 mg natrija, 0 g vlakana, po Tbs.

Gledaj video: Tarragon Snails - Estragon Schneke - Puzevi sa Estragonom (Travanj 2020).