Odabir pravih materijala za popločavanje

Biste li mi vjerovali ako vam kažem da bi vaš izbor materijala za popločavanje mogao biti najvažnija odluka u izgradnji vašeg vrta? Razmislite o tome: Povremeno možete dodirnuti biljku, držati vrata, ili se opustiti na komadiću vrtnog namještaja, no noge su gotovo uvijek u kontaktu s površinom vašeg vrta. Poput biljaka, materijali za popločavanje mogu dodati boju, teksturu i uzorak u vaš vrt. Za razliku od biljaka koje rastu, cvjetaju i često odlaze u stanje mirovanja, kako se promijene godišnja doba, popločene površine doprinose u jednakoj mjeri tijekom cijele godine.

Najrašireniji materijali za popločavanje spadaju u dvije široke kategorije: kamen kamen i kompozitni materijal. Kamenirani kamen, poput granita i škriljevca, iskopan je, a zatim oblikovan cijepanjem, rezanjem ili drobljenjem. Kompozitni materijali kao što su cigla i predgotovljeni betonski finišeri obrađuju se i oblikuju kada su mekani, a zatim pucali ili osušili.

Veliki raspon materijala za popločavanje čini shopping i dizajniranje zabave, ali broj izbora također može biti vrlo neodoljiv. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, a neki su prikladniji od drugih u određene svrhe i lokacije. Razumjevši i istražujući svoje mogućnosti, moći ćete napraviti pravi izbor za svoju postavku i proračun.

Bilješka: Raspon troškova je prosjek za sirovine prije instalacije od dobavljača koji se nalaze diljem Sjedinjenih Država. Očekujte neke varijabilnosti od regije do regije. Raspon troškova temelji se na cijenama iz 2007, ali se i dalje može koristiti za relativne usporedbe različitih materijala.

Kamen

Pješčenjaka: Pros • široko dostupan • veliki raspon boja • jednostavan za rad s Conons • varijacija boja; blotchingCost • $ 3 do $ 11 po kvadratnom stopalu
Fotografija / ilustracija: Jennifer Benner
GravelPros • Jeftin • Atraktivna tekstura • Jednostavna instalacijaCons • Ponekad nestabilna • Može postati weedyCost • Polazeći ispod 0,25 dolara i do 1,00 dolara po kvadratnom stopalu
Fotografija / ilustracija: Jennifer Benner
SlatePros • Atraktivan • Lako oblikovan • Osjetljiv na ekstremne gubitke vlage • Cijena od $ 4 do $ 7 po kvadratnom stopalu
Fotografija / ilustracija: Janet M. Jemmott
GranitePros • Trajni • Ogroman raspon boja • Teško je raditi s • SkupoCost • Od 8 do 20 dolara po kvadratnom stopalu
Fotografija / ilustracija: Jennifer Benner
LimestonePros • Jednako obojena • Jednostavna oblikaCons • Ograničena dostupnost • Malo izbora boja • Osjetljiva na kiselu kišu • Cijena od $ 4 do $ 20 po kvadratnom stopalu
Fotografija / ilustracija: Todd Meier

Kamen je među najrazličitijim i raskošnim materijalima za popločavanje. Također je izdržljiv i svestran, nudeći ogroman raspon boja, oblika i veličina. Od nepravilno oblikovanih pločica za staze od zemlje do vrtova do precizno rezanih geometrijskih blokova za formalni vrt, nalazi se kamen za svaku situaciju u vrtu. Sve to, međutim, dolazi po cijeni. Kamen može biti skupa kupiti i instalirati. Dostupnost kamena i cijene razlikuju se od regije do regije, ovisno o količini kupljenih i udaljenosti od izvora.

Postoji nekoliko točaka koje treba imati na umu pri kupnji kamena za popločavanje. Debljina od najmanje 2 inča je najbolja za podržavanje čestih promjena u stopalima i izdržavanje neodlučnosti ili vremena. Izbjegavajte zaobljene klesarske ploče i pločice s poliranom ili obojenom završnom obradom, što može biti teško na gležanjima i gladak kada je vlažan. Umjesto toga, odaberite kamenje koje je ravno i ima prirodnu površinu rascjepa i nudi neku hvat ili teksturu.

Prije nego što skupe predanost bilo kojem materijalu, provjerite njegovu boju kada je vlažan. Taj lijepi tanjurni granit koji vam se sviđa toliko mogao bi pretvoriti zvijezde zlatne naranče na kišu. Isto tako, suptilni uzorak u vašem pješčenjaku može postati neugodan podebljani kada naglasi vlaga.

Pješčenjak je izvrstan izbor svega
Jedan od najpopularnijih kamena za popločavanje je pješčenjaka. Dovoljno je tvrd za bilo koju aplikaciju za popločavanje, no lakše je rezati i raditi od granita, što pomaže pri njenom nižem trošku. Prodaje se pod opisnim imenima poput "Crab Orchard" (fotografija, ispod), "Colorado Red" i "Pennsylvania Blue", pješčenjaka dostupna u mnogim oblicima i bojama te je lako doći u velikim količinama. Plava siva i lila sive su uobičajene boje pješčenjaka, ali se mogu pronaći i svijetlo siva, tan, mekana zlatna krema i narančasto-smeđa. Očekujte neke varijacije boja u svakoj šarži pješčenjaka, uz povremene bendove ili mrlje kontrastne boje u svakom komadu.

Šljunak je izvrstan izbor za mali proračun
Šljunak je jednostavan za instalaciju i pruža atraktivnu teksturu idealnu za neformalne krajolike, kratkotrajne rješenja za popločavanje i vrtove na ograničenim proračunima. Primjedbe koje se obično pojavljuju protiv šljunka jesu da može postati korov i da je previše nestabilan pod nogama. Korovi mogu postati problem ako šljunak ostaje neuredan pa je najbolje ostati na vrhu. Da biste izbjegli probleme s položajem, odaberite šljunak s oznakom "1/4 inch minus"; sve veće može se zamjetno zamijeniti. Izbjegavajte zaobljenu, gušenu grašku. Oštar, kutni, nerazvrstani šljunak će se međusobno povezati dok se formira čvrstu podlogu koja neće proliti, brazdati ili pomaknuti. Ona također pomaže da utisne ili kompaktirate šljunak, što bi trebalo biti učinjeno nakon što se dubinski sloj nanosi dubinom od 2 do 3 inča.

Slate se ističe zbog svoje teksture i boje
Često se koristi kao zastava, škriljevac ima jedinstvenu mekanu teksturu i suptilnu paletu boja koja vizualno privlači ljude poput magneta. Njegove pastelne plave sive boje na prigušene crvene i lavande lijepe su i za gledanje i za hodanje. Ista kvaliteta koja čini škriljevu lako oblikovati u relativno ravne komade može također ograničiti trajnost ove kamene kao vanjske materijale za popločavanje.U područjima koja doživljavaju velike kiše ili cikluse smrzavanja / odmrzavanja, škriljevac će često otplaviti i čipati. Rezultirajuća neravna površina može se plijeniti na vlažnim vremenima, zimi se smrznuti, a posjetitelje vrtova u bilo kojem godišnjem dobu. Škriljevac se najbolje održava u relativno zaštićenim mjestima ili regijama s ograničenim padalinama i blagim klimatskim uvjetima.

Granit se ne može pobijediti za snagu i izdržljivost
Za čvrstu trajnost, ništa ne može oboriti granit. To čini elegantni materijal za popločavanje za formalne vanjske prostore i često se prodaje kao kocke ili cigle u obliku komada zvane setovi (ili setts) ili kao jednolik veličine (dimenzionalni) zastave kamena. Osim tvrdoće i izdržljivosti, granit nudi ono što može biti najširi izbor boja svih kamena za popločavanje. Od svjetlosti kroz tamno sivo do sivkasto plave, tan, smeđe, medno žuto, zeleno, narančasto, ružičasto i crveno - sa ili bez vidljivih mrlja i mrlja - raspon izgleda gotovo beskonačan. Ista tvrdoća koja čini granit tako trajan i čini ga relativno teško za kamenolom i rad, tako da je obično među pricier kamenje popločavanje. Zbog relativno visoke cijene, vrtlari često upotrebljavaju šarene granitne setove kao naglaske za više ekonomičnu popločanu podlogu, kao što su obrisi ili dekorativni rubovi.

Limestone dodaje osobit izgled putova i terasa
Limestone je fino teksturiran, pa se pri izradi rezanog stakla potrebno razlikovati, baršunasto. Njegov raspon boja je malo ograničeniji od granita ili pješčenjaka. Tamno sivo, plavo-sivo, blijedo sivo, vrhnje i tan obično je najlakše pronaći. Limestone imaju tendenciju da budu ravnomjernije boje od pješčenjaka ili granita, a njezino vrlo fino zrno čini ga relativno lako rezati u sve vrste ukrasnih oblika.

Limestone je neuobičajeno u nekim dijelovima Sjeverne Amerike, uključujući i obalu Tihog Sjeverozapadne i Kalifornije pa možete očekivati ​​da će njegova cijena biti blizu pješčenjaka ili granita, ovisno o tome gdje živite. Riječ opreza oko vapnenca: Njegova kemijska svojstva podložna su oštećenju kiselih kiša, što može uzrokovati pitting i promicanje pretjeranog trošenja tijekom vremena. Ipak, ne bih se previše brinuo, osim ako ne živite na području s ozbiljnim problemom kiše i kiše.

Glosar

Kao i kod bilo kojeg specijaliteta, industrija popločenja ima svoj žargon. Iako je značenje ovih pojmova uobičajeno poznavanje stručnjaka, može se činiti zbunjujućima prosječnoj osobi. Evo popisa često korištenih izraza koji su praktični za poznavanje.

Odvajanje: točka u kojoj će kamen prirodno podijeliti ili razdvojiti
Rascjep: prirodna površina podijeljenog ili "cijepanog" kamena koji nije gotov ili gotov
Kocka kaldrme: prirodni, zaobljeni kamen koji se koristi za popločavanje
Kameni dimenzionalni: precizno izrezani zastakasti kamenac koji se melje na određenu veličinu i oblik (kvadrat, pravokutnik)
Fieldstone: pronađen kamen koji je prirodno podijeljen i oštećen i dolazi u različitim oblicima i veličinama
Kamena ploča: kamen glodani ili izrezani na tanku veličinu
Ploče ili garniture: bilo koji kamen ili kompozit koji se melje u jedinstvenom obliku, poput belgijskog bloka od cigle ili granita
Kamena prašina ili prah: fino razvrstavajuće čestice od lomljenih kamena koje se obično koriste kao podloga ili posteljina za kamen i kompozite

Pokušajte s miješanjem i odgovarajućim materijalima

Eksperimentirajte za stvaranje šarenih efekata. Temeljna pločica, kamena, opeka i beton mogu se spojiti tako da formiraju intrigantne konfiguracije. Fotografija / ilustracija: Deana Tierney Fotografija / ilustracija: Deana Tierney

Za promjenu ritma, pokušajte miješati materijale kako biste razvili svoje jedinstvene i uzbudljive dizajne. Mješavina materijala za popločavanje pruža raspon uzoraka i tekstura izvan bilo čega što možete postići s jednim tipom kamena ili kompozita. Nešto je jednostavno kao granica od opeke ili granita može se koristiti za prerušavanje ulijevane betonske šetnice. Ili razmislite o korištenju različitih nijansi iste vrste kamena kako biste običnu šetnju pretvorili u dinamičnu žarišnu točku.

Koristite prskanje raznih materijala za uljepšavanje i razbijanje ekspanzivnih područja. Niz cigle i kamenih uložaka može lako pretvoriti izlivene betonske prilazne staze od potencijalnog trnjenja do izložbenog stroja. Čak i šljunak može biti povišen na nove visine dodavanjem kamena ili betonskih elemenata.

Mješovita asfaltiranje može biti više nego samo ukrasna; ima i važne praktične primjene. Drugi materijal za popločavanje ili kontrastna granica mogu upozoriti posjetitelje na promjenu visine u vrtu. Višeslojni terasi u kontrastnim bojama kamena i betona nisu samo atraktivni, već i jednostavni za navigaciju. Koristeći jedan materijal za popločavanje za terase, a drugi za šetnice također razlikuje mjesta okupljanja od tranzitnih puteva.

Kako bih izbjegao zauzet izgled, volim se ograničiti na dva ili tri materijala za popločavanje u malim prostorima, dodajući možda četvrtinu u velikim postavkama. Međutim, ne osjećate se vezanim takvim pravilima. Vidio sam veličanstvene male prostorije koje sadrže razrađene, apstraktne mozaike od najmanje pola tuceta različitih vrsta kamena.

mješavina

Konstrukcije betona Proces • Mnoge opcije boja i veličine • Jednostavno surađivati ​​s • DurableConsom • Ponekad se smatraju lošijima od opeke ili kamena • $ 1 do $ 12 po kvadratnom stopalu
Fotografija / ilustracija: Jennifer Benner Izliveni betonPros • Trajni • DiverseCons • Instalacija je intenzivna • Teško je promijenitiSkupina • $ 1 do $ 20 po kvadratnom stopalu BrickPros • Jednostavan za rad • Široko dostupan • Varijabilna čvrstoća i otpornost • Skupna cijena • 8 do 20 dolara po četvornom nogu
Fotografija / ilustracija: Jennifer Benner

Kao materijali za popločavanje, kompoziti mogu ponuditi veći stupanj fleksibilnosti i širi raspon cijena od kamena u kamenu. Prilikom oblikovanja dimenzija, predloženi kompozitni materijali često su lakše instalirati od kamena.Jedan od njih, izlio beton, može čak i uzeti oblike koji su gotovo nemoguće graditi u kamenu ili predgotovljenom kompozitu. Kao i kamenolomi materijali, kompoziti nude široki raspon boja, tekstura i stilova.

Bez obzira na vaš izbor materijala za popločavanje, mudro je razmotriti boju, teksturu i stil okolnih biljaka i struktura. Pobrinite se da vam se sviđa način na koji vaš pločnik izgleda pored vašeg doma, ograde, zidova vrtova i biljaka te s bilo kojim namještajem koje ćete koristiti. Najbolji način je posuditi ili kupiti malu količinu materijala za popločavanje i donijeti ga u svoj vrt. Pogledajte to u različitim rasvjetama, pozicijama i vremenima dana prije nego što počineš. Popločavanje nije samo skupo za instalaciju i uklanjanje već i najvjerodostojniji i najutjecajniji element u vašem vrtu.

Betonske opločnike neće razbiti banku.
Nakon što su namrštali dizajneri zbog njihovih nespretnih pokušaja simuliranja opeke ili kamena, prešani betonski okovi su sada prepoznati po svojoj visokoj kvaliteti. Bilo da ponosno proklamiraju svoje prave konkretne prirode s atraktivnim agregatnim i suptilnim pigmentima ili zamagljivanjem poput kamena ili opeke, predgotovljeni betonski okovi mogu nagraditi vrtlare s više teksturnih efekata i boja nego bilo koji drugi materijal. Pavers također dolaze u mnogim oblicima i veličinama koje se dobro održavaju tijekom vremena.

Izliveni beton nudi puno fleksibilnosti i mogućnosti.
Izliveni beton, naročito kada je ojačan i opremljen s ekspanzionim spojevima, jedan je od najtežih i najstarijih opcija za popločavanje. Također je jedan od najfleksibilnijih. Beton može pretpostaviti gotovo svaki oblik zamisliv, a njezin izgled može varirati ovisno o odabiru agregata i pigmenata. Izloženi agregatni beton može izgledati slično šljunčanom popločavanju, a izliveni beton svih vrsta može se oblikovati, teksturirati ili umetnuti s drugim materijalima koji odgovaraju svakom dizajnu ili ukusu. Ako odlučite namočiti vaš beton, pazite da vidite suhi uzorak mješavine (po mogućnosti s istim agregatom koji koristite) prije nego li se popločava. Pigmenti se mogu dramatično promijeniti nakon što se beton učvrsti i pogreške će biti teško ispraviti. Trošak izlivenog betona je varijabilniji od ostalih materijala za popločavanje jer je toliko krajnjeg troška vezan za izgradnju oblika koji diktiraju njegov konačni oblik. Sam beton obično nije skup, ali rad, transport i instalacija mogu se brzo zbrajati.

Cigla je kod kuće u bilo kojem okruženju
Cigla može biti aristokrata složenih materijala za popločavanje, ali kada se radi o vrtnim aplikacijama, to nije snob. Ovisno o vrsti i uzorku koje odaberete, brickcan može biti jednako kod kuće u kućnom vrtu ili grandu nekretninama. Svojim vlažnim tonovima i invitingtexture, opeke se dobro usklađuju s biljkama i gotovo svim ostalim popločavanjem ili građevinskim materijalom. Njegova praktična veličina i ujednačeni oblik čine ga relativno jednostavnom za dizajn i instalaciju, a dostupna je gotovo bilo gdje. Cigle se razlikuju po svojoj čvrstoći i otpornosti na elemente, pa potvrdite da je vaš izbor ocijenjen za upotrebu u popločavanju. Uz kamen, cigla se nalazi među skupim materijalima za popločavanje. Čak i oporabljene opeke, koje su nekoć bile ekonomična alternativa novom materijalu, u nekim su područjima postale toliko popularne da više nisu nabolje.

Gledaj video: Prirodni Kamen u emisiji Radim gradim (Ožujak 2020).