Četiri ideje za pregledavanje dvorišta

Povjesničari u vrtu vjeruju da su prvih vrtova stvoreni kao utočište od neprijatelja. Iako su mi najgori neprijatelji ovih dana zečevi, rakuni i jelen, još uvijek imam želju za ograđivanjem i privatnošću. Možda je to zato što živim u predgrađu Chicaga u kojem su kuće bliske, a dosta su dugi, uski pravokutnici.

Iako volim svoje susjede, balansiranje zahtjeva privatnosti i susjedstva dominira mojim razmišljanjem dok sam suočena s izazovom osmišljavanja vlastitog krajolika. Dok sam htio privatnost, nisam se želio ograditi ili držati svoje susjede u cijelosti. Kako bi se postigla privatnost bez podizanja ograde, identificirao sam ključna područja vrta, gdje sam htio minimizirati efekt življenja u ribi. Također sam razmatrao značajke u susjednim dvorištima koje sam htio "posuditi". Onda sam došao s kreativnim načinima za zaustavljanje oka ili ukrasti pogled, ovisno o situaciji. Rezultat je vrt koji me ne zatvara iz susjedstva, ali istodobno nudi mjesta za odlazak kad želim privatnost.

Koristeći kombinaciju strategija za blokiranje, preusmjeravanje ili ukrasti prikaza, naše dvorište sada je utočište bez zidova. Iako je moguće vidjeti naše susjede i pozdraviti, ne osjećamo potrebu za svakim dolaskom i odlazom. Naše dvorište je privatno mjesto utočišta, iako su susjedi i osnovna škola udaljeni samo nekoliko koraka.

1. Filtrirajte prikazi s stupčastim stablima

Za moj mali dio, sam izabrao stupar, ili fastigiate, stabla koja ostati relativno uska kao što rastu jači i također pružaju snažan vertikalni element u krajoliku. Koristio sam zimzeleni biljni materijal gdje sam željela cjelogodišnju privatnost i bjelogorični materijal, gdje je ogradom u ljeto bilo važnije. Na primjer, stvoriti privatnost između prednjeg trijema susjeda i mojih ulaznih vrata, postavio sam tri stupne šljunčane borove (Pinus sylvestris 'Fastigiata', USDA Hardiness Zones 3-7) u nizu, udaljenom 8 stopa. Otvorena živica formirana od borova sada je visoka oko 20 stopa, široka 4 do 5 stopa i duga oko 20 stopa. Postoji dovoljno prostora između svakog stabla kako bih mogao uhvatiti poglede mojih susjeda, ali mi ne upadnemo jedni na druge s našim dolaskama i odlazima.

2. Iskoristite najviše promjena u visini

Moje stražnje dvorište nalikuje na parkiralište dvotjedne škole. Ne postoji brzi popravak za sakrivanje zgrade od 40 stopa pa sam preusmjerio pogled na središte dvorišta. Znao sam da male promjene u uzvisini stvaraju iluziju više prostora, tako da je u najnižem dijelu dvorišta pojačao razliku u ocjeni stvaranjem potonulog vrta. Otkrio sam područje oko 14 stopa do 28 stopa do dubine od 14 inča da postane vrt okružen zidom sjedala. Prepustio sam prljavštinu iz iskopa između dvorišta i stražnjeg imovinskog linka kako bi stvorio berm rang u visini od 18 do 24 inča iznad izvornog razreda. Čim se prvi korak spustite u potopljeni vrt, vaš fokus je na vrtu i vrtu na bermu umjesto prema školi. Kako bi dodatno blokirao pogled na školu, dodala sam čvrsto ogradu na liniju nekretnina, a zatim postavila velike stabale smreke s crnim brdima (Picea glauca 'Densata', zona 3-6) na najvišim točkama berm.

3. Pomoću samostojećih ploča s podlogama za prikazivanje prikaza

Uzduž jedne strane kuće, ispružio sam se samostojeći paneli od trupa visokih 8 stopa i široki 4 stopa s stupovima bijelih borova (Pinus strobus 'Fastigiata', Zoni 4-9) za djelomično prikazivanje prikaza. Kad zimi vidim prozore zidova, blokiraju pogled na kolni prilaz i susjednu kuću svojeg susjeda. Dalje po imovinskoj liniji, ploče mi omogućuju da uhvatiti poglede u vrt svog susjeda, koji sam dizajnirao, a ipak mi je davao neku privatnost. Jedan poticaj za upotrebu panela je da naš kod za zoniranje omogućuje da se pričvrsti rešetka na veću visinu nego što dopušta ogradu. Ja raste klematizam (pavit spp. i cvs., Zone 4-9) i druge vinove loze na trellises za dodatnu privatnost.

4. Stagger biljni materijal za međusobnu privatnost

Odlučiti kako stvoriti neku privatnost između mog dvorišta i susjednog stražnjeg trijema, sjela sam u svako od tri sjedećih mjesta u mom vrtu i pogledala prema njihovom trijemu. Utvrdio sam da dva velika mugo borova (Pinus mugo, Zelene zone 3-7) i pagoda (Cornus alternifolia, Zelene zone 4-8) zasađene u stupnjevitom ili trokutastom uzorku, ograničit će moj pogled bez potrebe za čvrstom živicom. Ova grupacija također blokira pogled na moju veliku prilaznu cestu i garažu, što dramatičnu razliku čini osjećajem vrta.

Gledaj video: DRUG PRANK - AKO IMAŠ MUDA #4 (Travanj 2020).