Počevši u unutrašnjosti rajčica

Nema ništa savršeno savršeno kao zrelog rajčice - to je prepoznatljiv svjež, zeleni miris suncem zagrijanog ploda koji vam pršti u ustima. Govori o ljetnoj vrućini kao ništa drugo u vrtu, ali to zahtijeva početak rajčice u zatvorenom prostoru.

Ako žudite za tim ukusom rajčice, imate nekoliko mjeseci. Ali postoji nešto što možete učiniti da se pripremite. Postavljanjem sjemena rajčice u zatvorenom prostoru, dati ćete im početak rasta, pomažući im da postanu velike, snažne biljke ljetne rajčice.

Dok često možete kupiti rajčice u vrtnoj trgovini u proljeće, uzgajanje vlastitih sjemena omogućuje vam da isprobate jednu od mnogobrojnih intrigantnih vrsta heirlooma koje idu daleko iznad male crvene trešnje rajčice.

Rajčice su podijeljene u dvije grube kategorije. Bushove rajčice daju plodove u isto vrijeme i imaju kraće biljke, a rajčice loze plod su s vremenom i imaju tendenciju da imaju veće biljke. I unutar ove kategorije postoji mnogo raznolikosti. Rajčice se razlikuju po boji, veličini, obliku, okusu i vremenu zrenja. Divna stvar o vlastitom razvoju je da možete eksperimentirati s mnogo različitih vrsta kako biste vidjeli što radi u vašem vrtu.

Prije nego što odaberete svoje sjemenke rajčice, razmislite o tome zašto raste rajčica. To će vam pomoći da kroz mnoge ukusne i primamljive izglede koji su dostupni. Razvijaš li se za ispašu? Cherry rajčice koje vina (kao Certified Organic Sweetie) mogu biti vaš najbolji kladiti, budući da su snack veličine i proizvode plod tijekom ljeta. Ako rastu za konzerviranje, možete potražiti rajčicu ili konzerviranje rajčica. Bushove sorte kao što su La Roma ili Manitoba proizvode jednolično obilno voće pa su idealni za one koji žele postići jedinstvenu ljetnu konzervaciju.

Razmislite o svojim rastućim uvjetima. Rajčice žele toplo, svijetlo mjesto za uzgoj, a najbolje je da ih postavite blizu kuće kako biste jednostavno zalijevali. Ako ste novi u uzgoju rajčice ili imate hladniju klimu, odaberite čvrste vrste poput Bonny Best ili Early Cascade. Ako se osjećate neizvjesno kako će vrijeme trajati tijekom ljeta, dobiti rajčice koje sazrijevaju u različito vrijeme ili bacaju i neke rajčice od vina, samo kako bi bili sigurni da će bez obzira na vrijeme imati zrelu rajčicu tijekom cijele sezone.

Sada kada ste napravili svoj izbor, vrijeme je da postavite mjesto gdje se vaši sadnice mogu rasti. Rajčice obožavaju toplinu, toliko da toplina, a ne svjetlost, često je njihov ograničavajući čimbenik. Kad započnete rajčicu, morat ćete im dati toplinu. Ako im isporučujete grijaću podlogu ili posudu za klijanje klica dok prolaze, vaša rajčica obično počinje nicati za jedan do dva tjedna.

Najbolje vrijeme za sijanje sjemena rajčice je sredinom ožujka do početka travnja. Kad se vrijeme u lipnju i srpnju počne zagrijavati, trebali biste imati velike i dovoljno velike biljke da izdrže vrijeme na velikom otvorenom prostoru. Kada je pravo vrijeme, sijati svoje sjemenke rajčice u posudama u visokokvalitetnoj sjemenskoj mješavini. Vlažite tlo tako da je vlažan, ali ne i prljav na dodir, i sijati dva ili tri sjemena ½ do dubine od 1 centimetra. Držite sadnice blizu rastućeg svjetla ili u vrlo svijetlim prozorima, tako da ne moraju doseći svjetlost.

Kada možete presaditi svoje male rajčice u vrt? To je sve o temperaturi. Rana rajčica može se postaviti van kada se noćne temperature povećavaju iznad 7 ° C, a sve ostale rajčice preferiraju temperature noću od 10 ° C (50 ° F) ili više. Ostanite na sigurnoj strani, jer rajčice ne vole hladnoću.

Kad se vrijeme zagrijava, prelazite rajčicu u vani otvrdnjavajući ih, navikavajući ih na vjetar i vrijeme. Stavite sadnice na zaštićeno mjesto na otvorenom nekoliko sati svaki dan, postupno povećavajući to tijekom oko deset dana. Nakon tjedan dana, počnite ih ostaviti vani noću, osim ako noćne temperature još uvijek nisu upitne.

Kada je vrijeme da premjestite sadnice u tlo, važno je dati svoje sadnice rajčice čvrste temelje. Rajčice su zloglasne vodene svinje, a dobar sustav korijena im pomaže da potopite dovoljno vode da prođu kroz one vruće ljetne dane.
Rajčica može uzgajati korijene uz mnogo njihova stabljike. Kada ih premjestite u vrt, pokopajte stabljicu do prvog skupa istinskog lišća. Vaša rajčica će vam zahvaliti na tome što vam daje solidan početak.

Pokretanje sjemenki rajčice u zatvorenom prostoru omogućuje vam da razvijete široku paletu čvrstih biljaka koje su spremne ispuniti elemente. Odabirom vrste rajčice koje dobro rade sa svojim uvjetima u vrtu i početkom vašeg rajčica, imat ćete najbolje šanse da u ljetnoj salati budu pripremljene zrelog rajčice.

Je li ovo vaša prva godina da pokušate uzgojiti rajčice iz sjemena? Provjerite naš kompletni komplet za uzgoj u zatvorenom prostoru i ostali pribor za polaganje sjemena.

Gledaj video: Our Technical Reality / Unsere technische Realität (FULL) [deutsche Untertitel] (Travanj 2020).