Visoka proteinska dijeta može povećati rezultate bodybuildinga

Potpuna prehrana, uz pažljivu ravnotežu svih vitamina i hranjivih tvari, bitna je za uspjeh bodybuildera. Međutim, visoko proteinska dijeta ima još veću važnost onima koji žele izgraditi mišiće. Idemo istražiti kako prehrana s visokim proteinom može pomoći režimu bodybuildinga.

Protein u vašem tijelu

Osim vode, u vašem tijelu ima više proteina od bilo koje druge tvari. Obrađuje kosu i nokte, meso, tkivo i krv. Također je glavna komponenta mišića. 60 do 70% svih proteina u vašem tijelu nalazi se u vašim mišićima. Budući da se bjelančevine ne mogu pohraniti u tijelu kao što je masnoća, ona se mora kontinuirano popunjavati. U slučaju bodybuildera, ona se mora nadomjestiti češće i veće količine nego za prosječnu osobu. Preporuča se da ozbiljan bodybuilder konzumira oko jednog grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno.

Protein i mišići

Protein je sastavni dio mišića. Kada se podvrgnete intenzivnom vježbanju bodybuildinga, mišići reagiraju na povećani napor rastresenjem. Kada se iscjeljuju, oni se izliječi veći i jači. Ne mogu se pletiti zajedno bez proteina kako bi se ubrzalo liječenje i osigurali zamjenski materijal za novije, jače mišiće. Jesti 10-20 grama proteina prije intenzivne težine rade povećava sposobnost mišića da se oporavi i obnavlja.

Dvije vrste proteina za bodybuilding

Dva popularna oblika proteina za bodybuildere su protein sirutke i protein kazeina. Oba proteina treba konzumirati za optimalne rezultate. Sirutka je nusprodukt proizvodnje sira, a mliječna tekućina preostala kada se sir veže u krmu. Popularan je kao brzo djelujući protein, brzo metabolizirajući kako bi ga koristili tjelesna tkiva. S druge strane, kazein se smatra 'sporim' proteinom. Kazein usporava brzinu kojom proteini razgrađuju tijelo, što je važna komponenta za izgradnju novih mišića.

Najbolji izvori proteina

Mnogi bodybuilderi koriste proteinske dodatke i praške kako bi povećali potrošnju proteina. Međutim, kupnja skupih, teže upijajućih prašaka nisu potrebni za zadovoljavanje zdravih zahtjeva bjelančevina. Mnoge prirodne i jeftine hrane sadrže visoke razine bjelančevina, a ipak održavaju nisku razinu masnoće i ugljikohidrata.

Mliječni proizvodi s niskom masnoćom izvrstan su izvor bjelančevina, osobito u obliku bezrešnog svježeg sira. Rezan sir sadrži i osnovne proteinske proteinske izvore, siru i kazein. Ostale izvrsne opcije uključuju konzerviranu tunu, koja je nenadmašiva zbog praktičnosti i meso peradi. Jaja, iako sadrže neke masnoće, korisni su izvor ne samo proteina nego i mnogih drugih hranjivih tvari korisnih u rastu mišića. Ako ste zabrinuti zbog previše masnoća u jajašcima, koristite bjelanjke nad žumanjcima i uživajte u bjelančevinama bez masti.

Proteini su građevni blokovi mišića, a oni bi trebali biti konzumirani u većim od prosječne količine kako bi nadopunili naporne radove izvođenja bodybuildera. Proteini su instrumentalni u rastu i popravljanju mišićnog tkiva, te su vitalni dio uspješnog bodybuilding režima.

Gledaj video: What's wrong with what we eat | Mark Bittman (Travanj 2020).