Kombinacije napravljene u sjeni

Doslovno sam slučajno pao u vrtlarstvo. Jednog je jutra, nakon što sam kupila staru farmu u južnoj Indijanskoj vapnenačkoj zemlji, montirala svoj sjajni, novi travnjak za travnjake za rezanje trave. Dok su prelazili rub brda iznad stijene, kotači su se skliznuli na zeleno zelenoj površini, a traktor je skliznuo prema rubu, odmakivši se na stari cedar. Dok sam objesio tamo i gledao preko grebena, odlučio sam da nikad više neću kositi travu.

Budući da obično nije potrebno rezati travu u šumi, donijela sam odluku da bacam drveće i grmlje na stjenovitu padinu. Počela sam s brzorastućim biljkama poput pasa (Cornus spp. i cvs., USDA Hardiness Zones 2-9) i redbuds (Cercis spp. i cvs., Z 4-10), a prije dugo, razmišljala sam o šumovitom vrtu koji će pratiti zrele drvenaste biljke. Gledajući prirodne postavke za smjernice, brzo sam postao zakačen na biljke s cvjetovima koje sam našao bez stresa na podu šume. Jack-u-propovjedaonica (Arisaema triphyllum, Z 4-9) bio je jedan od mojih prvih uspjeha, što je brzo dovelo do sadnje ostalih ljubitelja prirodnih nijansi.

Dok sam biljka kolektora u srcu, ne zanima me "zbirke" u vrtu. Radije koristim trajnice u kombinaciji s drugim trajnicama ili cvjetnim grmljem umjesto grupiranja sličnih vrsta ili kultivara na jednom području. Kada se pažljivo odabere, mješavina dviju ili više trajnica može se upotrijebiti za međusobno najbolje. Kao i svi dobri odnosi, ukupni učinak postaje više od jednog plus jednog. Rezultat je kohezivno partnerstvo između biljaka s nevjerojatnim lišćem, cvijećem, a ponekad i plodom.

Dva šarmantna šarmera s predivnom ljepotom

Rue anemone (Anemonella thalictroides), božićna paprat (Polystichum acrostichoides)

Bez zaslona ne bi trebao biti bez dobrog zaljeva zimzelene paprike, osobito jedan od mojih favorita: Božićna paprat (Polystichum acrostichoides, Z 3-8). Najčešće pronađena prirodna biljka, pouzdano se obavlja uz adekvatnu vlagu i dobru, bogatu tlo. Njegove sjajne duboke zelene listove raspoređene su u uskim kolonijama i mogu narasti do 18 inča visine. Ljepotica počinje pokazivati ​​habanje krajem siječnja, ali se obnavlja početkom proljeća baš kao i naša rodna rue anemona (Anemonella thalictroides, Z 4-7).

The rue anemone dostiže 6 do 8 inča visoka, s lišćem sličan onom delikatnih livade rues (Thalictrum spp. i cvs., Z3-10). Cvjetovi su veliki u odnosu na ukupnu veličinu biljke. Prve cvjetnice rastu više od jednog inča, a kasnija flushes su malo manja. Boja cvijeta može se kretati od blistave bijele do bogate ružičaste boje, ali najčešće svjedočim pretvorbi bijelog u svjetlo ružičasto. Ljepota rue anemone je prolazna jer biljka ide uspavan nakon postavljanja sjemena, ali božićna paprat će sigurno ispuniti prostor do sljedećeg proljeća. Obje biljke dobro rastu u plitkim, stjenovitim tlima ili u dobrom, bogatom vrtnom tlu, a često se nalaze zajedno rastu u prirodi.

Šume na drvetu za prelijepu sezonu

Japanska šumsko jaglac (Primula sieboldii), slatki wakerobin (Trillium vaseyi)

U mom vrtu imam grupiranje dviju biljaka koje posebno uživam kad cvate: japanska šumska jaglaca (Primula sieboldii, Z 4-8) i slatkog wakerobina (Trillium vaseyiZ 5-8). Na žalost, obje biljke rano ustaju, ostavljajući otvoreni prostor od srpnja nadalje. Ne mogu zamisliti svoj vrt bez njihove ljepote pa stavljam ove biljke među velike domaćine, koje ispunjavaju ispražnjeni prostor.

Japanska šumska jaglaca lako raste. Ako mislite da ne možete uzgajati primroses, to će biti iznimka. Njezin naslojen lišće podsjeća me na listove salate. Cvjetovi su vrlo promjenjivi u obliku i boji. Oblaci mogu biti visoka više od stopala i nose hrpu cvijeća koja broji desetak ili više. Boja cvijeta može se kretati od snježne do ružičaste do ljubičaste. Kada vrijeme postane vruće i suho, biljka ide uspavanu i vraća se u cvjetanje sljedeće ožujka i travnja.

Slatki wakerobin, najviši trillium u mom vrtu, ima zadivljujuće čokoladno crveno cvjetanje s laganim mirisom. Velika cvatnja se otvara iznad tri velika lišća, a zatim klimne glavom točno ispod krošnje. Slatki wakerobin stoji na oko 2 metra visok. Različite nijanse bijele do ružičaste boje jaglača stvaraju komplementarnu pozadinu ovog izuzetnog trilliuma.

Dinamičan dvojac za vlažne uvjete

(Matteuccia struthiopteris), jagode begonije (Saxifraga stolonifera)

Ako imate malo vlažne točke u vrtu, noj noj (Matteuccia struthiopteris, Z 3-8) je potrebno. Ne zahtijeva dodatnu vlažnost, ali vrši se u najboljem slučaju u stalnim vlažnim uvjetima. Strojev paprat treba sobi rasti, jer se može dobiti od 3 do 5 stopa u visinu kada je potpuno zrela. To je kruto uspravno i oblikovana vazom, i šalje podzemne trkače koji se slučajno pojavljuju.

Savršeno mjesto za lakiranje paprati pop-up je tik pored jagode begonije (Saxifraga stoloniferaZ 6-9). Dvije biljke su poput graška u podu, kao i begonija jagoda također uživa u vlažnom, bogatom tlu. Do srpnja, kada paprati dođu do svoje maksimalne visine, jagoda begonija će puknuti između štandova listova. Zaobljeni i dlakavi srebrno-zeleni lišće begonice jagode stvara malo more srebra za jedra paprati koji će jahati gore. Ovakvo prozračno bijelo cvjetanje ovog pokrova zemlje pojavljuje se na čvršćim stablima, koje ispunjavaju prostor između tepiha srebrnastog zelenog i visokih rubova.

Elegantno blago upareno s pouzdanim pratiteljima

Smrdljivi hellebores (Helleborus foetidus i cvs.), Kanadski divlji đumbir (Asarum canadense), Halcyon hosta (Hosta 'Halcyon')

Za razliku od većine drugih hellebores koji imaju odvojenih stabljike za cvjetove i lišće, smrdljive hellebores ( Helleborus foetidus i cvs., Z 6-9) mjesto cvjeta i lišće na istom stabljiku. Ova neobična osobina postaje osobito zanimljiva zimi, kada se novi grafikonusi cvjetaju stablima, a zatim cvjetaju iznad elegantnih listova maslinovih crnih listova. Za studiju u teksturi i nijansama zelene boje, kombinirajte maslinastu crnu smrdljivu bjelicu s plavo-zelenom prošivenim listovima Halcyon hosta ( Hosta 'Halcyon', Z 3-9) i naš izvorni kanadski divlji đumbir ( Asarum canadense , Z 2-8), s lišćem u obliku srca. Sve tri biljke imaju dobro isušeno zemljište bogato humusom.

Dva popularna domaćinstva koja se ističu u gomili

Hortenzija Oakleaf (Hydrangea quercifolia), pinkroot (Spigelia marilandica)

Moj omiljeni prirodni grm je lužnjak hrastovine ( Hortenzija quercifolia , Z 5-9). Njegova kora od pilinga, snježne bijele pjege i velika lišća, koja u jesen postaju duboke ljubičaste boje, daju joj zanimanje za cijelu godinu. Kada su cvjetovi na svom vrhuncu, od ljeta do jeseni, pinkroot ( Spigelia marilandica , Z 5-9) također čini izgled. Također poznat kao indijski ružičast, ovaj južni native ima crvene cvjetne cvjetne cvjetove s žutim vrhuncima. Pinkroot je sporo zrelo, ali s malo strpljenja, postat će visine 2 metra i gotovo jednako širok. Crvena i žuta na dnu hortenzije tjera me da razmišljam o požaru vatre, pogotovo kad se cvjetovi hortenzije pretvaraju u ružičasto i tanko dok su blijede.

Savršeno sjedinjenje sličnih oblika

Merrybells (Uvularia grandiflora), Virginia zvončići (Mertensia virginica)

Uparivanje velikih cvjetnih žutica (Uvularia grandiflora, Z 3-7) i Virginia bluebells (Mertensia virginica, Z 3-7) čini klasičnu kombinaciju žute i plave boje. Početkom travnja cvjetaju Merrybellovi, ali lišće ostaje do teškog mraza. Dolazi do visine više od 2 metra, stvarajući zbijene čvorove u vrtu. Listovi imaju prepoznatljiv izraz zamračenja dok se kreću od gornje polovice ukočenih uspravnih, ali opuštenih stabljika. Cvjetne cvjetne cvjetne cvjetne ceste od 18 centimetara odražavaju opuštajuću naviku čudovišta. Kako cvjetovi plavobijena dobi, oni postaju ružičasti, dajući efekt dviju različitih boja na isti sprej. Njihova velika i duguljasta blijeda zelena lišća odmaše nakon što je sjeme sazrelo početkom srpnja.

Dramatična kombinacija tekstura

Allegheny spurge (Pachysandra procumbens), američka djevojačka paprena kosa (Adiantum pedatum)

Allegheny spurge (Pachysandra procumbens, Z 5-9) nalazi se na vrhu mojega kratkog popisa pokrivenih pokrova na zemlji. Njegova zimzelena lišća su raspoređena u kružnim uzorcima oko postolja od 10 do 12 inča. U proljeće, novi listovi imaju izraženo srebrno muljenje po vene, koje se čine izraženijima kada se početkom travnja cvjetaju prepoznatljivi bijeli cvjetovi. Moj najdraži suputnik je listopadna američka djevojačka paprena kosa (Adiantum pedatum, Z 3-8). Maidenhair izgleda nježan i nježan, ali je čvrsti kao native. Drvenaste stabljike visine 15 inča nalikuju poliranom mahagoni i podupiru polukrug sjajnih zelenih listova na vrhu. Ove dvije biljke čine dramatičnu kombinaciju tekstura koje traju od proljeća kroz teško mraz.

Zapljuskivanje sjajnih cvjeta kako bi dobrodošao proljeće

Žuto drvo anemone (Anemone ranunculoides), gulaš (Corydalis solida 'George Baker')

Uvijek nalazim svijetlo žute cvjetove žutog drveta ( Anemone ranunculoides , Z 4-8) dobrodošlicu dolaze do kraja zime i početka proljeća. Za kombinaciju koja zaista sja, par žutog drvenog anemona s fumewortom ( Corydalis solida 'George Baker', Z 5-7). Crvena cigla od lososovih ružičastih cvjetova 'Georgea Bakera' lijepo se razlikuje od žutog anemona. Samo ga pazite da ga odmaknete od drugih vrsta corydalis ili će se lako križati i proizvesti različite rezultate od sjemena. Obje biljke idu uspavljujuće do sredine srpnja, pa sam stavio ove dvije biljke na razinu očiju na nasipu koji je tijekom cijele godine usidrivao patuljasti hemlock.

Gledaj video: EUROBANX 4 with Alan Blair and Oli Davies - CARP FISHING FULL MOVIE (Ožujak 2020).