Mit gubitka tjelesne mase? Yo-Yo dieting će uništiti vaš metabolizam

Gubitak težine je težak, a dijete za yo-yo nije najbolji način da to postignete. Yo-yo dijeteri obično pokušavaju pridržavati stroge dijete koje drastično smanjuju brojanje kalorija, ali ove dijete lišavaju vaše tijelo prehrane koja mu je potrebna, a nemoguće ih je dugoročno održavati. Yo-you dijeteti se osjećaju odskakanje od vrlo niske do vrlo visoke kalorijske dijete. Neki smatraju da dijete za yo-yo može trajno uništiti vaš metabolizam; neka je ispitati je li to zapravo istina.

Kako low-kaloričnu dijetu utječu na gubitak težine

Suprotno popularnim uvjerenjima, niske kalorijske dijete ne pomažu vam da izgubite težinu. Odrasli trebaju najmanje između 1.000 i 1.500 kalorija dnevno, ovisno o spolu, dobi i razini tjelesne aktivnosti. Kada ne jedete dovoljno dnevnih kalorija, vaše tijelo ne dobiva nutricionu potrebnu za preživljavanje i napredovanje. Smetnje vrlo niske kalorijske dijete mogu smanjiti vaš metabolizam, šaljući vaše tijelo u ono što fitness stručnjaci misle kao "način gladovanja".

Način gladi je način na koji vaše tijelo reagira na prijetnju izgladnjivanjem. To je proizvod tisućama godina evolucije. Ako ne dobivate dovoljno za jesti tijekom dugotrajnog razdoblja, vaše tijelo pretpostavlja da je to zato što nema dovoljno hrane. Zapamtite, vaš mozak može znati da dijetete, ali vaše tijelo ne.

Kada vaše tijelo ode u gladni način, usporava vaš metabolizam kako bi učinkovitije iskoristio svaku kaloriju koju jedete. Vaše tijelo će pokušati sačuvati pričuve masnoće i umjesto toga početi gubiti mišiće. Spalit ćete manje kalorija i gubite manje težine.

Kako mišići utječu na metabolizam

Količina i gustoća vašeg mišićnog tkiva utječu na vaš metabolizam. Mišići sagorijevaju puno kalorija kad funkcioniraju, pa ako imate visok udio mišićne mase na tijelu, automatski ćete izgorjeti više kalorija jer će vam tijelo trebati više energije. Zato trening snage može biti ključan za gubitak težine.

Međutim, kada izgubite mišiće, metabolizam se usporava. Zato niskokalorična prehrana i dijete za yo-yo mogu uzrokovati povećanje težine, a ne gubitak težine. Niska kalorijska dijeta privremeno smanjuje metabolizam, a nemoguće je održavati. Kada varate na svoju prehranu s niskom razinom kalorija ili da izađete iz prehrane, dobit ćete veću težinu od one koju biste imali uopće ne biste prehranili.

Yo-Yo dijeta ne zauvijek mijenja metabolizam

Dok dijeta s niskim kalorijama i dijetom yo-yo mogu imati učinak na vaš metabolizam, to je gubitak mršavljenja da su te promjene trajne. Vaš metabolizam će naravno ići gore i dolje tijekom cijelog vašeg života, na temelju vaše dobi, prehrane, mišića i masti razmjere. Yo-yo dijeta može smanjiti vaš metabolizam, ali ako zaustavi yo-yo dijetu, metabolizam će polako vratiti na normalu. Kao što počnete jesti zdrave prehrane koja nudi adekvatnu prehranu i izgrađuje mišićnu masu metabolizam se može povećati.

Također biste trebali zapamtiti da ćete, dok izgradite snagu i fitnes, a vaš metabolizam ide gore, trebat ćete jesti više. To je zato što će vaše tijelo zahtijevati više energije za funkcioniranje na osnovnoj razini.

Gledaj video: Red Tea Detox (Veljača 2020).