Gusjenice

Agrotis ipsilon (crna šunka), Peridroma saucia (raznovrsna šikara)

Biljke domaćina:

Na usjevima: Grah, kupus, kukuruz, zelje, salata, svježe sadnice

Gdje Pronađeno:

Zajedničko gdje god se povrće uzgaja

Opis:

To su crne-sive do smeđe glatke gusjenice koje se skrivaju u tlu tijekom dana i hrane se noću. Crne šikare imaju male crne točkice na njihovim tijelima, a šarolike crvene mrvice smeđe su smeđe s slabim bijelim prugama niz leđa.

Šteta:

Larve se hrane korijenjem i lišćem mladih biljaka, često ih se navlače na liniji tla. Vrh postrojenja ostaje da se stegne i umre. U ljeto, cutworms može puzati gore biljke i žvakati rupe u lišće koje izgledaju kao šteta od strane puževa.

Sprječavanje problema:

Štitasti ovratnici, koji su 2- do 3-inčni krugovi pritisnuti jedan centimetar u tlo oko ranjive biljke, obično su učinkoviti. Mogu biti izrađene od kartona, metalnih limenki ili plastičnih čaša za piće izrezane u krugove. Bt (biološki pesticid) također se miješa s zobenom kašom ili kukuruznim tijelom i smjesti u gomile na površinu tla kako bi uhvatili hranjive šikare. Uključivanje perches u vašem vrtu za ptice koje jedu insekte mogu pomoći spriječiti probleme s cutworms.

Upravljanje eksplozijama:

Čim sumnjate na oštećenje sjaja, koristite vilicu i baterijsku svjetiljku da biste pronašli krivca noću; jedna pojedinačna šikara može značajno oštetiti. Provjerite u satima intervalima noću i možete ih uhvatiti dok se prikazuju. Bt rješenje također može biti korisno u upravljanju epidemijama.

Savjet:

Često plitko uzgoj može izlagati i ubiti cutworms. Privucite ptice koje jedu kukci pružajući prikladne perches u blizini. Pasivno možete zamijeniti odrasle moljce sa sunčanim svjetiljkama postavljenim iznad velikih posuda za sapunicu. Budite posebno oprezni kada raste povrće u novim vrtnim krevetima koji su prethodno bili prekriveni travom i korovom.

Gledaj video: Gusjenice 2016 (Travanj 2020).