Održavate li dobro zdravlje preko 50 godina?

Više zdravstvenih problema pojavit će se dok postanete stariji i uskoro ćete se pitati kako možete održavati dobro zdravlje više od 50 godina. Dobro zdravlje rezultat je zdravog načina života koji uključuje zdravu prehranu i redovitu vježbu. Potrebno je znatan trud i disciplinu da ostanete zdravi kada imate više od 50 godina, ali nagrade koje dobivate zauzvrat će biti vrijedne napore.

Zdrava dijeta

Nakon zdrave prehrane važan je dio održavanja dobrog zdravlja preko 50 godina. Kada imate više od 50 godina, metabolizam vašeg tijela neće biti isti kao kad ste bili u vašem tridesetom ili četrdesetom. Kao takvo, vaše će tijelo trebati različite hranjive tvari kako bi ostale zdrave i morate jesti određene vrste hrane kako bi se osiguralo da će se ispuniti sve prehrambene potrebe.

Preporuča se konzumirati više voća i povrća, jer sadrže dobre količine vitamina i antioksidansa koji mogu smanjiti rizike različitih bolesti, od bolesti srca do raka. Neki od povrća koje biste trebali uključiti u vašu dnevnu prehranu su špinat, zeleni čajevi, kelj, brokule, škampi, kupus i grah. Voće koje trebate konzumirati uključuju naranče, jabuke, grožđe, lubenicu, breskve, trešnje i kruške.

Također je važno jesti više cjelovitih žitarica kao što su smeđa riža, zobeno brašno i cjelovita pšenica. Poznato je da cijele zrele imaju vrlo nisku količinu masti, a sadrže dobre količine vlakana, proteina, vitamina i minerala koji na mnogo načina mogu imati koristi od vašeg zdravlja. Također biste trebali konzumirati više sireva, jogurta i jaja, budući da ta hrana može poboljšati zdravlje kostiju i kontrolirati hipertenziju.

Kada ste stariji od 50 godina, trebali biste jesti mršavih jela, kao što su piletina i puretina, i svježa riba, jer sadrže manje masnoća i kolesterola. Isto tako, poželjno je da koristite ulja koja su pogodna za srce, kao što je maslinovo ulje, za kuhanje. Pazite da svakodnevno pijete puno vode kako bi tijelo dobro hidrilo.

Muškarci iznad 50 godina mogu povećati svoje cjelokupno zdravlje uzimanjem dodataka vitamina i bjelančevina, a žene mogu ostati zdrave uzimanjem vitamina, kalcija i mineralnih dodataka.

Hrana i navike koje treba izbjegavati

Postoje i određene vrste hrane koje se morate suzdržati od konzumiranja ako želite uživati ​​u dobrom zdravlju preko 50 godina. To uključuje procesirana hrana, prerađeni bijeli šećer, pečena roba proizvedena od prerađenog brašna, hranu s visokim sadržajem soli, dimljena hrana, visoka -halogena ugljikohidrata, konzervirane hrane, konzerviranih napitaka i prerađenih sokova. Također, ne biste trebali pretjerano konzumirati alkohol ili koristiti bilo kakve duhanske proizvode, jer su te tvari vrlo štetne za zdravlje.

Redovita tjelovježba

Jesti pravu hranu i uklanjanje loših navika može vam pomoći da prevladaju mnoge zdravstvene probleme, ali ipak morate voditi aktivan način života kako biste postigli optimalno zdravlje. Redovita tjelovježba može poboljšati cirkulaciju krvi, stimulirati metabolizam, tonirati i ojačati mišiće te izgorjeti višak kalorija. Preporuča se svakodnevno raditi 30 minuta do 1 sata kardiovaskularnih vježbi. Isto tako, trebali biste redovito sudjelovati u nekim mentalno-stimulativnim aktivnostima kako bi vam um bio oštar i zdrav.

Gledaj video: Biblical Series I: Introduction to the Idea of God (Travanj 2020).